Zázrak: Drama o rovnováze mezi pragmatismem a vírou představuje trailer

Mladá jeptiška Cristina si musí vyřídit jistou naléhavou záležitost a tajně opustí svůj klášter. Zpátky se však již nevrátí. Policejní komisař při vyšetřování jejího osudu odhaluje stopy a tajemství, která jej přivedou nejen k pravdě, ale také k zázraku. Drama z rumunsko-česko-lotyšské koprodukce, které bude od 5. května k vidění v kinech, se představuje v traileru.

Zázrak na sebe upoutal pozornost, když byl vybrán do prestižní soutěžní sekce Horizonty festivalu v Benátkách a získal hlavní cenu na MFF ve Varšavě. Tvoří ho dva příběhy. V prvním sledujeme mladou jeptišku Cristinu, která odjíždí do města ze vzdáleného kláštera, aby řešila jistý naléhavý osobní problém. Její cesta vede přes celé město, ale ukazuje se, že není schopna vyřešit své záležitosti a ani se jí nepodaří spojit s mužem, kterého hledá. Po vyčerpání všech možností se večer vrací zpět do kláštera, ale cestou ji potká nečekaná tragédie. Druhý příběh vypráví o policejním detektivovi Mariusovi, který se snaží pochopit to, co a jak se Cristině přihodilo. Marius jde krok za krokem ve stopách její cesty, pátrá na všech místech, které během ní navštívila. V zrcadlovém sledu událostí odhalí jeho vyšetřování skutečnosti, které vedou nejen k pravdě, skrývající se za Cristininým tajemným konáním, ale i ke skutečnému zázraku.

Na děj filmu má být pohlíženo stejně jak pragmatickým úhlem pohledu nevěřících diváků, tak těch, kteří film vnímají z pohledu víry či nadpřirozena. “Zázrak si neklade za cíl postavit vedle sebe ani proti sobě realistickou a křesťanskou vizi tohoto světa. Naopak, samotný příběh funguje dokonale, když se na něj díváme z pragmatického úhlu pohledu diváků, pro které víra nic neznamená, i když se na něj díváme z křesťanské, nadpřirozené, a koneckonců nehmotné perspektivy. Film se nesnaží odpovědět na otázky nebo nabídnout určitý závěr, ale nechává divákovi svobodnou vůli pro nalezení vlastního konečného bodu, rozuzlení, vysvětlení vnitřního nebo duševního charakteru,“ vysvětluje nelehké rozkročení filmu režisér Bogdan George Apetri, rumunský filmař a učitel režie na Kolumbijské Univerzitě v New Yorku.

-red-
zdroj: Petr Slavík
foto/video: CinemArt © 2022

zazrak_plakat