Total Week #15/22 – Thorův nešťastný rekord, prokletí Vrány a nečekaný člen Rodiny

Nejtestosteronovější akční frančíza současnosti dostává feministickou posilu, zatímco prokletá filmová značka, na jejímž place se dokonce i umíralo, poněkolikáté vstupuje do produkce. HBO kupuje Discovery a chystá na nás nový content, který možná od kdysi přírodovědného kanálu nečekáte. Láska jako hrom se oficiálně stává držitelem nepříliš pěkného rekordu a Loki se raději vydává pěšky na Antarktidu. Přejeme hezké Velikonoce a hezké čtení našich filmových bleskovek.

Captain Family

Vin Diesel se v emocemi tradičně nabitém příspěvku na Instagramu pochlubil nejnovějším přírůstkem do rychlé a zběsilé rodiny. Stává se jím Brie Larson, jejíž instagramové fitkaření tak dostává nový rozměr k přípravám na natáčení druhé Captain Marvel. Je to poměrně překvapivá novinka, protože navzdory kritikám o poněkud prkenném projevu v marvelovkách je Brie velmi schopná a Oscarem ověnčená herečka, která na Dieselův pověstný herecký koučink moc zvědavá asi nebude. Stejně tak jde o poměrně zarytou feministku, jsme tedy zvědavi na její přínos desátému dílu, kde jsou ženy obvykle ozdobami, sadistickými mrchami, na smrt odsouzenými rodičkami nemanželských potomků či popřípadě mnohem drsnějšími chlapáky, než je většina z nás diváků.

Prokletá Vrána se znovu rozjíždí

Při nedávném nešťastném incidentu se střelbou na place westernu Rust se znovu médii prohnal starý tragický příběh o tom, jak byla na place komiksového thrilleru Vrána nešťastně zastřelena hlavní hvězda Brandon Lee. Za posledních dvacet let byly několikrát oznámeny pokusy o remake, vylámala si na nich však zuby řada filmařů a značka získala pověst prokletého projektu. Podle čerstvých zpráv by nová Vrána však měla přeci jen vzniknout, nebo je k tomu historicky aspoň dosud nejblíž. Do hlavní role byl totiž tento týden obsazen Bill Skarsgård, jeho snoubenku si střihne Tahliah Debrett Barnett a film podle již hotového scénáře natočí Rupert Sanders. Přejeme tvůrcům hodně štěstí, aby tentokrát novou Vránu dotáhli do konce a my ji v nejbližších letech viděli v kinech.

HBO se rozšíří překvapivým směrem

Za více než 40 miliard dolarů se dopekla několik měsíců pečená fůze společností Warner Bros. a Discovery. Následky patrně díky přítomnosti HBO Max v Česku pocítí i čeští diváci, warnerovská streamovací služba totiž tímto obchodem spolkne i dosud separátní videotéku Discovery+, která se podpisem smlouvy stala součástí studiového portfolia. V nejbližších měsících tedy můžeme na obrazovkách čekat řadu přírodovědných projektů, ale i bizarní reality show, kterými kdysi čistě dokumentární kanál může směle konkurovat těm nejpopulárnějším voyaristickým čumendám od konkurenčního Netflixu.

Smutný rekord pro Thora

Čtvrtý Thor oficiálně drží mezi marvelovkami smutný rekord. Disney se aktuálně soustředí na vrcholící kampaň druhého Doctora Strange, který díky mnohovesmírným hrátkám a příslibům miniroliček pro mnoho nečekaných komiksových postav láme v rámci sólovek MCU předprodejové rekordy, v případě Lásky jako hrom je nicméně co do propagace ticho po pěšině. Filmu Taiki Waititiho bychom se přitom měli dočkat už zkraje července, tedy za méně než čtvrt roku, a dosud jsme z nej neviděli jediný záběr. To je mezi dosavadními 28 filmy z produkce Kevina Feigeho rekord, který dosud držel Neuvěřitelný Hulk z roku 2008; ten ale nikoho nezajímal. Fandové tak veškeré informace, jako je šílené nové Thorovo brnění nebo look Christiana Balea jako záporáka musí okoukávat z obalů hraček, ručníků a dalších merchandisingových serepetiček. Prvních záběrů se nicméně nepochybně dočkáme již velmi brzy.

Už nikdy pěšky přes Antarktidu

Loki se v Lásce jako hrom pravděpodobně neobjeví; Tom Hiddleston si však místo toho zahraje antarktického Ládíka Ziburu. Seriál Bílá temnota, který byl čerstvě oznámen pro Apple TV+, bude vyprávět skutečný příběh dobrodruha a cestovatele Henryho Worsleye, který se rozhodl v roce 2008 pěšky přejít Antarktidu. Možná si tím chtěl ukrátit zmíněné čekání na trailer Neuvěřitelného Hulka, ale spíš ne. V každém případě se však stal historickým průkopníkem cesty přes Transantarktické hory. Příběh má vycházet ze stejnojmenné knihy hojně adaptovaného autora Davida Granna a podle tiskové zprávy Applu by mělo jít o “strhující příběh o odvaze, lásce, rodině a lidských schopností.” Tak uvidíme v nejbližších letech, až bude mít seriál premiéru.


Na co se chodilo

Sonicův rekord nejlepšího tuzemského otvíráku letoška vydržel pouhý týden, snad se tedy navzdory zlepšujícímu počasí skutečně blýská na lepší kinařské časy. Skoro 100 000 diváků pro třetí Fantastická zvířata jsou sice velkým propadem oproti prvním dvěma dílům, na vině ovšem dost možná jsou i některé reakce a recenze poukazující na naprostou scenáristickou bezradnost filmu. Velmi rychle v mezitýdenním srovnání propadl i podobně neslavný Morbius, který již po dvou týdnech v našich kinech pomalu brzdí někde okolo 60 000 diváků. Modrý ježour mezitím čile láká do kin další a další rodiny a celkově již nalákal přes 160 000 zvědavců.

V Americe se návratu Bradavic diváci dočkali až tento týden, zlí jazykové nicméně už teď tvrdí, že asociální magiozoolog Mlok na Sonica stejně stačit nebude. Rodinný ježčí výplach si za první víkend z amerických kin připsal 70 milionů dolarů a celkově dosud nastřádal po světě 160 milionů. Trojku i řadu nových spin-offů k již oznámenému Knucklesovi můžeme čekat s naprostou jistotou, díky čemuž je pravděpodobné i odložení tento týden avizovaného odchodu Jima Carreyho do hereckého důchodu. Mezitím Morbius se i za velkou louží slušně propadl a v Americe na Sonicův výsledek za jediný víkend nedosáhne ani v celkových číslech. Snad to pro Sony bude signál k zapracování na kvalitě svých filmů, ne podnět k co nejrychlejšímu vypocení Sinister Six nebo dalšího Venoma.

Filmový tip

Jakou budoucnost má severský válečník a dědic trůnu, jehož jediným smyslem života je spalující touha po pomstě? Robert Eggers, režisér hororové Čarodějnice a mysteriózního Majáku, jeden z nejautorštějších filmařů současnosti, dostal od studia na svůj vikingský epos, Seveřana, olbřímích devadesát milionů dolarů. Výsledná adaptace povědomého příběhu je velkolepá, brutální, autentická a fantasticky zní i vypadá. V pohodlí zvyku na uniformní a poněkud zaprděný vzhled drtivé většiny dnešních blockbusterů si může divák na obrazovou divokost Seveřana trochu zvykat, jakmile se s ní však sžije, jsou výtvarný styl filmu a jeho obrazové vedení scény naprosto návykové a ohromující. Řada obrazů pak nevyhnutelně utkví v paměti i díky propracovanému mixu zvuku, kdy každé vytažení bájného meče z pochvy budí respekt, a fantastické a intenzivní hudbě. Eggers Seveřanem definitivně upevňuje své postavení jednoho z nejvýraznějších režisérů dneška.

Pokud se vám ale do vikingské řežby nechce a máte spíš náladu na geniálně úchylácký humor, zajděte se podívat na Laviho. Nehledě na přímočarost a občasnou předvídatelnost některých vtipů se u filmového Vyšehradu prostě nedá dementně nechechtat – ať už jde o návštěvu slavistického tchána, hořící trenky, zrnko včerejší kukuřice, kontaminaci netopýrem nebo odcentrovaného buldočka. Kromě řady hnusných vtipů útočících na první dobrou je ale potřeba ocenit i méně okázalý komediální timing ukrytý jak v některých hereckých výkonech, tak ve střihu, který spolu s ráznými songy dává řadám situací ve Vyšehradu ty správné koule.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Marvel, CinemArt, Vertical, Bioscop © 2022