Spencer: Nový pohled na princeznu Dianu s tváří Kristen Stewart (trailer)

Do našich kin se brzy chystá nový filmový pohled na ikonickou princeznu Dianu. Film Pabla Larraína (Jackie) se odehrává o vánočních svátcích, zhruba deset let po svatbě Diany a prince Charlese v roce 1981, a má podobu voyeurského deníku mapujícího, co Diana prožívala, když si uvědomila, že její fungování v rámci královské rodiny je zničující, těžce stravitelné a dlouhodobě neudržitelné. Mezinárodní kritiky jsou zatím více než dobré a shodují se na vynikajícím výkonu Kristen Stewart, která titulní roli ztvárnila. Do českých a slovenských kin uvede očekávaný snímek Forum Film.

To, co píše Owen Gleiberman z Variety zní více než slibně. Tvrdí totiž, že Kristen Stewart s rolí ikonické Lady Di doslova prorůstá, vzhledem k vlastnímu postoji ke slávě a pozornosti médií:

“Hned na začátku máme pocit, že vidíme… Dianu. Skutečnou. Kristen Stewart ji nejen napodobuje (i když i to dělá skvěle), ale především ji proměňuje. Když sledujeme, jak hraje Dianu, vidíme možná ozvěnu ambivalentního vztahu samotné herečky ke slávě – to, jak stojí na pódiu při udílení cen, kouše si rty, užívá si pozornost, i když je jí to trochu nepříjemné (i když je tato nedůvěra k záři reflektorů klíčovým prvkem její slávy). Většinou však ve Stewartové Dianě vidíme ženu s domácí elegancí, z níž vyzařuje nepopiratelný glanc, až na to, že část jí samotné je nyní nucena tuto zářivost potlačit, protože její život je momentálně v troskách.”

Spencer (foto: Forum Film)

Film Spencer z produkce studií Neon a Topic získal po svém uvedení na filmových festivalech v Benátkách a Telluride nadšené recenze, které se týkají také kamery, hudby a režie. Hlavní představitelka dle vlastních slov ví, že je snadné srovnávat její život v záři reflektorů s životem královské rodiny, ale podotýká, že pro ni jako herečku je to zcela jiné – a prý rozhodně ne tak těžké a náročné.

Film dorazí do českých kin 20. ledna 2022.

-red-
foto/video: Forum Film, Film Nation © 2021