Total Week #40 – Sexuální výchova s Eternals a Gladiátorem a další žaloba

Zatímco Disney řeší další soudní pře a jejich očekávaní Eternals tak trochu bojují s Rusy a Číňany, Netflix vesele oznamuje nové série svých vlajkových značek, HBO ukazuje první fotku z Last of Us a Ridley Scott nás láká na pokračování Gladiátora. Vítejte u kulatého čtyřicátého letošního víkendu a s ním i u našeho čtyřicátého letošního shrnutí filmových a televizních novinek.

Disney zase míří k soudu

Pozůstalí po Steveu Ditkovi a dalších komiksových autorech už nějakou dobu usilují o znovunabytí práv k marvelovským postavám, jako je Spider-Man, Iron Man, Black Widow nebo třeba Doctor Strange. Když se to právníci Disneyho dozvěděli, nehodlali riskovat, že by o superhrdiny objevující se i v jejich miliardovém filmovém universu museli s někým dělit, na nic nečekali a tento týden se pustili do příprav soudního řízení s dědici. Kreslíři a autoři komiksů je dle jejich interpretace stvořili na zakázku a za peníze Marvelu, jedná se tedy o vlastnictví společnosti.

Není to první Disneyho soudní pře o autorská práva, jehož jádrem je jeden z výkladů amerického zákona o autorských právech z roku 1976 – podobně se musel tahat už o Medvídka Pú nebo mišáka Mickeyho. Pro PR společnosti to určitě po nedávné kauze se Scarlett Johansson není moc dobrá zpráva, nehledě na to, jak celá záležitost dopadne.

Čtyřky na Netflixu

Od premiéry třetí série Sexuální výchovy na Netflixu uběhlo teprve pár dní, už teď je ale jasné, že jde znovu o velký úspěch. Jedna z nečekaných vlajkových lodí streamovací služby se tak už stihla dočkat oznámení pokračování, čtvrtý návrat do Moordalské střední školy sexu je tedy díky reakci fanoušků již tutovkou. Ačkoliv herci pomalu ale jistě viditelně školním letům odrůstají, čtvrtá série pravděpodobně nedorazí dřív, než v roce 2023.

Zároveň Netflix na ndávné konferenci prozradil, že populární značka Stranger Things by se měl rozrůst v širokou franšízu plnou spin-offů, z nichž prvním by se měl stát projekt o telepatce Eleven s tváří Millie Bobby Brown, která nedávno se streamovacím gigantem podepsala lukrativní smlouvu. Nabízí se otázka, nakolik vedlejší projekt o hlavní postavě hlavní série dává smysl, ale to je asi to poslední, nad čím se hlavouni Netflixu v tuhle chvíli zamýšlí. Plnohodnotná čtvrtá série Stranger Things by měla dorazit za rok.

První fotka ze seriálových Last of Us

Očekávaná videoherní adaptace Last of Us, která dorazí na obrazovky HBO za rok, láká fanoušky první fotkou ukazující letadlo zborcené v následcích kordycepsové zombie apokalypsy, po níž se její příběh odehrává. Pedra Pascala a Bellu Ramsey, představitele ikonické hašteřivé dvojky Joela a Ellie na ní sice vidíme jen zezadu, i tak ale obrázek nezaměnitelně svou atmosférou i přesnými outfity postav velmi zdárně evokuje atmosféru první hry.

Last of Us

Eternals oznámili stopáž a rating

Marvelovští Eternals od oscarové režisérky Chloé Zhao, který u nás uvidíme už zkraje listopadu, budou diváky bavit po krásných 156 minut, což z nich dělá druhou nejdelší marvelovku po Avengers Endgame.

Zároveň se film tento týden dočkal ratingových nálepek pro různá teritoria. Zatímco v USA film klasicky obdržel nálepku PG-13, stejně jako drtivá většina ostatních Marvelovek i velkých blockbusterů, v Rusku se film dočkal nejtvrdšího ohodnocení umožňující vstup na film pouze osobám starších 18 let. Důvodem je homosexualita hrdiny Phasta s tváří Briana Tyree Henryho, který by měl s filmovým partnerem i žít a vychovávat dítě, což je v současném Rusku bohužel stále považování za problematické. Problémy film bude mít i v tradičně cenzorské Číně, protože Zhao se v minulosti nelichotivě vyjadřovala k jejímu režimu.

Gladiátor dostane pokračování

Ridley Scott navzdory věku 83 let nelení, a kromě prací na filmu o Naloenu Bonapartem s Joaquinem Pheonixem v hlavní roli se chystá letos uvést do kin hned dva své snímky, životopisné krimi Klan Gucci a historické drama Poslední souboj. Kromě toho v současnosti probíhají práce i na scénáři sequelu jednoho z jeho nejslavnějších velkofilmů, legendárního Gladiátora s Rusellem Crowem z roku 2000.

Postava Maxima Decima Meridia sice na konci jedničky zemřela (pozor, spoiler!) a fyzička jeho představitele je… třikrát větší, než před dvaceti lety, Scott by ale údajně měl mít v rukávu zajímavý způsob, jak na jeho příběh navázat. Snad to dopadne v očích fandů lépe, než před pár lety vlažně přijatý reboot Vetřelce pod názvem Prometheus.

připravil: Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Totalfilm Media, Forum Film © 2021