Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Do kin míří kontroverzní Benedetta o sexuálním skandálu v klášteře (trailer)

Benedetta režiséra Paula Verhoevena konečně zamíří do českých kin. Nový snímek od režiséra takových klasik jako je Základní instinkt, Hvězdná pěchota nebo Robocop si od své premiéry na letošním Cannes nese pověst značně kontroverzního snímku. Přesto si ho po prvotním šoku kritika zamilovala a diváci na něm oceňují především hutné drama odehrávající se na pozadí sexuálního skandálu v katolickém klášteře.

Schopnost konat zázraky vynese charismatické Benedettě (Virginie Efira) koncem 17. století výsadní postavení v toskánském klášteře. Když její slabost pro mladou a živelnou Bartolomeu přeroste v nespoutanou vášeň, začíná hra plná intrik sahající do vyšších pater italské církve.

„Benedetta je rozhodně zajímavým příspěvkem do předvánočního rozjímání o lásce k bližnímu, víře a penězích. Věříme tedy, že se se všemi, kteří mají rádi nestandardní podívanou, potkáme v kině. Můžeme vám slíbit, že takového Ježíška, který se zjevuje titulní Benedettě, jste ještě neviděli,“ slibuje šéf distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle.

Benedetta (foto: Aerofilms)

„Přitahovala mě jedinečnost a kontroverznost příběhu, kombinace křesťanství a lesbické sexuality. Zajímala mě hlavní postava a otázka, jestli můžete manipulovat s ostatními, aniž byste si uvědomovali, že jimi manipulujete. Navíc mě vždycky fascinoval Ježíš. Dokonce jsem o něm napsal knihu. Tento film ukazuje můj zájem o náboženství a zároveň mé pochybnosti o náboženské realitě. Tohle všechno se mi honilo v hlavě,“ říká režisér Paul Verhoeven.

Benedetta (foto: Aerofilms)

Představitelka titulní role, herečka Virginie Efira byla příběhem fascinovaná už po přečtení scénáře: „Ohodnotila jsem scénář jako mistrovské dílo proto, že funguje na všech myslitelných úrovních: jako epický příběh podbarvený poezií, milostný příběh, dobové svědectví, jako duchovní cesta… Existovalo tisíc možných způsobů, jak ve filmu probádat Paulova charakteristická témata, která jsou zde dovedena do absolutní pointy. Scénář sahal do nebe a do země, což působilo nesmírně rozsáhle. Také se to nepodobalo ničemu, co jsem kdy četla nebo viděla v kině. Benedetta je bláznivá postava. Její příběh je šílený a zcela fenomenální.“

Film vstupuje do českých kin 2. prosince v distribuci společnosti Aerofilms.

-red-
foto/video: Aerofilms, Pathé © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast