V kinech od 21. října (přehled a ukázky)

Do kin dorazila asi nejočekávanější adaptace slavné knižní předlohy posledních let. Duna je opojným kinozážitkem, který by pravý filmový fanoušek neměl minout. Tento sci-fi spektákl ale není jediným dobrým filmem v tomto týdnu. Rozhodně nevynechte ani Poslední souboj Ridleyho Scotta, skvělý český animovaný snímek Michaely Pavlátové Moje slunce Mad nebo dokument o Milanu Kunderovi. V kinech je také další pokračování hororové série Halloween zabíjí, rodinný animák Rozbitý robot Ron, česko-slovenské historické drama Kryštof nebo gruzínský snímek Začátek či srbské drama Oáza.

Duna (USA, 2021)

Kultovní sci-fi dílo vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis: zdroje vzácného koření – melanže, jež poskytuje zvláštní psychické schopnosti, které umožňují cestování vesmírem. Padišáh imperátor svěří správu nad Arrakisem a s ní i komplikovanou těžbu neobyčejné látky vévodovi rodu Atreidů. Celá anabáze je ale součástí spiknutí, z něhož se podaří vyváznout jen vévodovu synovi Paulovi a jeho matce, kteří uprchnou do pouště. Jejich jedinou nadějí jsou nedůvěřiví domorodí obyvatelé fremeni, schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině. Mohl by Paul Atreides být spasitelem, na kterého tak dlouho čekají?

Duna
Dune
Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2021, 155 min
Režie: Denis Villeneuve
Předloha: Frank Herbert (kniha)
Scénář: Eric Roth, Denis Villeneuve, Jon Spaihts
Kamera: Greig Fraser
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Zendaya, Oscar Isaac, Javier Bardem, Dave Bautista, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård, Jason Momoa, David Dastmalchian, Chen Chang, Stephen McKinley Henderson, Björn Freiberg, Paul Bullion, Sharon Duncan-Brewster, Gloria Obianyo, Oliver Ryan, Michael Nardone, Babs Olusanmokun, Charlie Rawes, Ferenc Iván Szabó


Halloween zabíjí (USA / Velká Británie, 2021)

Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) tak dlouho utíkala před tichým vraždícím monstrem jménem Michael Myers, až se rozhodla změnit taktiku. Přestala utíkat, začala bojovat. Nalákala Michaela do dokonalé pasti. Ta sklapla, jenže… Příběh filmu Halloween zabíjí začíná v okamžiku, kdy předchozí film skončil. Těžce zraněná Laurie odjíždí v doprovodu dcery a vnučky do nemocnice a v protisměru se k jejímu hořícímu domu řítí hasiči. V jeho útrobách je v ohnivém pekle uvězněný zabiják, který ji pronásledoval celý život. Bohužel, nejen kočky mají sedm životů. Uběhne pár minut a Michael Myers už zase chodí ulicemi města, které se připravuje na halloweenskou noc, a úspěšně zvyšuje počet svých obětí. Zpráva o tom, že z její pasti unikl, se dostane i k Laurie, která si je jistá, že když Michaela porazila jednou, porazí ho i podruhé. Jen bude potřebovat pomoc. Bude ale nutné přesvědčit obyvatele městečka, aby se Myerse přestali bát.

Halloween zabíjí
Halloween Kills
Horor / Thriller
USA / Velká Británie, 2021, 106 min
Režie: David Gordon Green
Scénář: Scott Teems, Danny McBride, David Gordon Green
Kamera: Michael Simmonds
Hudba: John Carpenter, Cody Carpenter, Daniel A. Davies
Hrají: Jamie Lee Curtis, Anthony Michael Hall, Judy Greer, Kyle Richards, Will Patton, Thomas Mann, Andi Matichak, Nick Castle, Charles Cyphers, Dylan Arnold, James Jude Courtney, Robert Longstreet, Brian F. Durkin, Stephanie McIntyre, Matthew Warzel, Omar J. Dorsey, Nancy Stephens, Jibrail Nantambu


Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti (Česko, 2021)

Proč dílo Milana Kundery tak zaujalo po celém světě? Proč odešel do Francie a začal psát ve francouzštině? Co je za tím, že bránil překladům svých posledních románů do češtiny? Nebo že se vyhýbá kamerám a publicitě? Dokument o Kunderově díle nás zavede do rodného Brna, do dob, kdy studoval a učil na FAMU, nebo do normalizace, kdy mu bylo bráněno v tvorbě a nebyl vydáván, přestože už získával úspěchy v zahraničí. Přesto uvedl Jakuba a jeho pána s J. Bartoškou, ovšem pod jiným jménem. V polovině 70. let využil pozvání univerzity v Rennes a začal tam přednášet. V r. 1979 ho české úřady zbavily občanství. Kundera to komentoval slovy: „Tehdy vše ovládali Rusové a právě Rusové rozhodli, že už nejsem Čech.“ Prezident Mitterand mu udělil francouzské občanství. Svůj nejslavnější román Nesnesitelná lehkost bytí vydal už jako Francouz. Později však už neuděloval souhlas se zfilmováním svých děl.

Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti
Dokumentární
Česko, 2021, 95 min
Režie: Miloslav Šmídmajer
Scénář: Miloslav Šmídmajer, Jakub Vansa
Kamera: Miroslav Souček, Pavel Šobr, Martin Čech
Hudba: Petr Malásek
Hrají: Milan Uhde, Jiří Bartoška, Jan Kačer, Jean-Claude Carrière, Yasmina Reza, Bernard-Henry Levy


Moje slunce Mad (Česko / Slovensko / Francie, 2021)

Helena opouští všední život v rodné Praze, aby se v Kábulu vdala za svého milovaného spolužáka Nazira. Pod jménem Herra začíná v exotickém prostředí novou životní etapu. K vysněné budoucnosti ale nevede jednoduchá cesta. Ne všichni mají tak velké srdce jako Nazir a tolik smyslu pro humor jako hlava rodiny, pokrokový a vřelý dědeček. Herra hledá v novém světě svoje místo, když do jejího života nečekaně vstoupí citlivý chlapec Mad pocházející z dalekých hor. Ukazuje se, že štěstí si člověka může najít v situacích, kde by je nejméně čekal. Film režisérky Michaely Pavlátové vznikl na motivy knihy „Frišta“ novinářky Petry Procházkové.

Moje slunce Mad
Moja afganská rodina
Animovaný
Česko / Slovensko / Francie, 2021, 85 min
Režie: Michaela Pavlátová
Předloha: Petra Procházková (kniha)
Scénář: Ivan Arsenjev
Hudba: Jevgenij Galperin, Sacha Galperine
Hrají: Zuzana Stivínová, Hynek Čermák, Ivan Trojan, Miroslav Krobot, Eliška Balzerová, Berenika Kohoutová


Poslední souboj (USA, 2021)

Příběh se odehrává ve Francii 14. století a je o posledním, oficiálním, Francií posvěceném duelu mezi dvěma muži. Jean de Carrouges (Matt Damon) a Jacques Le Gris (Adam Driver) jsou přátelé, ze kterých se stanou rivalové. Středobodem jejich pře je Marguerite (Jodie Comer), žena Carrougese. Tu Le Gris dle jejích slov napadne, ona ho veřejně obviní, jenže on tvrdí, že je nevinný. Carrouges začne bránit čest své ženy a výsledkem je duel s tím nejvyšším rizikem – smrtí. V případě prokázání nevinny Le Grise navíc Marguerite hrozí ještě upálení za živa.

Poslední souboj
The Last Duel
Drama / Historický
USA, 2021, 152 min
Režie: Ridley Scott
Předloha: Eric Jager (kniha)
Scénář: Matt Damon, Ben Affleck, Nicole Holofcener
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck, Harriet Walter, Marton Csokas, Željko Ivanek, Alex Lawther, Nathaniel Parker, Sam Hazeldine, Michael McElhatton, Clive Russell, Caoimhe O’Malley, Ian Pirie, Zoé Bruneau, Brian F. Mulvey, Simone Collins, Corinne Delacour, William Houston, Julian Firth, Serena Kennedy, Bosco Hogan


Rozbitý robot Ron (USA / Velká Británie, 2021)

Animovaný snímek Rozbitý robot Ron vypráví příběh trochu osamělého dvanáctiletého sedmáka Barneyho a Rona, jeho nového chodícího, mluvícího a zcela digitálního přítele, který má být, alespoň podle reklamy, „nejlepší kamarád robot“. Avšak roztomilý robot Ron není úplně v pořádku a zdá se, že je rozbitý. Na pozadí doby svázané sociálními sítěmi a prodchnuté digitálními vztahy chlapec a robot prožívají nevšední a laskavé dobrodružství, během kterého zjišťují, že pravé přátelství netkví v dokonalosti.

Rozbitý robot Ron
Ron’s Gone Wrong 
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Sci-Fi
USA / Velká Británie, 2021, 106 min
Režie: Alessandro Carloni, Jean-Philippe Vine
Scénář: Peter Baynham, Sarah Smith, Jean-Philippe Vine
Kamera: David Peers
Hrají: Olivia Colman, Jack Dylan Grazer, Ed Helms, Rob Delaney, Zach Galifianakis, Thomas Barbusca, Marcus Scribner, Ricardo Hurtado, Angelina Folino, Macy Drouin


Začátek (Gruzie / Francie, 2020)

V ospalé dědině dojde k napadení komunity Svědků Jehovových extrémistickou skupinou. Uprostřed tohoto konfliktu se pomalu rozpadá známý svět Yany, manželky vůdce komunity. Její vnitřní nespokojenost roste spolu s tím, jak se snaží pochopit svoje tužby.

Začátek
Drama
Gruzie / Francie, 2020, 125 min
Režie: Dea Kulumbegašvili
Scénář: Dea Kulumbegašvili, Rati Oneli
Kamera: Arseni Khachaturan
Hudba: Nicolas Jaar
Hrají: Rati Oneli, Ia Suchitašvili


Kryštof (Česko / Slovensko, 2021)

Kryštof mezi mnichy uprchl nejen pro víru k Bohu, ale i před konflikty s otcem a politickými poměry po únorovém puči. Vedle mnišského života je také jedním z posledních článků řetězu, který převádí pronásledované komunistickým režimem přes hranice do Německa. Při jednom z nočních návratů z hranice je svědkem brutálního zásahu policejních složek proti skupince studentů a téže noci je zlikvidováno i společenství mnichů, s nímž žije. Místo, do něhož vkládal své naděje i víru, je zničené. Kryštofův zoufalý útěk od hranic je místopisem tehdejšího Československa, útěkem rozvrácenou „odsunutou“ krajinou i marným hledáním internovaných bratří. V situaci bezradného štvance se mu dostane pomoci ve statku Johany na okraji pošumavské vesnice. Její rodina odmítla kolektivizaci – otec spáchal sebevraždu, bratr byl poslán do dolů. Johana ukryje Kryštofa ve stodole, ale ve chvíli, kdy oba vnímají naději a vzájemnou blízkost, jsou svědky brutálního zabrání jejího hospodářství. Mají poslední šanci, že přejdou přes ještě nezadrátovanou hranici.

Kryštof
Drama
Česko / Slovensko, 2021, 101 min
Režie: Zdeněk Jiráský
Scénář: Josef Kurz
Kamera: MCC
Hrají: Mikuláš Bukovjan, David Uzsák, Alexandra Borbély, Luboš Veselý, Stanislav Majer, Eva Josefíková, Éva Bandor, Peter Šimun, Marián Mitaš, Marek Pospíchal, Marek Geišberg, David Punčochář, Vladimír Hauser, Ondřej Malý, Ľuboš Kostelný, Lucie Žáčková, Jiří Černý, Ondrej Hraška, Petr Stach, Daniel Kroupa, Réka Derzsiová, Tereza Danihlíková, Elizaveta Maximová, Dávid Hartl, Tereza Těžká


Oáza (Srbsko / Nizozemsko / Slovinsko / Bosna a Hercegovina / Francie, 2020)

Maria má štěstí a hned po svém nástupu do ústavu pro mentálně postižené si nachází kamarádku. Jejich přátelství však začne procházet zkouškou poté, co se u obou projeví náklonnost ke stejnému chlapci. Nebezpečně rozehraná hra ukazuje, jak moc mladé duše bez ohledu na okolnosti touží po souznění a lásce. Režisér Ivan Ikić obsadil do hlavních rolí autentické chovance ústavu. Právě díky jejich excelentním hereckým výkonům se Oáza stává nezapomenutelnou diváckou zkušeností.

Oáza
Korisnici
Drama
Srbsko / Nizozemsko / Slovinsko / Bosna a Hercegovina / Francie, 2020, 122 min
Režie: Ivan Ikić
Scénář: Ivan Ikić
Kamera: Milos Jacimovic
Hrají: Goran Bogdan, Maruša Majer, Marijana Novakov, Tijana Markovic, Valentino Zenuni, Milica Djindjic, Sasa Strugar, Draginja Voganjac