Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #49 – Spideyho nová trilogie, Vyproštění z Vejprt a striptéři

Zatímco Thor se prochází po Josefově a baští trdelníky, Spider-Man se chce stát agentem 007, místo MI6 se ale ještě pár let bude díky nově oznámeným filmům stýkat dál s ostatními Avengery. Přeobsazenému Bondovi mezitím dost možná bude zatápět Idris Elba, a Channing Tatum se už těší na další striptérskou show v završení své trilogie Bez kalhot. První prosincový víkend navíc kromě nezadržitelně se blížících Vánoc znamená i blížící se premiéru norské předělávky Tří oříšků pro Popelku, která mezi našimi diváckými srdcaři určitě vyvolá spoustu emocí. Vítejte v posledním měsíci tohoto roku a přejeme hezký poslech.

Se Spideym na věčné časy

Netrpělivě očekávaný Spider-Man: Bez domova dorazí do našich kin už za dva týdny a marketingová kampaň ve světě jede na plné obrátky. Zatímco servery amerických multiplexů čile padaly při frenetické snaze fanoušků urvat v předprodeji lístky, producentka Amy Pascal v jednom z rozhovorů potvrdila, že aktuální film nebude navzdory konci předchozí smlouvy Toma Hollanda posledním filmem, ve kterém jeho verzi Spider-Mana uvidíme.

O tom řada fandů spekulovala na základě některých Hollandových vyjádření, který o filmu rád mluví jako o Avengers: Endgame pavoučích filmů, zároveň by se ale údajně navzdory své vášni pro postavu Spider-Mana rád posunul a podle několika kolegů si do budoucna myslí dokonce na roli Jamese Bonda. Podle Pascal se ale s Hollandem chystá minimálně ještě jedna trilogie, která by po vzoru Potterovek sledovala mladého pavoučího muže a jeho přátele v dalších ročnících studia. Na filmech zároveň Sony bude nadále spolupracovat s Disneym, Spider-Man tedy nadále zůstává i klíčovým Avengerem, okolo kterého by se po smrti Iron Mana celá série měla točit, díky čemuž by mu odklon do separátního filmového universa bez dohledu Marvel Studios prozatím hrozit neměl.

Vyproštění z Vejprt

Hollandův avengeří kolega Chris Hermsworth mezitím vesele brázdí Českem. Soudě podle jeho instagramového účtu si kupuje v Praze bicí, neúnavně cvičí, baští s manželkou trdelníky a hopsá po zvonkohrách na kolonádě v Karlových Varech. V našich luzích a hájích totiž odstartovalo natáčení pokračování úspěšného netflixovského akčňáku Vyproštění. Chrisova postava sice na konci původního filmu zemřela, to jí ale zřejmě nebrání skákat po střechách vlaků a utíkat před střílejícími vrtulníky v malebných kulisách Vejprt. Režisér si mezitím na svých sociálních sítích pochvaluje vizuálně líbivou sněhovou nadílku, zatímco čeští silničáři jsou – ostatně jako každou zimu – nepřízní počasí zaskočeni.

Je to každopádně už druhá velmi nákladná produkce, se kterou Netflix do Čech letos navzdory neveselé covidové situaci přijel. Před pár měsíci zde dotočili bratři Russoové, producenti prvního Vyproštění a režiséři Avengers: Endgame a Infinity War, akční thriller The Gray Man s Ryanem Goslingem a kapitánem Chrisem Evansem, takže všechno souvisí se vším a Praha příští rok bude v roli Arménie či Gruzie u streamovacího giganta vybuchovat jako divá.

Idris Elba v nové Bondovce?

Až bude Tom Holland velký, dost možná se své vytoužené role agenta 007 dočká, příští tváři po Danielu Craigovi se ale pravděpodobně ještě nestane. Často skloňovaným jménem v souvislosti s přeobsazením Jamese Bonda po premiéře Není čas zemřít je mimo jiné dvakrát tak velký Idris Elba. Ten se, alespoň soudě podle informací britského bulvárního deníku The Sun, tento týden se studiem MGM ohledně role v rebootu britské špionážní legendy skutečně sešel, nicméně o titulní roli by jít údajně nemělo. V zatím nepojmenovaném a neoznámeném filmu by si totiž měl zahrát hlavního záporáka. Těžko však říct, nakolik lze zprávám věřit a zda na ně není dva měsíce od premiéry poslední štace Daniela Craiga ještě příliš brzy.

Idris Elba

Tři norské oříšky

Největšími fandy české vánoční klasiky Tři oříšky pro Popelku nejsou ani Němci, ani Slováci, ale Norové. Originál s Libuškou Šafránkovou mají i se svou rychlodabingovou lokalizací rádi dokonce tak moc, že se rozhodli si ho padesát let od vzniku originálu natočit znovu sami. Alespoň soudě podle ukázek to vypadá, že minimálně po technické stránce remake bude vypadat moc hezky, a přesvědčit se o tom budou moci i čeští, od přírody předem podezřívaví diváci pouhý den před Štědrým dnem, kdy norská verze jejich milované pohádky Václava Vorlíčka zamíří do našich kin pod variací na původní název Tři přání pro Popelku. V hlavní roli se představí norská zpěvačka Smeplass, v jedné z vedlejších rolí pak uvidíme představitele Tormunda ze Hry o trůny, Kristofera Hivju. Zajímá-li vás norský remake podrobněji, na webu najdete podrobný tematický článek.

Potřetí bez kalhot

Režisér Steven Sodenbergh a hlavní hvězda a někdejší striptér Channing Tatum potvrdili devět let po premiéře původního filmu přípravy vyvrcholení hambaté trilogie Bez kalhot, které pod názvem Magic Mike’s Last Dance vznikne exkluzivně pro HBO Max. Úspěšná série vydělala studiu Warner Bros. přes 300 milionů dolarů a dala za vznik i licencované taneční show a reality show, takže není divu, že se fanynky a fanoušci vlnících se břišáků dočkají ještě jednoho filmu. Tatum se na Twitteru podělil o fotku obálky hotového scénáře, film by tedy mohl dorazit zhruba do dvou let.

Bez kalhot


Na co se chodilo

Ridley Scott má tu smůlu, že točí originální filmy, protože dnešní mainstreamový divák si v programu kin zjevně pečlivě vybírá a hledá prověřené značky a série. Podobně jako nedávný Poslední souboj totiž ani Klan Gucci kasovně příliš nezabodoval, a byť otvírací víkend 21 milionů dolarů z Ameriky je pro žánr dramatu nejlepším výsledkem posledních let, v celkovém měřítku jde o smutné číslo, které znovu svědčí o tom, že podobné příběhy prosté opulentních triků se v nejbližších letech spíš než na stříbrných plátnech budou vyprávět už jen na streamu. Ani výpravná akce nicméně není zárukou úspěchu, protože videoherní a neslavně přijímaný reboot Resident Evilu ve světě s 9 miliony zcela propadl. Během Dne díkůvzdání tak americké kinaře zachraňovali Krotitelé duchů, kterým se stále vede velmi slušně, a především animovaná disneyovka Encanto, která posbírala 40 milionů dolarů.

U nás na Gucciho dorazilo za víkend 22 tisíc diváků, což je na tuzemské poměry poměrně fajn počet, který je oproti Poslednímu souboji téměř dvojnásobný. Americký král týdne Encanto vzhledem ke komplikovaným podmínkám vstupu nejmenších diváků v Česku nasbíral jen něco přes 11 tisíc prcků s rodičovským doprovodem. Ani tuzemské fandy tenisu a Willa Smithe bohužel příliš nenalákalo sportovní drama Král Richard: Zrození šampionek, které navzdory oscarovým ambicím pro hlavního představitele zaujalo jen něco kolem 1400 diváků.

Filmový tip

Do české distribuce konečně vstupuje novinka provokatéra Paula Verhoevena, kontroverzní erotické drama Benedetta, které zvedlo ze židle nejednoho diváka letošního festivalu v Cannes. Vypráví o mladé jeptišce, která má nejen údajnou schopnost konat zázraky, ale i masturbovat dřevěnou soškou panenky Marie a nemístně se kamarádit s jednou ze svých řádových sester. Skutečný příběh o lesbické aféře v toskánském klášteře na pozadí morové epidemie se na první pohled jeví jako klasický příběh o zakázané lásce, který kromě sexuálních scén nabízí i výjevy nahého Ježíše usekávajícího hlavy mečem; spíš než podobně prvoplánově šokantními obrázky ale zaujme psychologicky nepříjemnou atmosférou a rozplétáním intrik sahajícím až do nejvyšších pater dobové italské církve, kterou kousavě a cynicky kritizuje.

-red-
foto/video: Falcon, Aerofilms, Bontonfilm © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast