Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Kingsmani se vydávají na první misi, brzy se ale vrátí i Eggsy s Harrym

Taron „Co takhle udělat něco zábavnějšího?“ Taková otázka padala při rozhovoru režiséra Matthewa Vaughna a spisovatele Marka Millara, když jeden večer nad drinky diskutovali o dnešním stavu špionážních filmů. Žánr, který dříve okupovaly ztřeštěné Bondovky nebo megalomanské akčňáky typu Mission: Impossible, se po přelomu tisíciletí přeorientoval na daleko vážnější a realističtější atmosféru. A podle obou pánů už takových filmů bylo dost. Tak začal vznikat námět pro sérii Kingsman.

0608

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Návrat ke kořenům[/pullquote]Vaughn, autor převážně komediálních projektů, na základě Millarových komiksů napsal scénář plný humoru, zběsilých rvaček a šílených nápadů, a dokonce se do nové práce tak ponořil, že kvůli ní obětoval šanci natočit další X-Meny. A jak se ukázalo, rozhodl se správně. Tento týden nás totiž čeká už třetí film ze světa Kingsmanů, nenechte se ovšem splést. O regulérní trojku se nejedná.

Nový snímek titulovaný Kingsman: První mise nás totiž zavede na počátek 20. století a zdokumentuje, jak se vlastně celá tajná služba zformovala a s čím se musela ve svých začátcích potýkat. Jelikož příběh se přetočil o celé století do dob první světové války, v novince na nás čeká také úplně nové obsazení. Po Colinu Firthovi převezme roli ostříleného a staršího agenta charizmatický Ralph Fiennes a coby nezkušený nováček se představí relativně neznámý Harris Dickinson.

Jak jsme u Kingsmanů zvyklí, vážné a realistické pojetí Velké války rozhodně nečekejte. Vaughn nijak neomezil zběsilou akci, vtípky nebo ujetější elementy, díky nimž se předchozí filmy dočkaly takové oblíbenosti. Podle trailerů se můžeme těšit například na satirické podání tehdejších evropských panovníků nebo karikaturu nechvalně proslulého Rasputina v podání Rhyse Ifanse.

Osazenstvo první mise (foto: Falcon)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Kde je Eggsy s Harrym?[/pullquote]Čeká nás ale po nynějším prequelu také regulérní závěr trilogie? Jednička byla jednoznačným hitem prakticky odnikud, a když studiím padne do rukou neotřelá a populární značka, jistě že ji budou chtít využít co možná nejvíce. Trojku Kingsmanů tedy Matthew Vaughn samozřejmě již chystá. Přibližný děj údajně rozplánoval už během produkce dvojky a třetí díl s pracovním názvem The Blue Blood, v češtině tedy Modrá krev, má uzavřít dosavadní příběhy Eggsyho (Taron Edgerton) a Harryho Harta (Colin Firth).

eggsy-a-harry Eggsy a Harry (foto: Falcon)

S těmi jsme se poprvé setkali v Kingsman: Tajná služba z roku 2014. Mladý a lehkomyslný Eggsy dostal od Harryho šanci připojit se coby nový rekrut k jeho agentuře, a přestože zkouškami neprošel, díky svému odhodlání nakonec právě on dostal Kingsmany ze šlamastiky. V o tři roky mladší dvojce KingsmanZlatý kruh museli zbývající agenti spojit síly se svými americkými sousedy, Statesmany, a zastavit distribuci smrtelně nebezpečné drogy vyvinuté teroristy.

Jak dlouho si počkáme na závěr trilogie ale zatím není jasné. Jednička sklidila výborné ohlasy a v kinech si vedla také obstojně, druhý díl ale u kritiky i diváků zaškobrtal a navzdory většímu rozpočtu se mu nepovedlo dotáhnout tržby originálu. Jestli tedy chcete Kingsmany dál vídat, určitě se nezdráhejte vyrazit 6. ledna do kin.

připravil: Petr Schön
foto/video: Falcon, 20th Century Studios ©2022

kingsman-prvni-mise-plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast