Identita ES: Celý život zkoumal geny a přitom neznal vlastní původ (trailer)

Režisérka Alena Činčerová natočila celovečerní dokument Identita ES. Předcházela tomu dlouhá etapa předběžného shromažďování archivních materiálů z Kanady a Prahy. Dokument přináší neuvěřitelný životní příběh jednoho z nejuznávanějších světových imunologů a genetiků, Čechokanaďana profesora Emila Skamene. Celý život zasvětil odhalování tajemství genů a přitom sám neznal po desítky let svou vlastní identitu. Jen souhrou náhod objevil, že je někdo úplně jiný. Podívejte se na čerstvě zveřejněný trailer. Film do českých kin 3. března uvede CinemArt.

Poté co Emil Skamene opustil Československo, žije již léta v Kanadě. A zcela výjimečně nosí na klopě malou zlatou lilii jako rytíř řádu nejvýznamnějších Quebečanů. A nad ním kulatý nenápadný odznáček, vyznamenání od britské královny Alžběty pro Kanaďany, kteří jsou významní pro Britské impérium. Profesor ES se narodil za II. světové války v haličské Bučači asi v srpnu1941. Přesněji to neví. Svou pravou identitu neznal třicet let.

Profesor Emil Skamene ve filmu Identita ES (foto: CinemArt)

Narodil se jako Emil Kleiner, jako dítě židovských rodičů, jako syn významného haličského notáře Benio Kleinera a jeho manželky Gizely. Jeho rodiče zahynuli při pogromu v roce 1943. Krátce před svou smrtí však dokázali zařídit, že osmnáctiměsíční synek byl složitou cestou dopraven do Prahy. Z 16 000 bučačských Židů přežili válku jen čtyři lidé. Za celoživotním snažením profesora Skamene stojí touha dokázat, že záchrana jeho života měla cenu.

Film vznikl v produkci Viktora Schwarcze ve společnosti Cineart TV Prague v koprodukci s Českou televizí.

-red-
foto/video: CinemArt © 2022