Venom se vrací: Jak fanouškovský nápad vyústil ve dva kasovní trháky

Za mořem se už téměř čtrnáct dní promítá pokračování hitové komiksovky Venom 2 s podtitulem Carnage přichází. Zkrachovalý reportér Eddie Brock (Tom Hardy) společně se svým doslova neoddělitelným společníkem, mimozemským symbiontem Venomem, se tentokrát porve s rudým monstrem Carnagem. Ten se bohužel shodou okolností přilepil na notoricky známého masového vraha Cletuse Kasadyho (Woody Harrelson). Jak se rozhádané duo s novým problémem vypořádá, to už brzy zjistíme, druhý Venom totiž se totiž od 13. října promítá i u nás.

Venom 2: Carnage přichází

Většina profesionálních kritiků první díl z roku 2018 totálně zepsula, to jej ovšem nezastavilo v cestě k parádním tržbám a mezi diváky film jednoduše uspěl. V komiksovém světě byl krvelačný Venom vždy populární a jeho celovečerní pojetí nedopadlo jinak. Jen málokdo ovšem ví, že postava černého symbionta má daleko spletitější historii, než většina jeho komiksových příbuzných.

Není se čemu divit, když si Venoma jako nového záporáka v sérii Spider-Mana čtenáři tak rychle oblíbili. Původní nápad, který k Venomově stvoření vedl, totiž vzešel právě z mysli jednoho nadšeného fandy. Tehdy dvaadvacetiletý Randy Schueller nejspíš vůbec netušil, co vlastně rozpoutává, když roku 1982 posílal Marvelu návrh na nový oblek pro Spideyho. Tradiční hrdinův modročervený trikot chtěl vyměnit za černou verzi s velkým pavoukem na hrudi. Marvelu se nápad zamlouval, od Schuellera jej tedy odkoupil za dnešní ekvivalent přibližně 10 000 korun a zakomponoval jej do svých příběhů. Nový kostým Spider-Man získal na mimozemské planetě a považoval jej pouze za pokročilou tkaninu. Čtenáři ovšem na změnu obleku nereagovali zrovna vřele. Scenáristé tedy brzy přišli s nápadem symbiotického organismu, který se na hrdinovi přiživoval a kterého se musel co nejrychleji zbavit. Zavržený symbiont ale urychleně našel nového hostitele v Eddiem Brockovi a dal tak vzniknout Venomovi, jakého známe dnes.

Dopis Randymu Schuellerovi od tehdejšího šéfredaktora Jima Shootera

V průběhu let Venomova popularita rostla a kromě stránek komiksů se začal objevovat také v animovaných seriálech či videohrách a když přišla řada na Spider-Manovu filmovou sérii od Sama Raimiho, bylo jen otázkou času, než se symbiont ukáže i tady. Nakonec k tomu samozřejmě došlo, bohužel ale tím nejhorším možným způsobem. Postava se v trilogii podle původního plánu ukázat vůbec neměla. Producenti ji ale přes Raimiho protesty násilím vecpali do třetího dílu navzdory tomu, že scénář byl dávno hotový a pro Venoma v něm prachsprostě nebylo místo. Výsledek se tedy dal předpokládat. Eddie Brock v podání Tophera Grace skončil jako jedna velká nedopečená katastrofa a postavy se více než dekádu studio ani nedotklo. Pokus oživit značku se ale konečně povedl v roce 2018, a to zcela bez napojení na Spider-Mana. Tom Hardy v titulní dvojroli diváky okouzlil svým praštěným pojetím materiálu a teď nás v kinech čeká jeho druhé rodeo. Co ale bude s postavou do budoucna?

Přestože nová verze Venoma zcela přestříhala jakékoliv vazby na svého tradičního protivníka, vypadá to, že se nevyhnutelně blížíme ke střetu Hardyho Venoma se Spider-Manem Toma Hollanda. Ten se sice prohání v úplně jiném filmovém vesmíru, jeho prosincový snímek Spider-Man: Bez domova ovšem slibuje prolínání alternativních realit a Tom Hardy byl dokonce spatřen s kšiltovkou, na níž bylo logo filmu. Takové dárky tradičně obdrží všichni, kdo se nějak podílejí na produkci, budeme se tedy muset nechat překvapit. Ze zahraničí slýcháme ohledně Venom 2: Carnage přichází zprávy o bombastické potitulkové scéně, kdo tedy ví, kam se studio rozhodlo s postavou zamířit.

Venom 2: Carnage přichází je právě v kinech.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Sony, Totalfilm Media © 2021