Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ve Zlíně byly rozdány Zlaté střevíčky, Ondřej Vetchý dostal Cenu za přínos českému filmu

Slavnostním galavečerem a udělením festivalových cen vyvrcholil ve středu večer 61. ročník Zlín Film Festivalu. Zlatý střevíček v kategorii Nejlepší celovečerní film pro děti a zároveň Cenu dětské poroty získal norský film Supersestry! Nejlepším filmem pro dospívající se stal íránský snímek Školní poklad. V soutěžní kategorii pro mládež zvítězil brazilský film Valentina. Nejlepším krátkým animovaným filmem pro děti se stal slovenský film Zvuky spoza lúky. Zvláštní uznání poroty získal také český animovaný film Myši patří do nebe.

Supersestry!

Zlatý střevíček za mimořádný přínos českému filmu převzal herec Ondřej Vetchý. Významný hollywoodský producent Bill Gerber převzal Cenu prezidenta festivalu. Na festival za celou dobu jeho konání od 9. do 15. září dorazila celá řada významných osobností. Nechyběly ani letošní Young Stars Oskar Hes a Veronika Divišová. Herečky Klára Issová a Anna Geislerová odhalily svoje hvězdy na Chodníku slávy před Velkým kinem. Tradiční charitativní akci pořádá festival společně s Nadací Kapka naděje.

„Na festival se letos akreditovalo 2 300 hostů, do kin dorazilo na 11 000 diváků. Celkem na festival a jeho doprovodné akce zavítalo na 70 000 návštěvníků,“ přiblížila festivalová čísla výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová.
Rekordní výtěžek letos přinesla tradiční dražba filmových klapek. Akce vynesla více než 2, 7 milionu korun. Částka je určena k rozdělení mladým filmovým tvůrcům prostřednictvím nadace Filmtalent Zlín.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]280 filmů[/pullquote]Festival připravil pro návštěvníky, filmové diváky, studenty škol i filmové profesionály řadu doprovodných akcí, workshopů a výstav. Na letošním ročníku bylo uvedeno na 280 filmů ze 40 zemí světa, v soutěžních kategoriích bylo promítnuto 125 snímků. Letošním tématem byla Literatura ve filmu.

„Mám velkou radost, že navzdory nástrahám osudu náš festival stále žije a hledá si nové cesty, jak se dostat k divákům. A věřím, že tak jako film dokáže adaptovat velké literární předlohy, i my se dokážeme vždy adapatovat v nových podmínkách, i když to není lehké,“ vyzdvihl prezident festivalu Čestmír Vančura.

Poslední část letošního Zlín Film Festivalu se odehraje od 24. do 26. září v podobě Mikulovských ozvěn.
Organizátoři také oznámili termín příštího, již 62. ročníku – od 26. května do 1. června 2022.

-red-
zdroj: Kateřina Martykánová, Zlín Film Festival
foto/video: Totalfilm Media © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast