Plakát thrilleru Promlčeno s podpisem Rodena vydražen za vysokou částku

Snímek režiséra Roberta Sedláčka s Karlem Rodenem v hlavní roli Promlčeno pomalu míří do českých kin. Vstoupí do nich už na konci dubna. Děj výjimečného příběhu se odehrává téměř v reálném čase. Karel Roden v průběhu jednoho večera odkrývá dávný zločin, do svého vyprávění zaplete i Barboru Bočkovou, Igora Bareše, Vilmu Cibulkovou, Denisu Barešovou, Vladimíra Kratinu a další. Pár týdnů před premiérou zažili jeho tvůrci velké překvapení. Plakát k filmu nafocený Tomášem Třeštíkem a podepsaný oběma hlavními představiteli se vydražil za více než 100 000,- korun. 

Filmový plakát k thrilleru Promlčeno s podpisy Karla Rodena a Báry Bočkové původně vyhrál náhodný mladý muž, křestním jménem Lukáš, v soutěži na facebookové stránce filmu. Po obdržení své výhry ji zkusil z legrace nabídnout do aukce na portálu Aukro.cz. Zpočátku bláhový nápad se vyplatil a plakát vydražil za nečekanou sumu přesahující částku 100 000,- korun.

Novým majitelem podepsaného filmového plakátu Promlčeno se stal nadšený filmový fanoušek a sběratel plakátů Alexej Jaroš ml.. Svou vášeň pro filmový plakát pravděpodobně získal po svém otci, Alexej Jaroš st. je totiž autorem plakátů k řadě známých českých filmů. Mimo jiné vytvořil plakáty k snímkům Marečku, podejte mi pero, Jak utopit doktora Mráčka, Tajemství hradu v Karpatech, Léto s kovbojem, Fešák Hubert nebo Jen si tak trochu písknout.

„Plakát jsem potřeboval, abych uzavřel svoji sbírku. Navíc jsem věděl, že podpis Karla Rodena, který se téměř na nic nepodepisuje, má hodnotu sám o sobě. Nechal jsem se trochu unést bláznivým průběhem aukce, ale uvidíme za 20 let, jestli to byla hloupost nebo dobrá investice,“ říká Alexej Jaroš ml..

„O této aukci jsme věděli a sledovali ji. Autorem fotografie na plakát k filmu Roberta Sedláčka Promlčeno je renomovaný fotograf Tomáš Třeštík – i to mohlo sehrát roli v motivaci kupce plakát získat,“ komentuje aukci Jan Sadílek, z Aukro.cz. Částka, za kterou byl plakát vydražen, je podle Sadílka u plakátů k současným českým filmům neobvyklá.

Film se odehrává během jednoho letního večera. Karel Roden se v roli záhadného muže Radka vrací po dvaceti letech na pár hodin do Prahy, aby zde nalezl jistou mladou ženu a vypořádal se s minulostí. V pátrání mu pomáhá rozhlasová moderátorka, která jeho příběh dostane do svého živě vysílaného pořadu. Během Radkova vyprávění je pak do pochmurného příběhu vtažena nejen ona, ale i pražská kriminálka a další aktéři dlouho zapomenutých událostí.

Je to první film v československé kinematografii, který se odehrává téměř v reálném čase. Žádný jiný film se dějově neodehrává tady a teď,“ říká režisér filmu Robert Sedláček.

Thriller Promlčeno režiséra Roberta Sedláčka vejde do kin 28. dubna 2022.

-red-
zdroj: B. Doleželová
foto/video: Donart, Bontonfilm © 2022