V kinech od 7. října (přehled a ukázky)

MalířDo kin zamířila nová česká originální animovaná komedie Myši patří do nebe. Kouzelná animace a skvělý příběh dělá z filmu zajímavou rodinnou alternativu klasických amerických animáků. Rozhodně stojí za pozornost. V nabídce je tento týden po delší době také nový queer film německé provenience Nic ve zlým. Dokument Malířka a zloděj vypráví neobvyklý příběh mladé české umělkyně a zloděje jejích obrazů. Na plátna kin se podívají nové dva snímky aktuálně uváděné v rámci právě probíhající přehlídky Be2Can – novinky Ildikó Enyedi Miloval jsem svou ženu a francouzsko-belgické drama Titan. Mysteriózní islandský snímek Ada má v hlavní roli Noomi Rapace. Fanoušci legendárního zpěváka Karla Gotta si určitě nenechají ujít dokument Karel od Olgy Malířové Špátové.

Myši patří do nebe (Česko / Francie / Polsko / Slovensko, 2021)

Myška Šupito ráda všechny přesvědčuje o tom, že je nejodvážnější myší na celém světě a vůbec ničeho se nebojí. Ale opak je pravdou, ve skutečnosti se pobobkuje ze všeho, co se kolem jen mihne. Jejím toužebným přáním je být stejně statečná jako její tatínek. Ten se dokázal s nasazením vlastního života postavit děsivému lišákovi Tlamounovi, postrachu celého lesa. Boj sice nevyhrál, stal se ale obdivovaným hrdinou myšího společenství. Šupito chce všem dokázat, že odvaha je dědičná. Snaží se zopakovat jeho legendární kousek – vytrhnout pár chlupů z liščího kožichu. Za cíl si vybere spícího mladého lišáka Bělobřicha. Vše se nakonec semele trochu jinak, než si malá myška představovala. Lišák se nečekaně probudí a honička končí nešťastně pro oba dva. Šupito i Bělobřich se dostanou do zvířecího nebe. Při pokusu vyhnout se vstupní očistné koupeli v nebeských lázních na sebe myška i lišák opět natrefí a díky společné nelibosti k mytí jsou přinuceni pokračovat v cestě společně. Putují po nebeských atrakcích i fantaskních zákoutích, zažívají nejrůznější dobrodružství i nečekaná setkání a navzájem se poznávají. Šupito je na Bělobřicha nejdřív pořádně naštvaná, ale postupně si uvědomuje, že je jiný než ostatní tolik nenáviděné lišky. Na cestě nebem musí oba společně zdolat různé nástrahy, splnit úkoly a překonat překážky. Vznikne mezi nimi podivuhodné přátelství a na konci jejich putování na ně čeká velké překvapení.

Myši patří do nebe
Animovaný / Rodinný / Dobrodružný / Komedie / Fantasy
Česko / Francie / Polsko / Slovensko, 2021, 87 min
Režie: Jan Bubeníček, Denisa Grimmová
Předloha: Iva Procházková (kniha)
Scénář: Alice Nellis, Richard Malatinský
Kamera: Radek Loukota
Hudba: Krzysztof Aleksander Janczak
Hrají: Pavlína Balner, Matouš Ruml, Ondřej Vetchý, Lukáš Pavlásek, Martin Stránský, Ludmila Zábršová-Molínová, David Novotný, Jiří Klem, Jiří Lábus, Martin Dejdar, Barbora Hrzánová, Miroslav Etzler, Matěj Ruppert, Miroslav Donutil, Martha Issová, Martin Donutil, Ondřej Brousek, Radek Holub, Pavel Tesař, Martina Šťastná, Jiří Schwarz


Nic ve zlým (Německo, 2020)

Parvisovi rodiče pocházejí z Íránu. On sám se ale narodil v německém maloměstě, kde si dlouhý čas krátí divokými večírky a sexem s muži, které potkává online. I přes to, že se sám cítí být víc Němcem, okolí mu někdy dává najevo, že tak úplně nezapadá. Jeho život se změní až poté, co ho za krádeže v obchodě odsoudí k práci v přistěhovaleckém centru. Zde potká sourozeneckou dvojici –⁠ energickou a veselou Banafshe a stydlivého Amona. Trojice si spolu pak užívá zdánlivě idylicky bezstarostné léto a vztah mezi Parvisem a Amonem se z přátelství postupně začíná měnit v lásku. Jenže happy end záleží i na rozhodnutí německých úřadu o udělení azylu… Coming-of-age snímek o mladých queer imigrantech získal právem cenu Teddy Award.

Nic ve zlým
Futur Drei
Drama
Německo, 2020, 92 min
Režie: Faraz Shariat
Scénář: Faraz Shariat, Paulina Lorenz
Kamera: Simon Vu
Hrají: Benny Radjaipour, Eidin Jalali, Banafshe Hourmazdi, Paul Lux, Maryam Zaree, Jürgen Vogel, Knut Berger, Niels Bormann, Hadi Khanjanpour, Katarina Gaub, Vanessa Loibl


Malířka a zloděj (Norsko, 2020)

Mladá česká umělkyně Barbora Kysilková žijící v Oslu je zoufalá z krádeže dvou svých obrazů. U soudu osloví jejich zloděje a poprosí jej, aby jí stál modelem pro portrét. Postupně se začne vytvářet zvláštní, těžko uvěřitelný vztah a zároveň vzniká neoddělitelné pouto, které tyto lidské bytosti spojí navždycky. Původně krátký dokument o jedné loupeži se proměnil v mnohovrstevnatý příběh o kreativním procesu, meandrech lidských vztahů, možnosti dostat druhou šanci a smyslu života jako takového. Výjimečný dokument s českou stopou, který nadchnul festivaly, kritiky i diváky po celém světě.

Malířka a zloděj
The Painter and the Thief
Dokumentární
Norsko, 2020, 102 min
Režie: Benjamin Ree
Kamera: Kristoffer Kumar, Benjamin Ree
Hudba: Uno Helmersson
Hrají: Karl Bertil-Nordland, Barbora Kysilková, Øystein Stene


Miloval jsem svou ženu (Maďarsko / Německo / Itálie, 2021)

Holandský kapitán nákladní lodi Jakob Störr a jeho přítel se během pití vsadí, že si Jakob vezme první ženu, která vstoupí do kavárny. Takto se seznámí s rozmarnou Francouzkou Lizzy, a s tou se později ožení. Začne se rozvíjet milostný příběh protknutý láskou jako v pohádkách Tisíce a jedné noci. Od té chvíle do života milujícího, bolestně upřímného Störra vstoupí řada zkoušek. Prostřednictvím jeho postavy elementárním a dramatickým způsobem chápeme komplexnost, tajemnost, křehkou krásu a nepolapitelnou, nekontrolovatelnou povahu života. Režisérka Ildikó Enyedi, držitelka ceny Zlatý medvěd s nominací na Oscara za film O těle a duši, vychází ve svém filmu ze stejnojmenného románu spisovatele Milána Füsta. Tento román byl nominovaný na Nobelovu cenu za literaturu a přeložený do více než 20 jazyků.

Miloval jsem svou ženu
A feleségem története
Romantický
Maďarsko / Německo / Itálie, 2021, 169 min
Režie: Ildikó Enyedi
Předloha: Milán Füst (kniha)
Scénář: Ildikó Enyedi
Kamera: Marcell Rév
Hudba: Ádám Balázs
Hrají: Léa Seydoux, Gijs Naber, Louis Garrel, Sergio Rubini, Jasmine Trinca, Luna Wedler, Josef Hader, Simone Coppo, Beniamino Brogi, Ulrich Matthes, Udo Samel, Ralph Berkin, Romane Bohringer, Sandor Funtek, Árpád Antolik, Nayef Rashed, Károly Hajduk, Vivien Rujder


Titan (Francie / Belgie, 2021)

Po sérii nevysvětlitelných trestných činů se otec setká se synem, který byl deset let nezvěstný. Titan: kov vysoce odolný vůči teplu a korozi se slitinami s vysokou pevností v tahu.

Titan
Titane
Drama / Thriller
Francie / Belgie, 2021, 108 min
Režie: Julia Ducournau
Scénář: Julia Ducournau
Kamera: Ruben Impens
Hrají: Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Garance Marillier, Dominique Frot, Myriem Akeddiou, Anaïs Fabre, Nathalie Boyer


Ada (Island / Švédsko / Polsko, 2021)

María a Ingvar vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí? Debut Islanďana Valdimara Jóhannssona, který se scénáři spolupracoval se slavným krajanem, spisovatelem Sjónem, je minimalistickou baladou o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky.

Ada
Dýrið
Mysteriózní / Drama / Horor
Island / Švédsko / Polsko, 2021, 106 min
Režie: Valdimar Jóhannsson
Scénář: Valdimar Jóhannsson, Sjón Sigurdsson
Kamera: Eli Arenson
Hrají: Noomi Rapace, Björn Hlynur Haraldsson, Hilmir Snær Guðnason


Karel (Česko, 2020)

Celovečerní dokumentární film Karel přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta. Renomovaná režisérka Olga Malířová Špátová natáčela s Karlem Gottem po dobu celého jednoho roku a díky jeho upřímné otevřenosti vznikl nezvykle osobní až intimní pohled na život slavného zpěváka, jaký se doposud široké veřejnosti, ani jeho skalním příznivcům, nenaskytl. Zároveň v něm nechybí Gottův nadhled a humor.
Film Karel není a nemá být přehlídkou nesporné slávy Karla Gotta a jeho pěveckého talentu a úspěchů. Režisérka Olga Malířová Špátová vstoupila se svou kamerou tam, kde sláva končí a kde se z fenomenálního Zlatého slavíka Karla Gotta stává pouze Karel, nadšený malíř, milující manžel a táta svých dcer. Tvůrci totiž zachytili Karla Gotta nejen při jeho vystoupeních nebo při setkáních s fanoušky u nás i v Hamburgu, ale především v jeho domácím prostředí. Ať už v Praze, na chalupě, nebo na vsi, kde trávil dětství. Zpěvák se ve filmu vydává po stopách svého života na místa, která sehrála v jeho životě důležitou roli. Odhaluje neznámé zákulisí koncertů, i svůj život s rodinou a soukromí, které si jinak snaží s pokorou a láskou chránit. Díky upřímné otevřenosti Karla Gotta mohou diváci vidět autentický a jedinečný filmový portrét, plný nečekaných vzpomínek.

Karel
Dokumentární
Česko, 2020, 133 min
Režie: Olga Malířová Špátová
Scénář: Olga Malířová Špátová
Kamera: Olga Malířová Špátová
Hrají: Karel Gott