Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #16/22 – Pád Netflixu, restart DC universa a návrat Michaela Jordana

V Netflixu a u Warnerů je oheň na střeše. Streamovacímu gigantovi strmě padají akcie a utíkají uživatelé, Fantastická zvířata zas v kinech příliš nebodují a nové vedení studia hodlá zapracovat na rozhašeném stavu komiksového universa DC i dalších velkých projektů. Mezitím Matt Damon s Benem Affleckem chystají překvapivý nový projekt a česká kina praskají ve švech. Přejeme hezký víkend a čtení.

Padá Netflix, něco si přej

Netflix sice pořád navzdory expanzi konkurence zůstává největším streamovacím hráčem, jeho pozice se ale vůbec poprvé otřásá v základech. Namísto poměrně realistického predikovaného nárůstu o milion a půl nových předplatitelů jich totiž meziročně přes 200 tisíc ztratil. Příčin je hned několik od ztráty předplatitelů z Ruska, přes pozvolné post-covidové navracení diváků do kin až po odliv lukrativních pronajatých značek jako jsou Přátelé nebo Avengers zpět pod střechu jejich domovských studií s vlastními rostoucími službami. Bez akvizic, které se nyní stávají horkými želízky konkurence, Netflix svými přinejlepším průměrnými, přitom však nákladnými filmovými produkcemi příliš neboduje; jeho největší potenciál tak zůstává na seriálovém poli, kde stále hraje první ligu. Na stávajících trzích navíc už nemá příliš kam růst, bude tedy muset expandovat do dalších nových zemí.

Služba aktuálně chystá změny ve své cenové politice, vůbec poprvé se chystá experimentovat s reklamami a ráda by i předcházela sdílení předplatného mezi více uživateli, uvidíme tedy, jestli tedy panika investorů a propad Netflixu na burze bude jen humbukem před začátkem ekonomického ozdravování firmy, nebo počátkem závažnějších problemů.

Fantastický debakl

Zatímco Johny Depp tráví posledních několik dní u soudu, kde se snaží usvědčit bývalou manželku Amber Heard z kakání do postele, řezání prstů a pomluv ohledně domácího násilí, kouzelnická série, kterou kvůli této kauze musel opustit, také nezažívá zrovna veselé období. Brumbálova tajemství budou s předpovídanými celkovými 400 milionovými tržbami z celého světa kasovním i kvalitativním zklamáním, Warneři tedy pomalu couvají z původního plánu Fantastická zvířata pojmout jako pětidílnou filmovou sérii.

Ať už je to nezajímavými postavami, stále se opakujícími skandály Ezry Millera, který již podruhé tento měsíc řádil na Havaji, zmíněnou výměnou Johnnyho Deppa nebo kreativním zoufalstvím J. K. Rowlingové, studio si po Hobitovi, Matrixu a DC připisuje další tragicky promarněný potenciál kdysi milované filmové značky. Souboj Grindelwalda s Brumbálem ve čtvrtém díle tak pravděpodobně celou sérii uzavře a doufejme, že potterovský svět v příštích letech nabere zajímavější směr.

Nový směr pro DC

Minulý týden oznámená fůze Warner Bros. a Discovery vede k náznakům prvních změn, kterých by se tápající studio mělo dočkat. Nový šéf společnosti David Zaslav si totiž klade otázky, nad kterými si fandové komiksů DC lámají hlavu už celé roky. Proč jejich filmovému světu chybí jakákoli koncepce? Proč podobně jako u konkurenčního Marvelu na všechny filmy nedohlíží někdo, kdo by světu Ligy spravedlnosti jasný směr udával a na celý vesmír dohlížel? A proč Superman, nejslavnější komiksová postava na světě, leží už tolik let ladem a fanoušky zbožňovaný Henry Cavill musí nechávat slipy a pláštěnku ve skříni?

Řešením všech těchto dílčích problémů by se měl stát několik let chystaný a nekonečně odkládaný celovečerní Flash, který celé universum částečně zrestartuje a za rozhašenou érou vystavěnou na filmech Zacka Snydera rozhodně přibouchne dveře. Nedávný Joker i Batman každopádně ukázali skvělý a oproti Marvelu i dost svěží směr, kterým by se filmy od DC mohly ubírat, tak si držme palce, aby se ho nové vedení Warnerů drželo. A kdyby snad Jason Momoa kvůli němu přišel o roli Aquamana, pořád se může těšit alespoň na dabingovou zakázku v adaptaci videoherního Minecraftu, kterou od studia tento týden dostal.

Nike Jordan The Movie

Ben Affleck s Mattem Damonem jsou nejen herci a dobří kámoši, ale i oscarová scenáristická esa, jejichž loňský Poslední souboj si určitě dejte, pokud jste ho dosud neviděli. I jejich další, čerstvě oznámená spolupráce každopádně zní velmi slibně a chytře by i mohla navázat na populární dokumentární seriál Poslední představení od Netflixu. Spolu s Amazonem totiž chystají film o spolupráci legendárního basketbalisty Michaela Jordana se sportovní značkou Nike, která v polovině osmdesátých let zásadně proměnila princip marketingové spolupráce, položila základy influencingu a vlastně byla revolucí i pro celý svůj průmysl.

Zatím nevíme, kdy se originu tenisek Jordan dočkáme, Affleck by se ale měl sám postarat i o režii a střihne si i vedlejší roli zakladatele Nike Philla Knighta, zatímco Damon obstará hlavní roli Sonnyho Vacara, marketingového ředitele značky. Společně si film oba i zaprodukují.


Na co se chodilo

Lavi se přiřítil jak lavina a česká kina zažila nejhezčí návštěvnost od Vánoc roku 2019. Vyšehrad se stal se svými 173 tisíci diváky třetím nejúspěšnějším českým otvírákem historie po Ženách v běhu a druhém Andělu Páně; daleko za sebou nechal i loňské zahraniční hity z ranku Bonda nebo Venoma. Polodementní fotbalista s tváří Jakuba Štáfka tak má šanci utržit první tuzemský postpandemický milion, zvlášť stane-li se z něj trvalka bavící diváky v letních kinech. Relativně slušný počet diváků si došel i na Brumbálova tajemství a pěkně se stále daří i Ježku Sonicovi 2.

Oba tyto filmy jsou na špici žebříčku i v Americe. Zvířata dosud z celého světa přikutálela dosavadní výsledek 200 milionů dolarů, což zhruba odpovídá rozpočtu filmu bez reklamy, zelená čísla jsou tedy daleko. Sonic již po celém světě vydělal něco okolo 250 milionů, při poloviční částce za jeho výrobu jde ale o podstatně hezčí čísla, která navíc narozdíl od potterovského vývaru ještě pár týdnů stabilně porostou. Hezká trvalka se klube i ze Ztraceného města. Dobrodružná komedie se Sandrou Bullock a Channingem Tatumem již po celé planetě vydělala přes 100 milionů při rozpočtu 60 milionů a zatím se nezdá, že by ji čekal výraznější mezitýdenní propad.

Filmový tip

Do českých kin zamířila novinka režisérské hvězdy Jeana-Jacquese Annauda, Notre-Dame v plamenech. Toto francouzské oscarové eso podepsané pod Sedmi lety v Tibetu ve své novince vypráví o tři roky starém neštěstí, kdy média zaplavila videa historického klenotu Paříže v plamenech a selfíčka smutných českých reportérek. Celý vývoj situace, odvahu hasičů a reakce veřejnosti zpracoval Annaud způsobem, který místy působí až dokumentaristicky, a zároveň mu nechybí napětí doprovázené intenzivní vizuální podívanou. Ve snímku se prolínají jak mrazivé detailní záběry rozpadu budovy, tak skutečné záznamy požáru či prezidenta Emmanuela Macrona na místě katastrofy. Režisér tak vytvořil nervy drásající podívanou, která požár katedrály zachycuje se ctí i autentičností.

připravil: Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Vertical Entertainment, Bioscop © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast