Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

62. Zlín Film Festival zveřejnil program, ocení Pavla Zedníčka a Karla Heřmánka

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se po dvou nestandardních covidových ročnících vrací do původního termínu a proběhne od 26. května do 1. června, kdy oslaví den dětí. 62. Zlín Film Festival představí 276 snímků ze 49 zemí světa a svou tradiční cenou Zlatý střevíček ocení herce Pavla Zedníčka a Karla Heřmánka.

62-Zlín-Film-Festival

Festivaloví diváci budou mít opět příležitost nahlédnout do světa dětí a dospívajících prostřednictvím snímků z tradičních i méně obvyklých filmařských destinací, jako jsou Bangladéš, Chile, Tunisko, Vietnam, Indie a další. Od posledního ročníku uplynulo pouhých sedm měsíců oproti standardnímu roku, přesto se tvůrcům festivalu podařilo sestavit program s řadou premiér i předpremiér. Dostupný je online na stránkách festivalu.

Jako první tak diváci ve Zlíně budou mít příležitost zhlédnout animovaný rodinný film Kde je Anne Franková uznávaného režiséra Ariho Folmana, adaptaci mezinárodně oblíbené klasiky, která v sobě nese důležité poselství.

Světovou premiéru do Zlína situují i tvůrci nové česko-slovenské pohádky Zakletá jeskyně. Vypráví o zázračném místě, které obsahuje vzácné poklady, sůl a drahé rubíny. Horníci si z ní můžou vzít tolik soli, kolik potřebují, ale z rubínové síně v samém středu jeskyně si nesmí nic odnést. Toho, kdo si rubíny vezme, postihne kletba.

Festival dopoledne zahájí česko-slovensko-belgický 3D film Cesta do Tvojzemí s početnou delegací, večer pak diváci uvidí německý snímek Stezka odvahy o napínavé cestě malého chlapce putujícího přes hory z Francie do Španělska, aby se dostal před válkou do Ameriky.

hermanek-zednicek

Vůbec poprvé letos festival udělí svou tradiční cenu Zlatý střevíček hned dvakrát, oblíbeným hercům z nespočtu dětských filmů – Pavlu Zedníčkovi na začátku festivalu a řediteli Divadla Bez zábradlí Karlu Heřmánkovi na jeho konci. Oba herci jsou svou minulostí s městem Zlín silně spojeni. Jako Young Stars bude oceněn Jan Nedbal, který na festivalu uvede svá nedávná dramata Zpráva a Poslední závod, a Brigita Cmuntová, která zazářila v seriálu První republika. Do Zlína se kromě oceněných nicméně chystá celá řada dalších osobností.

Důležitou součástí je tradičně doprovodný program, který má za cíl udržet zájem dětských návštěvníků a pomáhat je tak vychovávat jako budoucí návštěvníky festivalů pro dospělé diváky. „Chceme silně apelovat na osobní vzájemnou komunikaci s důrazem hlavně na mladší populaci a vyzvat lidi, aby zhasnuli monitory, omezili-e-komunikaci na sítích a zašli do kina, na koncert nebo zažít jinou aktivitu,“ vysvětluje výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Nebudou tedy chybět tradiční divadla, výstavy, koncerty, workshopy, půlmaraton, charitativní dražba klapek či nová speciální zóna pro náctileté s virtuální realitou a několika chystanými party.

-red-
foto/video: Zlín Film Festival, archiv, Film Europe, CinemArt © 2022

 

 

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast