Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Úspěšná Duna se dočká druhé části, pokračování dorazí za dva roky

Jestliže jste už zavítali do kina na novou science fiction lahůdku od režiséra Denise Villeneuvea, opulentní a epickou adaptaci klasického románu Duna, dost možná vás hned v úvodu filmu něco zarazilo. Společně s názvem snímku se totiž na plátně objevil také podtitulek První část. Mnoho diváků dost možná nevědělo, že letošní film adaptuje pouze první polovinu knihy spisovatele Franka Herberta a zakončení si schovává na později.

Na rozdíl od většiny soudobých velkofilmů, které mají pokračování nalajnované dlouhá léta dopředu, osud druhé Duny dlouho visel v oblacích. Nejedná se totiž o zaběhnutou značku s garantovanými tržbami, a co se samotného filmu týče, nebylo jasné, zda pomalejší a méně akční přístup nynějším divákům sedne. Studio je ale s výsledkem evidentně spokojené, Duna: Druhá část totiž oficiálně dostala zelenou a očekávat bychom ji měli v říjnu roku 2023.

Denis Villeneuve (foto: archiv)

Utnout příběh první knihy v polovině bylo rozhodně riskantní taktikou, zvláště když pokračování nebylo vůbec jisté. Na Villeneuvea se ale nakonec usmálo štěstí. Jeho film sklízí po celém světě skvělé ohlasy ze všech směrů a finančně si také nevede vůbec špatně, hlavně na mezinárodních trzích. V Americe byl snímek uveden souběžně s kinosály také na platformě HBO Max. Zatímco u ostatních stejně distribuovaných projektů se ale tato strategie negativně odrazila na tržbách z kin, Duna zvládla lidi nalákat i tam. Oproti většině dnešních velkofilmů s rozpočty přesahujícími 200 milionů dolarů navíc Duna stála 165 milionů, pro studio se tedy dvojka evidentně vyplatí.

V pokračování můžeme rozhodně očekávat návrat všech herců z první části. Pokud vás tentokrát zklamaly velmi malé role pro herecké eso Javiera Bardema nebo hvězdu na vzestupu Zendayu, určitě vás potěší, že v druhé polovině příběhu bychom je měli vídat o poznání častěji. Na režisérskou stoličku samozřejmě znova usedne Denis Villeneuve, pro něhož je adaptování Duny splněným snem, a na sociálních sítích už se stihl ozvat i skladatel Hanz Zimmer, jehož famózní soundtrack si pochvalují snad i ti, jimž nová Duna příliš nesedla. Ve dvojce si tedy jeho hudební doprovod poslechneme znovu.

Kdy se začne natáčet, zatím nevíme, jestliže se ale má stihnout premiéra za dva roky, Villeneuve je zřejmě již v pokročilé fázi příprav a brzy se určitě dočkáme obsazování nových rolí, nějakých těch fotek a samozřejmě i první klapky.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: Vertical Entertainment, WB, Totalfilm Media © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast