Téma: Jak se Peter Dinklage propracoval ze Západozemí k muzikálovému Cyranovi

Dlouhá léta se na herce s diastrofickým dwarfismem v hollywoodských produkcích pohlíželo hlavně jako na představitele trpaslíků, magických bytostí nebo pomenších mimozemšťanů. Dokonce ani Warwicku Davisovi, pravděpodobně nejslavnějšímu herci trpícímu danou poruchou, se nikdy zcela nepovedlo vymanit z rolí jako Ewoci nebo skřítci. Tyto pomyslné mříže ale v roce 2011 ve velkém stylu prolomil Peter Dinklage. Tento talentovaný Američan samozřejmě ve filmovém byznysu pracoval už léta, coby vychytralý sukničkář Tyrion Lannister v seriálu Hra o trůny si ale získal srdce milionů fanoušků, sérii ocenění a hlavně řadu solidních rolí, během nichž nemusel být pohřbený pod falešnými plnovousy nebo tunami make-upu. A v této tradici pokračuje. Jeho nejnovější počin, filmové zpracování divadelního muzikálu Cyrano, totiž právě vstupuje do našich kin. Jak se tedy oblíbený herec vypracoval až sem?

Lásku k herectví v mladém Peterovi zažehl jeho starší bratr Jonathan, který s ním rád hrával malá loutková divadélka. Dinklage herectví později vystudoval a mířil za divadelní kariérou, úspěch se mu ale vyhýbal. Už v mládí totiž zásadně odmítal přijímat role typicky spjaté s lidmi trpícími jeho hendikepem, jako jsou úlohy skřítků a podobných kouzelných potvůrek. Práci se mu tím pádem sehnat nedařilo a musel se živit jinými způsoby.

prednosta-dinklage

Přednosta (foto: Miramax Films)

Po několika menších roličkách ho ale zastihlo štěstí s komediálním filmem Přednosta. Od režisérů a scenáristů často požadoval, aby jeho postavy nebyly pouze „trpaslíkem,“ ale plnohodnotnými figurami s normálními pocity, a přesně toho se tu také dočkal. Postupně se tedy začal v různých projektech objevovat po boku takových hvězd jako Gary Oldman nebo Vin Diesel a pomalu se vypracovával.

hra-o-truny-dinklage

Hra o trůny (foto: HBO)

Skutečný průlom ale přišel až se Hrou o trůny, seriálovým fenoménem, v němž si Dinklage střihl jednu z hlavních postav. A rozhodně tu nejoblíbenější. V roli vydržel všech osm sezon, okouzlil davy lidí po celém světě a otevřel si vrátka k dalším lukrativním projektům, jako jsou X-Meni, Doba ledová a později i Avengers. Co ho tedy od komiksových velkofilmů a animovaných hrátek přivedlo zrovna k muzikálovému Cyranovi?

dinklage-avengers

Avengers: Infinity War (foto: Disney)

Přestože ho v posledních letech vídáváme na plátnech kin či na televizních obrazovkách, láska k divadlu Petera Dinklage nikdy neopustila. Nový film Cyrano od režiséra Joea Wrighta byl totiž natočen na základě stejnojmenného divadelního muzikálu, v němž Dinklage hraje od roku 2018, a který sama napsala jeho manželka. Původní příběh ostýchavého básníka sžíraného neopětovanou láskou kvůli své ohyzdné tváři byl pro Dinklage upraven na vyprávění o básníkovi s dwarfismem, dlouhé divadelní monology zase vystřídaly písně a muzikál byl na světě.

Dinklage společně se svou manželkou Ericou Schmidt značně figurovali v produkci filmu samotného a jejich hra posloužila Wrightovi jako odrazový můstek. Kromě scénáře přejatého z původní hry pomáhali oba manželé s castingem, byla použita i stejná oceňovaná hudba od The National a díky filmovému rozpočtu se mohl Dinklage daleko více obout také do technicky náročnějších částí hry. Cyrano je v původní hře popsán jako skvělý šermíř, herec se tedy naučil šermovat a při bojových scénách odmítal dubléry.

Točilo se na autentických lokacích v Itálii, dokonce přímo na aktivním vulkánu, a veškeré pěvecké scény byly nahrány autenticky přímo na place, raději než později v dabingovém studiu. Dinklage za své ztvárnění ústředního Cyrana už teď sklízí kromě nadšených ovací také nominace na všemožné ceny. Jak film dopadl si můžete ode dneška zajít vyhodnotit do kina.

připravil Petr Schön, spolupracovník redakce
foto/video: Miramax, HBO, Disney, Forum Film © 2022