Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Mezinárodní filmová terapie Utéct je aktuální poselství

Donekonečna v životě před něčím utíkat je únavné. Kdy, a jestli vůbec, v životě přijde chvíle, ve které člověk plný traumat zklidní svoje myšlenky a konečně si dovolí uvelebit se v místě a čase, ve kterém se právě nachází? I tak by se dalo shrnout univerzální poselství dokumentárně-animovaného snímku Utéct. Natočil ho dánský dokumentarista Jonas Poher Rasmussen v koprodukci deseti zemí.

Utéct (foto: Film Europe)

Vypráví v něm pravdivý příběh svého kamaráda Amina, se kterým před čtvrt stoletím chodil na gymnázium a s nímž se přátelí dodnes. O Aminovi, který utekl z Afghánistánu, tehdy kolovalo spousta „šeptand“, ale nikdo netušil, jak se věci doopravdy mají. Utečenec o svém příběhu mlčel. Nejspíš bylo lepší na spoustu událostí komplikovaného a téměř pět let dlouhého útěku z rodné země zkusit nemyslet a raději se pokusit zabydlet v nové zemi bez zbytku své rodiny.

Tou zemí se stalo Dánsko, konkrétně Kodaň. Aminova cesta do ní ale vedla přes nechtěné opakované uvíznutí v Moskvě, kterým předcházely a které také následovaly děsivé situace, z nichž běhá mráz po zádech. Do svého vyprávění se Amin pouští před kamerou za přítomnosti režiséra, který se přizpůsobuje jeho tempu a pokládá svému kamarádovi otázky. Své vyprávění začíná Amin nejrannějšími vzpomínkami na svou rodinu a Afghanistán. Rozpomíná se na své dětské kratochvíle, a hlavně na maminku. Snímek také pracuje s faktem, že Amin je gay. Právě třeba vzpomínky na Aminovy platonické lásky dovedou odlehčit těžké a život ohrožující situace.

Utéct (foto: Film Europe)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Kombinace animace a archivu[/pullquote]Režisér se ale úspěšně vyhnul konceptu často únavné „mluvící hlavy“ před kamerou. Aminovo vyprávění Rasmussen „přelívá“ do animace, a ještě pro dokreslení situace přidává archivní záběry. Ve filmu se objevují dva typy animace. Jedna, ta méně častá, je čistě monochromatická, grafická a expresivní. Vykresluje chvíle, které jsou pro Amina silně traumatizující. Druhým typem, který je použit pro většinu snímku a také v momentech, kdy sledujeme Amina při hovorech s režisérem, je klasická barevná 2D animace.

Biografický příběh doplňují historické filmové záznamy – z doby, kdy už i Kábul začal být nebezpečným místem kvůli pomstychtivým mudžahedínům, záběry z komunisty zubožené Moskvy či tragédie dopravní lodi plující z Estonska do Švédska, která se stala branou ke svobodě pro část Aminovy rodiny.

Utéct (foto: Film Europe)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Doma všude a nikde[/pullquote]Dnes se skoro čtyřicetiletý muž postupně svěřuje svému posluchači s palčivou ztrátou otce, se strachem o své sourozence i maminku, pocitem zodpovědnosti i nezbytné odolnosti, odvaze, která se stala denním chlebem, a nakonec i divnou pachutí kterou cítil, když ve svých patnácti letech přistál na kodaňském letišti. Jeho boj s osamělostí a osobními frustracemi ho nepřestaly provázet ani tehdy. Spíše naopak. Amin žije s dánským přítelem Kasperem, je z něj vážený akademik, kterého si žádá Princeton. On ale pořád cítí neklid. Je doma všude a nikde. Je ale jasné, že jeho odhodlání svůj příběh konečně vyprávět je pro něj osobně obrovský krok se značně terapeutickým účinkem.

Své kvality prokazuje Utéct už od doby své premiéry loni v létě. Od té doby už film vyhrál mnoho cen po celém světě. Je doprovázen také vydařeným soundtrackem Una Helmerssona, který vznikl z koláže hitů zobrazované doby a originálních hudebních kousků ze skladatelovy dílny. Brzy čeká snímek boj o Oscary, a to hned ve třech kategoriích.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 85%
    Scénář - 85%
  • 70%
    Animace - 70%
  • 70%
    Střih - 70%
  • 80%
    Hudba - 80%
77%

Utéct (2021)

Utéct je silným biografickým snímkem, který dokázal propojit výtvarnou stránku s realitou, a zachovat příběhu naléhavost i autentičnost. Výsledkem je aktuální skrumáž trendy témat. Pro někoho právě tohle může být dobrý důvod film vidět, jiného diváka právě tahle konstelace může odradit.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Film Europe © 2022

Utéct
Flugt
Flee
Dokumentární / Animovaný
Dánsko / Francie / Švédsko / Norsko / USA / Slovinsko / Estonsko / Španělsko / Itálie / Finsko, 2021, 93 min
Premiéra: 3. 2. 2022 Film Europe
Režie: Jonas Poher Rasmussen
Scénář: Jonas Poher Rasmussen
Hudba: Uno Helmersson
Produkce: Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen, Charlotte de La Gournerie
Střih: Janus Billeskov Jansen
Zvuk: Edward Björner, Tormod Ringnes

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast