Skončil 75. ročník festivalu v Cannes, do českých kin míří řada vítězných filmů

Včera skončil 75. ročník prestižního festivalu v Cannes. O hlavní cenu se ucházelo 21 snímků, česká kinematografie tentokrát zastoupen nebyla. Do českých kin se v následujících měsících podívá hned několik z vítězných filmů. 

Distribuční společnost Aerofilms uvede do kin šestici z na festivalu představených snímků. Prvním z nich je čerstvý vítěz Zlaté palmy, dlouho očekávaný počin Rubena Östlunda, Trojúhelník smutku. Švédsko-britská koprodukce vypráví příběh dvojice modelů, kteří ztroskotají spolu s několika miliardáři na pustém ostrově. Dle magazínu Variety Östlundova puntičkářsky přesná režie v kousavé společenské satiře má sílu měnit náš pohled na svět.

triangle-of-sadness

Dalšími dvěma snímky, jež se představily v hlavní soutěži, je špiónský thriller korejského autora Parka Chan-wooka Decision to Leave, který obdržel Cenu za režii, a držitel Ceny poroty Osm hor Belgičana Felixe van Groeningena, který je známý českým divákům z filmů jako Belgica či Beautiful boy. Do české distribuce se podívá také horor Men, v němž v roli vdovy zažívající noční můry plné mužů září irská vycházející hvězda Jessie Buckley a odvážný portrét císařovny Sissi, Corsage. Za ztvárnění čtyřicetileté panovnice získala její představitelka Vicky Krieps cenu za nejlepší herecký výkon v sekci Un certain regard.  V zimě se pak čeští diváci můžou těšit na animovanou rodinnou podívanou Mikulášovy patálie, která vznikla na motivy stejnojmenné populární knihy.

mikulasovy-patalie

O filmu Decision to Leave mluví magazín Variety jako o vaší nové asijské obsesi po Parazitovi a Hře na oliheň a magazín IndieWire zas za o nejromantičtějším filmu roku. Peter Bradshaw z deníku The Guardian mluví o filmu Osm hor jako o filmu plném tajemství a lásky, který vás vynese do nečekaných výšin.

Velkou cenu poroty (Grand Prix) v Cannes získalo intimní drama Blízko (Close). „Jemnost není slabost,“ prohlásil dojatý režisér při přebírání ceny, kterou věnoval všem, kdo „mají odvahu dát přednost něze před strachem.“ Dojemný film o přátelství vzbudil hned po své premiéře v soutěži nadšené ohlasy; vyniká údajně civilností, uměřeností, neobvyklou empatií a fenomenálními hereckými výkony debutantů Edena Dambrineho a Gustava De Waele. „Vybírat filmy před festivalem je střelba naslepo. V případě novinky Lukase Dhonta jsme si ale byli jistí už podle scénář,” říká ředitel Artcam Films Vít Schmarc: “Věříme, že pro nezávislé filmy jsou právě silné emoce cesta, jak dostat lidi zpátky do kin. A Blízko jich dokáže vyvolat opravdu hodně.

close

Velká cena poroty byla udělena režisérce Claire Denis za film Stars at NoonZar Amir Ebrahimi jako nejlepší herečka za roli ve filmu Holy Spider a Tarik Saleh získal cenu za nejlepší scénář k filmu Boy from Heaven. Všechny tyto filmy do českých kin uvede distribuce Film Europe, stejně jako snímek Tori a Lokita bratří Dardennů, kteří získali speciální Cenu 75. ročníku festivalu.

-red-
zdroj: Beáta Mrazíková, Hedvika Petrželková, Karolína Soukupová

foto/video: Aerofilms, Artcam, Film Europe © 2022