Anifilm 2022: Páteční tipy z festivalového programu

Naše redakční tipy z festivalového programu jsou pro dnešní slunečný den možná trochu jednotvárné. Mít nicméně možnost zhlédnout během jediného dne dva oceňované a překrásně animované filmy s tak silným přesahem se vám jen tak nepoštěstí, stejně jako se uvelebit se skleničkou v kině Varšava a poslechnout si hezky po sobě filmové přednášky hned dvou špiček ve svém oboru. 

Kde je Anne Franková – Cinema City 4, 12:30, 122 minut

Ladně animovaný film, obdařený originálním příběhem, atmosférickým vyobrazením prostředí a hravě stylizovanými postavami, byl uveden mimo jiné v oficiálním výběru festivalu v Cannes a do české distribuce vstoupí teprve za měsíc. Filmový příběh se nicméně netočí kolem historické postavy Anny Frankové, která se v letech 1942 až 1944 schovávala s rodiči, sestrou a s další rodinou ve skrytém bytě jednoho amsterodamského domu a která zde svěřovala deníku své prožitky. Uznávaného režiséra Ariho Folmana spíše zajímá Annina imaginární přítelkyně Kitty, které Anna deníkové zápisy adresovala. Právě v přístupu je autorovo pojetí Deníku Anny Frankové zcela odlišné od dosavadních filmových, povětšinou hraných, zpracování.

cinesteticke-hody-anifilm

Cinestetické hody: Filmy pro všechny smysly – Kino Varšava, 15:00, 90 minut

Porotkyně letošního Anifilmu Tereza Stehlíková pohovoří o vlastních zkušenostech s pohyblivými obrazy v rámci svého zkoumání smyslového vnímání a role ztělesnění ve filmovém průmyslu. Během přednášky promítne několik svých krátkých filmů zaměřených na jídlo a jeho konzumaci. Diváci také dostanou možnost zúčastnit se „rituálu smyslové iniciace pro filmaře,“ hravého cvičení v duchu surreálních her.

Bill Plympton: Masterclass – Kino Varšava, 17:00, 90 minut

Během své masterclass promítne legendární americký animátor a další z letošních porotců Bill Plympton několik svých oblíbených filmů z vlastní filmografie a pohovoří o tom, jak se mu žije a pracuje jako nezávislému animátorovi. Pomocí několika kreseb pak návštěvníky zasvětí do tajů svého umění. Na konci masterclass bude odpovídat na otázky týkající se jeho práce. Každý z návštěvníků si odnese obrázek!

Utéct – Malé divadlo, 21:00, 93 minut

Sugestivní a výmluvný celovečerní anidok, ověnčený mnoha cenami a reflektující skrze konkrétní příběh téma uprchlictví. To je pro Evropany nyní ještě aktuálnější, než bylo v době, kdy byl film úspěšně uveden do kin. Akademik Amin se obával, že mu odhalení může zničit život, který si vybudoval pro sebe a svého nastávajícího manžela, a tak se s pravdou o svém útěku z Afghánistánu nikomu nesvěřil. O svůj příběh se ale nakonec rozhodl podělit s režisérem Jonasem Poherem Rasmussenem, blízkým přítelem a spolužákem ze střední školy. Díky citlivému přístupu režiséra, s nímž vedl srdečný dialog, se Amin dokázal poprvé přímo podívat do tváře své děsivé minulosti a přenést tam i diváky.

-red-
foto/video: Anifilm, Film Europe © 2022