Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Nic ve zlým – barvité queer drama o přistěhovalecké lásce

Německé drama Nic ve zlým získalo na loňském Berlinale Teddy Award, cenu za nejlepší snímek s LGBTQ+ tématikou. Tento vydařený debut se po loňském uvedení a také vítězství filmu na Mezipatrech dostává do českých kin.

Nic ve zlým (foto: Mezipatra)

Parvis, syn íránských imigrantů v Německu, musí kvůli svým drobným krádežím absolvovat 120 hodin veřejně prospěšných prácí, což ho zavede do přistěhovaleckého centra. Tam se zanedlouho spřátelí s Amonem a jeho sestru Banafshe, kteří uprchli z Íránu. Vztah mezi Parvisem a Amonem však brzy začne přerůstat v něco silnějšího.

Film Nic ve zlým se primárně zabývá pocitem sounáležitosti, ať již emocionální, sexuální, kulturní, sociální, či národnostní. Parvis, vyoutovaný a sebevědomý ve své sexualitě, se sice narodil v Německu a považuje se tak za Němce, uvědomuje si však, že jeho íránský původ není všemi přijímán. Oproti tomu jeho rodiče, kteří jsou sice liberální a akceptují Parvisovu sexualitu, se v Německu ani po 30 letech necítí jako doma a chtějí se vrátit do Teheránu. Ostýchavý Amon se snaží vypořádat se svou homosexualitou, zatímco jeho sestra Banafshe bojuje s byrokracií, aby jí byl v Německu zachován status uprchlice.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Barvitý snímek[/pullquote]Nic ve zlým je barvitý snímek a to hned natřikrát; malebný obrazem, pestrý režií a živý postavami. Podmanivý vizuál střídá neonové barvy tanečních klubů se sluncem zalitou přírodou a detaily na tváře protagonistů. Režie Faraze Shariata je přiměřeně vyspělá a sebejistá, obzvlášť s přihlédnutím na to, že se jedná o jeho celovečerní debut. Inspiraci Xavierem Dolanem, kanadskou ikonou současného queer filmu, lze snadno vystopovat, nicméně nikdy není iritující a nezavání kopií. Ústřední trio herců sálá mladistvou energií a především chemie mezi Parvisem (Benny Radjaipour) a Amonem (Eidin Jalali) je nepřehlédnutelná.

Nic ve zlým (foto: Queer Kino)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Dialog s divákem[/pullquote]Výrazný hudební doprovod zajišťuje až téměř klipovitou strukturu. Kamera se místy odchýlí od tradičního snímání a zpomaleně krouží kolem postav, které se dívají přímo do kamery, a skoro tak až navazují dialog s divákem. Snímek tak připomene i dva hudební filmy Beyoncé, Lemonade a Black Is King. Obdobnými záběry Beyoncé intenzivně vyzdvihuje důležitost příběhů a kulturního dědictví černochů. Shariat pak stejně nakládá i se svými íránskými postavami.

Nic ve zlým je příběhem lásky, přistěhovalectví a dospívání. Ke svým tématům naštěstí nepřistupuje melodramaticky, ale s krásou a nadějí.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 75%
    Scénář - 75%
  • 85%
    Herci - 85%
  • 75%
    Hudba - 75%
  • 80%
    Kamera - 80%
79%

Nic ve zlým (2020)

Snímek Nic ve zlým je svým způsobem definicí moderního queer. Nesestává pouze ze sexuální orientace, ale tkví i v myšlenkovém a fyzickém vyjádření, což je chytře manifestováno v hlavní postavě Parvise. Stejně jako Parvis je i film samotný uvolněný a neostýchavý. Skrz naskrz vydařený debut.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Mezipatra, Jünglinge Film © 2020

Nic ve zlým
Futur Drei
Drama
Německo, 2020, 92 min
Režie: Faraz Shariat
Scénář: Faraz Shariat, Paulina Lorenz
Kamera: Simon Vu
Hrají: Benny Radjaipour, Banafshe Hourmazdi, Eidin Jalali, Paul Lux

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast