Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #1/22 – Herecký workshop Vina Diesela a antisemité v Bradavicích

Vítáme vás po svátcích a přejeme vám do nového roku vše dobré, hodně zdraví a taky zábavných kinematografických zážitků. Po krátké pauze se podíváme, jak se vyvíjely na přelomu roku filmové tržby, tradičně si doporučíme, na co zajít do kina a probereme i aktuální kauzy, které hýbou filmovým průmyslem – ať už jde o tradiční přesuny premiér, marvelovské dotáčky, zábavné měření pindíků dvou osvalených borců nebo nejnovější potenciální oběti stále se rozmáhající cancel culture.

Bradavický antisemitismus

Řada potterholiků vylehávala na Nový rok kocovinu s rozhovorovým speciálem na HBO, ve kterém herci a tvůrci z kouzelnických filmů v kulisách studií Warner Bros. vzpomínali dvacet let od premiéry Kamenu mudrců na natáčení celé série. Menší pozdvižení vzbudilo využití archivních záběrů s autorkou knižní předlohy J. K. Rowlingovou, které mnoho diváků i bývalých spolupracovníků nemůže přijít na jméno kvůli tomu, že menstruaci označila za ryze ženskou záležitost.

Je to samozřejmě zkratka a celá kauza je daleko složitější, v médiích ovšem vyvolává poněkud zbytečné haló. Tím byly i spekulace o tom, že Rowlingovou nikdo z realizačního týmu Návratu do Bradavic vzhledem k jejím kontroverzím na natáčení nepozval – ve skutečnosti její tým dle svého vyjádření jednoduše usoudil, že dva roky starý předtočený rozhovor pro účely dokumentu bohatě stačí a tvořit nový materiál tak jednoduše podle nich nebylo třeba.

Mezitím se ovšem vyrojila kontroverze nová, když nejen sama Rowlingová, ale i herečka Emma Watson byly obviněny z antisemitismu. Zatímco spisovatelka se jej měla dopustit vyobrazením dlouhonosých skřetů řídících kouzelnickou Gringottovu banku, čímž se někteří židovští komentátoři 24 let od vydání první knihy ucítili být dotčeni, představitelka Hermiony na svém Instagramu zveřejnila fotografii propalestinského hnutí spolu s komentářem tematizujícím solidaritu. Nebelvír pak v následné twitterové bouři ztratil hned několik bodů.

Pomalu a rozvážně

Vin Diesel si od dvoudílného finále eskapád své rychlé a zběsilé rodiny slibuje tržební i diváckou událost na úrovni Avengers: Endgame, a je ochoten kvůli tomu jít přes mrtvoly i citově vydírat bývalé kolegy, kteří už na jeho řeči na place nejsou zvědaví.

Své si o tom zjistil i Dwayne Johnson, který v několika dílech a jednom spin-offu ztvárnil agenta Hobbse. Napětí mezi oběma egoistickými plešouny údajně panovalo už na place, a nijak mu určitě nepomohly Dieselovy bláboly o tom, že se po vzoru italské režijní legendy Felliniho snažil jen na place své produkce v kolezích probudit ty nejvytříbenější herecké výkony. Johnson se mu za to právem vysmál a rozhodl se hlavní sérii oktanových popcornovek nadobro opustit.

Diesel ale tento týden ve snaze zajistit svým filmům komerční úspěch přispěchal s nečekaným apelem, když do médií vzkázal, že připravovaný desátý díl je naplněním slibu zesnulému Paulu Walkerovi a že všichni jsou přeci jedna velká rodina, protože Dieselova dcera Johnsonovi říkala strejdo. Jeho manipulace ale nepřekvapivě nezabraly, strejda si za svým odchodem stojí a rodina si tak bude muset patrně vystačit s oživeným Hanem, digitálním Bryanem a především Gal Gadot, které o Diselových hereckých worskopech bohužel asi nikdo neřekl.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vin Diesel (@vindiesel)

První odsuny roku

Od prvního traileru na upírského antihrdinu Morbiuse stihlo studio Sony oznámit, natočit, zmarketovat celého nového Spider-Mana a vydělat s ním miliardu dolarů. Přesto se premiéra z konce tohoto měsíce už pošesté posouvá – tentokrát na Apríla, což by vzhledem k prozatím odtajněným materiálům byl sice příhodný termín, ale ani ten nemusí zdaleka být finální.

Z tohoto měsíce dále couvá i novinka Ambulance od mistra výbuchů Michaela Baye či dobrodružná Operace Fortune od londýnského virtuoza Guye Ritchieho. Oba filmy uvidíme rovněž zhruba o čtvrt roku později, půjde-li na trhu a v nemocnicích všude po světě vše dobře.

Odsun premiéry krátkým spotem potvrdilo i studio Lionsgate v případě čtvrtého Johna Wicka, kde jde ovšem o odklad poněkud zásadnější. Keanu Reeves bude masit padouchy skoro o rok později, místo původního letošního května až v březnu 2023. Oficiální důvod neznáme, ale kromě opodstatněné obavy studia z přímého střetu s novým Top Gunem údajně produkce potřebuje ještě čas na dotáčky filmu v Japonsku.

Mnohovesmír přetáček

Ačkoli na vině odsunu Morbiuse patrně je prostá opatrnost studiových hlavounů zohledňujících strmě rostoucí čísla nakažených variantou Omikron, vyrojily se i spekulace, že studio pro film rychle dotáčí scény s některým pavoučím mužem. Po zhlédnutí Spider-Manova mnohovesmírného dobrodružství se nabízí zábavná otázka, ve kterém světě se upír Jareda Leta vlastně prohání – v traileru lze vypozorovat odkazy na všechny tři filmové pavoučí vesmíry. Masy se vzhledem k vlažným ukázkám i několikrát restartované kampani pravděpodobně zatím do kin příliš nechystají, malé cameo Andrew Garfielda by nicméně třeba mohlo pomoct.

Během svátků se jen pár měsíců před premiérou oficiálně dotáčely i scény pro druhého Doktora Strange, okolo kterého panuje podstatně silnější fanouškovský hype díky událostem v No Way Home, novému traileru i angažmá režiséra Sama Raimiho. Vzhledem k hrdinově cestování napříč dimenzemi se tak spekuluje o nejdivočejších návratech oblíbených postav, ať už jde o staré dobré X-meny v čele s Hugh Jackmanem nebo třeba postavy z animovaného seriálu What If. Dříve bychom o podobných drbech opatrně pochybovali, po posledním Spider-Manovi je u Marvelu ale možné všechno.

Odchod týdne

Herečka s historicky nejdelší, osmdesát let trvající televizní kariérou, poslední žijící aktérka oblíbeného sitcomu The Golden Girls, nejstarší držitelka Grammy, historicky první sitcomová ženská producentka a tvář přes 115 rolí se rozhodla poslat loňský rok do pekla, kam patří, a v jeho posledních hodinách rozesmutnila své fanoušky náhlým odchodem. Betty White zemřela na Silvestra ve věku 99 let ve spánku u sebe doma a jejím posledním slovem údajně bylo jméno jejího manžela. 17. ledna by oslavila sté narozeniny.

Betty White se Sandrou Bullock ve filmu Návrh (2009)

Na co se chodilo

Jak už jsme nakousli, tržby během svátků i po Novém roce suveréně ovládl Spider-Man: Bez domova, který zbořil řadu rekordů, stal se prvním pandemickým filmem s miliardou dolarů na triku a okupuje druhou příčku nejlepších finančních výsledků za první víkend po Avengers: Endgame. I u nás se na Spideyho stihlo dosud podívat skoro půl milionu diváků.

Podíl marvelovských filmů na finančních výsledcích světového kinotrhu tak rok od roku roste, ať se to Martinu Scorsesemu a komukoli dalšímu líbí, nebo ne. Nejzásadnější ekonomickou silou aktuálního kinoprůmyslu se pomalu a jistě stávají velké komiksové události a méně trikově výpravné příběhy se v souladu s trendem čím dál definitivněji přesouvají na domácí obrazovky.

Ani zajetá a kultovní značka nemusí být zárukou úspěchu, o čemž se přesvědčili tvůrci vlažně divácky i tržebně přijatého čtvrtého Matrixu. Rozkolísané kvality filmu, na jehož první polovinu stále nedáme dopustit, spolu se sebevražedným simultánním uvedením na streamu a kolosální pavoučí konkurenci vyústil v propadák, který horko těžko nasbírá celosvětově čtvrt miliardy dolarů. U nás si na návrat Nea s Trinity zašlo jen něco kolem deseti tisíc diváků. Nijak oslnivě, ale přesto lépe si u nás i ve světě vedl i odpočinkový animák Zpívej.

Na co vyrazit

Jestli máte chuť na mile nostalgický zážitek a feel-good rodinný film, na které rádi vzpomínáme z osmdesátých a devadesátých let, doporučeme zajít si oddychnout k novým Krotitelům duchů. Ačkoli na všechny duchy a příšeráky je v nich radost koukat a zejména v obchoďáku se masakrující maršmelounci můžou svou roztomilou zábavností směle konkurovat malému Grootovi, jsou to jejich lidské protějšky, které celý film táhnou. Změna osazenstva ze stárnoucích chlápků k partičce malých dětí ve stylu módních Stranger Things se vyplatil. Tenhle nenásilný mix dobrodružství, fajn postav a hezkého audiovizuálu pobaví každého, kdo od filmu nepotřebuje klipovitou zábavu rvát horem pádem do chřtánu.

Jestli máte spíš náladu na ujetý mix realistické surovosti s kapkou komiksově stylizovaného, zábavného násilí, měli by vám sednout noví Kingsmani. Výrazné akční scény, nápaditá a dynamická kamera a dost ujetý pohled na dějiny jsou kulisami nejen pro původ britské tajné služby na počátku 20. století, ale hlavně i herecký výkon Ralpha Fienese a démonického Rhyse Ifanse, který si s velkou vervou dává roli úchylného záporáka Rasputina.

připravil: Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: HBO, Istagram, Sony, Paramount, Marvel, archiv, Universal, 20th Century Studio © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast