Total Week #41 – Marvel All Along, Gastromapa na HBO a odchod legendární Blanky Bohdanové

U Marvelu je veselo. Zatímco s některými herečkami se podařilo po výhružkách soudem udobřit a s jinými prodloužit smlouvu na několik nových projektů, na place jiného filmu se zlobí a dost možná dojde i k nečekanému vyhazovu z oblíbené role. Mezitím u konkurenčního DC alespoň na chvíli zavládl zdravý rozum a studio si pláclo s Jamesem Gunnem na novém projektu. Kromě komiksů se ale podíváme i na první český projekt pro HBO Max, rozloučíme se s hereckou legendou a posvítíme si stručně na aktuální tržební situaci.

Agatha Harkness ze seriálu WandaVision

It Was Agatha All Along

Všechny marvelovské seriály na Disney+ bavily fandy mj. milovanou vedlejší postavou, která si většinu scén kradla pro sebe. Tenhle trend začal už ve WandaVision, kde nás takhle bavila Agatha Harkness v podání Kathryn Hahn. Podle čerstvých zpráv se scenárista seriálu Jac Shaeffer se studiem dohodl, že v příštích letech napíše o cynické čarodějnici černohumorný spin-off, a samotná postava by podle nové smlouvy s herečkou měla zamířit i do hned několika dalších projektů MCU včetně filmů.

Vrátí se Charlie Cox jako Daredevil?

It Was Daredevil All Along

Marvelovské hrátky s multiverzem otevírají debaty o návratu v podstatě každé komiksové postavy, kterou si kdy fanoušci oblíbili. Kromě obrovských očekávání od třetího Spider-Mana tak diváci fantastického netflixovského Daredevila doufají v návrat herce Charlieho Coxe a jeho kolegů v podstatě s každým projektem, kde by to příběhově dávalo alespoň trochu smysl.

Často se skloňuje prosincový seriálový Hawkeye a jeho spin-off Echo, kde se podle spekulací měl objevit Daredevilův nemesis Kingpin s tváří Vincenta D’Onofria spolu s několika dalšími postavami, které by sice byly měkkým rebootem svých původních netflixovských verzí, představitelé by se ovšem do svých rolí vrátili. A kromě toho se opět rozvířily údajné leaky o tom, že se slepý bojovník se zločinem vrátí v plnohodnotné čtvrté sérii na Disney+, tak uvidíme, zda a kdy se ho zase dočkáme.

It Was Shuri All Along

Méně veselé novinky ze strany Marvelu ale dost možná čekají herečku Letitiu Wright, kterou si pamatujeme jako Shuri z Black Panthera. Ta měla v pokračování miliardového hitu hrát po předčasném úmrtí Chadwicka Bosemana podstatně zásadnější roli, herečka ale momentálně kolem sebe čeří vody zaníceným antivaxerským postojem. Vzhledem k tomu, že filmové společnosti vidí v očkování momentálně jedinou naději na zahojení svého průmyslu, hlavounům v Disneym se tak hereččino chování na place, kde údajně proti vakcínám brojí přímo ve štábu na každém kroku, pochopitelně nelíbí.

Letitia Wright

Zatímco se tedy studiu konečně podařilo urovnat spory se Scarlett Johansson a dohodnout se na mimosoudním vyrovnání, spory s další herečkou jsou dost možná na světě. Vzhledem k možné negativní PR bouři totiž údajně Disney zvažuje oblíbenou Shuri přeobsadit. Jestli k tomuto zásadnímu a dost drahému kroku Disney sáhne, se asi dozvíme již brzo – premiéra je naplánována už na příští léto.

Gastromapa na HBO MAX – Lukáš Hejlík

Gastromapa na HBO Max

HBO Max nejen že oficiálně dorazí do Česka i dalších zemí Evropy už začátkem příštího roku, pilně už i pracuje na tvorbě původního obsahu pro jednotlivá teritoria. Česká pobočka HBO Europe totiž pro ni natáčí vůbec první unscripted lifestylovou sérii. Spolu & hladoví je název osmidílné cestopisné série, která nás zavede nejen do světa gastronomie, ale dá nám nahlédnout do vztahu mezi otcem a dcerou. Hlavními představiteli dokumentárního seriálu budou herec a foodie zakladatel oblíbené Gastromapy Lukáš Hejlík a jeho dcera Klára. Jednotlivé díly se mají věnovat aktuálním tématům z oblasti foodie scény, ekologii nebo urbanismu.

Blanka Bohdanová

Zemřela Blanka Bohdanová

Tento týden nás opustila jedna z nejvýznamnějších českých hereček. Blanka Bohdanová se zapsala ve světě filmu a televize ztvárněním plnokrevných a uvěřitelných postav. Nejvýraznější role na filmových plátnech ztvárnila v 60. letech. Nejznámější je asi její angažmá v Ditě Saxové nebo dramatu Romeo, Julie a tma, v osmdesátých letech pak skvěle ztvárnila hraběnku v historickém dramatu Poklad hraběte Chamaré. Nezapomenutelný zůstane i její dabing Marilyn Monroe v klasice Někdo to rád horké, stejně jako desítky rolí ztvárněných ještě donedávna na televizní obrazovce, rozhlase i divadle.

Gunn od DC neodchází

Sebevražedný oddíl od Jamese Gunna je pecka, kvůli řadě vysloveně nejapných marketingových rozhodnutí a pomalému rozjezdu kin však kasovně pohořel. Fandové tak od premiéry trnuli, jestli se Warneři a DC po tomto fiasku nevrátí ke starým kořenům škrcení kreativity tvůrců a produkci šedivých, rádoby opulentních komiksových trapáren. To sice vyloučeno není, minimálně Gunnův rukopis by ze světa DC ovšem vymizet minimálně ještě pár let neměl.

Tvůrce konkurenčních Strážců galaxie od Marvelu totiž s Warnery podepsal novou smlouvu, která ho váže k tvorbě minimálně ještě jedné filmové komiksárny. Tak uvidíme, o co půjde a doufáme, že půjde v universu Justice League o podobně svěží vítr.

James Gunn na premiéře prvního dílu Strážci galaxie

Kina pokračují v probouzení

O tom, že Bond i v Česku láme rekordy a prvních 100 tisíc diváků na něj dorazilo během několika málo prvních dní, jsme již psali. Kinotrh i díky návratu velkofilmů na plátna ve světě pokračuje v pomalém oživování. Na Shang-Chiho se hojně chodí již měsíc v kuse; Bond si v rodné Anglii připsal lepší otevírák než předcovidový Spectre; a byť vyhlídky na větší kasovní úspěch zaručující pokračování jsou stále v nedohlednu, v některých evropských zemích se již poměrně rozjíždí Duna. Premiéry v různých teritoriích jsou kvůli nestandardní situaci nezvykle rozsypané, český divák tak na opulentní sci-fi Denise Villeneuva čeká o něco déle, než museli třeba naši němečtí sousedé, a zubatá bestie Venom již stihla zbořit pandemický rekord nejlepšího otvíráku na amerických plátnech, zatímco my se ho dočkáme až příští čtvrtek.

Tak si užívejme si možnosti chodit do kina, ať o ni nepřijdeme. Tento víkend vám doporučujeme zajít do kina na nádherný český animák Myši patří do nebe, který navazuje na tuzemskou tradici loutkové stop motion animace. Nepravděpodobné kamarádství myšky a lišáka si příběhově nezadá s těmi nejlepšími kousky od Pixaru.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: DC, archiv, CinemArt © 2021