Filmový workshop slaví 10 let retrospektivou v Jihlavě

Dvanácti filmům pomohl na Sundance, osmi na Berlinale a jednomu dokonce k nominaci na Oscara. Dokumentární workshop dok.incubator se za 10 let své existence podílel na 150 filmech ze všech koutů světa a pravidelně s nimi slaví úspěchy na špičkových světových festivalech. Letošní kulatiny oslaví přirozeně s filmem a sice vlastní retrospektivní sekcí na MFDF Jihlava.

Bratrství

„Nejhezčí je pomůžete-li někomu splnit jeho sen, říká zakladatelka a ředitelka workshopu Andrea Prenghyová. Vzdělávací program, který každoročně vyhledává talenty z celého světa a osmi z nich pak pomáhá film realizovat, je jedinečným inovativním přístupem, který tvůrce nutí vystoupit z komfortní zóny a nahlížet na jejich film z různých perspektiv. Filmaři se u nás dostávají od práce na střihu k promýšlení komplexní cesty filmu, což nikdy předtím nedělali. Zabývají se nejen příběhem, ale i tím, pro koho snímek je a jakou zprávu a jak tomu člověku sdělují, a zjišťují spoustu věcí, o kterých dříve nevěděli. Zajdou tak mnohem dál, a když je film hotový, dokáže si prorazit cestu systémem jako ledoborec“, dodává k mimořádným úspěchům účastníků workshopu jeho ředitelka.

Země je modrá jako pomeranč

Takový osud potkal i filmy, které budou k vidění v retrospektivní sekci dok.incubatoru v Jihlavě. Mezi pěticí snímků oceněných na festivalech jako je Sundance, IDFA či  Berlinale je například Země je modrá jako pomeranč (The Earth Is Blue as an Orange, Ukrajina, Litva, 2019), příběh svobodné matky žijící se svými dětmi v Donbasu a s válkou, která je každý den obklopuje, vyrovnávající se díky společným natáčením filmů s vlastním životem. Několik nových snímků z workshopu, jako například dokument Bratrství (Brotherhood, ČR, Itálie, 2021) režiséra Francesca Montagnera, jež byl letos v srpnu oceněn jako nejlepší debut na festivalu v Locarnu a Jihlava si ho vybrala do své hlavní soutěže Česká radost. Film se poté chystá také do české distribuce. Francesco Montagner prozradil, jak mu pomohl filmový workshop dok.incubator:

Dok.incubator byl pro nás stěžejní ve fázi hledání “duše” filmu, pomohl nám objevit pravou podstatu příběhu, který vyprávíme, a díky tomu jsme společně mohli vytvořit dobrou dramaturgickou kostru. Workshop fungoval jako lakmusový papírek, který nám dokázal, že naše očekávání ohledně celého příběhu mohou být naplněna. To bylo důležité pro vytvoření správného diváckého zážitku.

Úspěchy workshopu však nemusíme hledat jen za hranicemi naší republiky. Rovněž  v Čechách filmy dok.incubatoru posbíraly řadu prestižních cen i uvedení. V roce 2020 byla polovina filmů jihlavské soutěže Česká radost – výběru toho nejlepšího, co v Čechách vzniklo, z workshopu dok.incubator (Nová šichta, Vlci na hranicích, Osobní život díry a Jan Jedlička: Stopy krajiny) a tyto snímky zde získaly hned pět cen. V letošním roce filmy dok.incubatoru získaly již Cenu české filmové kritiky pro objev roku (režisér Jindřich Andrš za Novou šichtu),  zvítězily na finále Plzeň (Nová šichta) a obdržely i Cenu Pavla Kouteckého (Jan Jedlička: Stopy krajiny).

V hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu navíc byl uveden film Láska pod kapotou režiséra Mira Rema a hned dvě ocenění si z karlovarské přehlídky odvezla režisérka Adéla Komrzý za film Jednotka intenzivního života.

Nejen tyto příběhy ukazují, že dok.incubator už 10 let směřuje ke vzniku mimořádně kvalitních dokumentů, které oslovují diváky napříč hranicemi, a jejich propojení s předními trhy a festivaly.

10. narozeniny filmového workshopu dok.incubator můžete přijít oslavit na MFDF Jihlava na retrospektivní projekce 29. října 2021 do sálu Malé scény DKO v Jihlavě.

-red-
zdroj: G. Zajícová
foto/video: dok.incubator, Totalfilm Media © 2021