Zlaté glóby vyhrálo drama z Netflixu Síla psa, český animák nakonec neuspěl

Letošní ročník Zlatých glóbů poznamenal bojkot směrem k pořádající Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu. Mnozí herci, filmoví tvůrci, novináři i TV společnosti a studia jí vytýkají nedostatečný akcent na diverzitu a korupční výběr vítězů. Z toho důvodu se 79. ročník nepřenášel v televizi ani nevysílal online. Samotný ceremoniál připomínal soukromou oslavu. Vítěze jednotlivých kategorií HFPA oznamovala průběžně na sociálních sítích. Nejlepším dramatem se stal film Netflixu Síla psa režisérky Jane Campion s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli. V kategorii komedie/muzikál zvítězil West Side Story Stevena Spielberga.

Síla psa vypráví o charismatickém, ale despotickém majiteli ranče, který se chová krutě k bratrovi, jež si domů přivedl novou manželku a jejího synka. Film proměnil nominaci na Zlatý glóbus i pro vedlejší hereckou roli. Cenu si odnesl Kodi Smit-McPhee. Režisérka filmu obdržela cenu za režii. Jane Campioni je teprve třetí ženou, která získala Zlatý glóbus jako režiérka.
Proti filmu stála v nominacích například favorizovaná Duna Denise Villeneuva.

Nejlepším hercem v dramatu se stal zaslouženě Will Smith za ztvárnění otce tenistek Sereny a Venus Williamsových ve filmu Král Richard: Zrození šampionek. Nejlepší herečkou se stala Nicole Kidman za drama Ricardovi od společnosti Amazon Prime.

Povedený remake West Side Story Stevena Spielberga ovládl kategorii muzikál/komedie, když získal cenu za nejlepší film, nejlepší herečku pro Rachel Zegler a nejlepší herečku ve vedlejší roli pro Arianu DeBose. Andrew Garfield byl zase vyhlášen nejlepším hercem v muzikálu nebo komedii za film Tik, tik… bum!.

Z televizních pořadů si cenu za nejlepší drama, nejlepšího herce pro Jeremyho Stronga a nejlepší herečku ve vedlejší roli pro Sarah Snook odnesl hit HBO Boj o moc. Nejlepší komedií byl vyhlášen také nový seriál Hacks a jeho hvězda Jean Smart získala cenu za nejlepší herečku v komediálním seriálu. Jason Sudeikis byl vyhlášen nejlepším komediálním hercem za seriál Apple TV+ Ted Lasso, zatímco Oh Yeong-Su získal cenu za nejlepšího herce ve vedlejší roli za průlomový hit společnosti Netflix Hra na oliheň.

Jeremy Strong v seriálu HBO Boj o moc

MJ Rodriguez se stala první transsexuální ženou, která získala cenu za nejlepší herečku v dramatickém seriálu za Pose.

Kate Winslet se stala nejlepší herečkou v minisérii Mary z Easttownu, zatímco Michael Keaton byl vyhlášen nejlepším hercem v minisérii Dopesick společnosti Hulu. Za nejlepší minisérii bylo oceněno také dobové drama Podzemní železnice Barryho Jenkinse.

Mezi dalšími oceněnými byly japonský snímek Drive My Car jako nejlepší neanglicky mluvený film, Encanto za nejlepší animovaný film, Belfast Kennetha Branagha za nejlepší scénář, Není čas zemřít za nejlepší původní píseň a Duna za nejlepší původní hudbu.

Animovaný snímek Michaely Pavlátové Moje slunce Mad nakonec tedy neproměnil nominaci na Nejlepší animovaný film. Jeho průnik do pětice nominovaných filmů ve společnosti hitů Disney je sám o sobě velkým úspěchem pro český film.

Vyhlášení vítězů se letos zúčastnili zaměstnanci zastupující různé neziskové organizace podporované Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu. Arnold Schwarzenegger a Jamie Lee Curtisová vystoupili prostřednictvím videa, aby promluvili o filantropických aktivitách HFPA. “Jsem hrdá na to, že jsem s nimi v tomto spojena,” řekla Curtis, zatímco Schwarzenegger ocenil, že organizace podporuje různé hlasy.

Po sérii odhalení deníku Los Angeles Times, které referují o nedostatečné rozmanitosti hlasujících členů HFPA a řadě “etických pochybení”, se v uplynulém roce proti pořádající asociaci vyslovili například známí herci včetně Toma Cruise a Scarlett Johansson a stanice NBC se rozhodla letošní ceremoniál nevysílat. Následně se od Zlatých glóbů zákonitě odvrátili i sponzoři a reklamní inzerenti.

Pokusy o nápravu nyní znamenají podle HFPA revizi dříve omezujících stanov, zavedení změn týkajících se kodexu chování a etických postupů a přijetí 21 nových členů různých etnik i pohlaví.
Televize NBC se dala slyšet, že pokud dojde k nápravě, nebrání se návratu ke klasickým televizním přenosům dříve prestižní události.

-red-
foto/video: Totalfilm Media, Netflix, Falcon, HBO © 2021