V kinech od 21. dubna (přehled a ukázky)

Do kin se vrací známá filmová dvojice, která si už podruhé vymění těla. Jiří Langmajer a Anna Polívková opět diváky zkusí pobavit v pokračování úspěšné komedie Po čem muži touží 2. Téměř dokumentární rekonstrukce požáru slavné pařížské katedrály přináší nový film Jeana-Jacquese Annauda Notre-Dame v plamenech. Snímek divákům slibuje napínavý a téměř fyzický zážitek. Ruské drama Uvolnit pěsti vypráví o rodině a velmi složitém vztahu s otcem. A nakonec tu je slovensko-český animák ze série Mimi a Líza s podtitulem Zahrada.

Po čem muži touží 2 (Česko, 2022)

V prvním filmu se hlavní hrdina Karel Král ocitl v ženském těle. V druhém díle poznáváme na počátku Irenu Kopáčovou (Anna Polívková), psycholožku, specialistku na partnerské vztahy. A nutno říct, že neprožívá zrovna dobré období. Její doporučení klientům se trochu míjejí účinkem, Irena dostává výpověď z nájemní smlouvy v domě, kde má ordinaci a vzápětí přistihne svého přítele při nevěře. Nejlepším lékem na životní trable je vyrazit s kamarádkou Marcelou (Tereza Kostková) na víno. Kroky opilé Ireny následně vedou do stanu vědmy Zoltany (Zuzana Kronerová), kde vysloví osudové přání: Chci bejt chlap! Ráno se Irena probudí a ocitne se v podobné situaci jako Karel Král. Je v těle, které nenávidí, ale poté, co opadne prvotní šok, má možnost zjistit, jací muži vlastně doopravdy jsou.
Irena/Iren (Jiří Langmajer) se musí o sebe postarat a není nikdo, kdo by jí zpočátku uvěřil, že je to pořád ona. Nakonec jí podá pomocnou ruku soused Radim (Marek Taclík), který je odjakživa do Ireny zamilovaný. Věří jí a doufá, že někde tam uvnitř toho postaršího chlapíka je jeho milovaná a on ji jen musí, jako správný princ, osvobodit. Udělat z ženy muže není snadný úkol, a tak má Radim ve výcviku pořádné obtíže.

Po čem muži touží 2
Komedie
Česko, 2022, 95 min
Režie: Rudolf Havlík
Scénář: Rudolf Havlík, Filip Oberfalcer
Kamera: Václav Tlapák
Hudba: Ondřej Konvička
Hrají: Jiří Langmajer, Marek Taclík, Anna Polívková, Tereza Kostková, Leoš Noha, Radek Holub, Zuzana Kronerová, Ondřej Kavan, Pavel Šimčík, Oskar Hes, Jiří Maryško, Petra Špindlerová, Hana Seidlová, Jiří Bábek, Petra Kosková, Zuzana Páleníková, Vladimír Šmicer, Julian Záhorovský, Martina Babišová, Pavlína Němcová, Uršula Kluková, Josef Žitník, Karolína Krézlová


Notre-Dame v plamenech (Francie, 2022)

Hrdinský příběh těch, kteří riskovali své životy při nebezpečné záchraně symbolu Paříže. Nervy drásající snímek režíroval držitel Oscara a matador světové kinematografie Jean-Jacques Annaud, který má na svém kontě filmy Jméno růže, Nepřítel před branami či Sedm let v Tibetu. Film v neúnavném tempu rekonstruuje události 15. dubna 2019, kdy katedrálu Notre-Dame zachvátily plameny a celý svět toho byl v přímém přenosu svědkem. Spolu s hasiči se vydáváme do míst, která zůstala divákům obrazovek skrytá – přímo do nitra hořící budovy. Snímek tak nabízí téměř fyzický zážitek, který nikoho nenechá chladným. Režisér a scenárista snímku Jean-Jacques Annaud se soustředí na věrohodné zachycení boje s nekontrolovatelným živlem, ale především upozorňuje na nezměrnou odvahu a obětavost záchranných sborů. Bez jejich nasazení by nejznámější katedrála světa lehla popelem.

Notre-Dame v plamenech
Notre-Dame brûle
Drama
Francie, 2022, 110 min
Režie: Jean-Jacques Annaud
Scénář: Jean-Jacques Annaud, Thomas Bidegain
Kamera: Jean-Marie Dreujou
Hudba: Simon Franglen
Hrají: Samuel Labarthe, Jeremie Laheurte, Élodie Navarre, Pierre Lottin, Jesuthasan Antonythasan, Chloé Jouannet, Maximilien Seweryn, Kevin Garnichat


Uvolnit pěsti (Rusko, 2021)

Vysoko v horách Severní Osetie je mezi strmými útesy zaklíněné malé důlní město Mizur. Zaur sem po jistých dramatických událostech přestěhoval svoje děti Adu, Akima a Dakka. Zaur je přísným otcem, který nadevše oceňuje disciplínu a necítí rozdíl mezi starostlivostí a nadměrnou ochranou. Jeho nejstarší syn Akim už stihl utéct před otcem za prací do Rostova, nejbližšího města. Jeho mladší bratr Dakko se ještě musí rozhodnout, co chce od života, a jejich sestra Ada aktivně plánuje útěk. Je dospělá žena, ale otec se k ní stále chová jako k dítěti. Ada brzy pochopí, že uniknout z otcovského objetí a začít nový vlastní život bude velmi složité. Návrat jejího staršího bratra Akima vynese na povrch nevyslovená a nezahojená rodinná traumata.

Uvolnit pěsti
Разжимая кулаки
Drama
Rusko, 2021, 97 min
Režie: Kira Kovalenko
Scénář: Kira Kovalenko
Kamera: Pavel Fomincev
Hrají: Milana Aguzarova, Alik Karaev, Soslan Khugaev, Khetag Bibilov
Produkce: Sergej Melkumov, Alexandr Rodňanskij
Střih: Mukharam Kabulova


Mimi & Líza: Zahrada (Slovensko, Česko, 2022)

Nevidomá Mimi a Líza jsou nejlepší kamarádky. Vzájemně se učí velkorysosti, toleranci a otevřenosti k celému světu a jeho pestrosti. V novém příběhu nazvaném Zahrada přijíždí na dvůr jejich domu žlutý kontejner, který sousedé začnou brzy zaplňovat starými a rozbitými věcmi. Líza je zvědavá, co vyhodí Mimi a je překvapená, když nic nevyhazuje. Pro Mimi jsou totiž všechny staré věci doma pevnými body a malými jistotami ve tmě. Líza se rozhodne vyhodit svůj starý červený míč. Ten ale zapadne za kontejner a dívky díky němu objeví tajné dveře do nádherné Zahrady kouzelného skřítka Zázračníka, který je vezme na rychlou cestu skrze všechna roční období. Jenže když na konci kouzelné cesty najdou vyhozený míč a vhodí ho do kontejneru, z věcí uvnitř se složí a oživne obrovská Obluda. Obluda je plná radostné touhy. Chce si hrát. Na odmítnutí ale zareaguje agresivně. Spolkne Zázračníka a způsobí totální rozvrat Zahrady. Mimi s Lízou podniknou cestu do jejího břicha, aby vysvobodily Zázračníka a až tam pochopily, že Obluda vlastně není zlá, jen nešťastná a rozzuřená, protože se cítí odmítnutá a opovržená. Dívky tam ale zároveň objeví i její ohromný potenciál být užitečnou a vyléčit Zahradu. Na konci příběhu Mimi s Lízou zjišťují, že i k materiálním věcem je třeba přistupovat s láskou, respektem a že každý předmět má svůj účel. Toto radostné poznání dívkám pomůže si uvědomit svou spoluzodpovědnost vůči světu, který je obklopuje a zároveň je inspiruje aktivně ho přetvářet.

Mimi & Líza: Zahrada
Animovaný
Slovensko / Česko, 2022, 68 min
Režie: Ivana Šebestová, Katarína Kerekesová
Scénář: Katarína Kerekesová, Katarína Moláková, Ivana Šebestová
Hudba: Lucia Chuťková
Hrají: Linda Rybová, David Prachař, Dagmar Pecková, Arnošt Goldflam, Viktor Preiss
Produkce: Katarína Kerekesová, Martin Vandas
Střih: Matej Beneš
Zvuk: Martin Merc