Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Horolezec Mára Holeček vyráží na turné s dokumentem o sobě

Do českých kin míří dokumentární film režisérky Markéty Ekrt Válkové o horolezci Márovi Holečkovi s názvem Mára jde do nebe. Je vůbec možné popsat vrcholového horolezce jinak než slovy šílenec, hazardér, sebestředný sobec?, ptá se režisérka ve filmu, jenž se nebojí jít slavnému horolezci nepříjemně pod kůži. Ještě před tím, než neobvykle otevřený a upřímný portrét vstoupí do českých kin, uvedou vybraná kina sérii speciálních předpremiér, kde snímek představí přímo Mára Holeček spolu s režisérkou. Předpremiérovou projekci doprovodí vždy i beseda a povídání s diváky.

Předpremiéry filmu „Mára jde do nebe“ s besedami proběhnou v Brně, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Liberci.

Tour de kino Máry Holečka

Kino Art, Brno – 14. května, 14:00 hodin
CineStar Ostrava, OC Futurum – 14. května, 20:00 hodin
CineStar Plzeň, OC Olympia – 15. května, 14:00 hodin
CineStar České Budějovice IGY, IGY Centrum – 15. května, 20:00 hodin
CineStar Hradec Králové, OC Futurum – 17. května, 19:00 hodin
CineStar Liberec, OC Nisa – 18. května, 19:00 hodin

Mára jde do nebe

Mára Holeček patří nejvýznamnější horolezce současnosti, jako první Čech vůbec získal v roce 2018 spolu se spolulezcem Zdeňkem Hákem mezinárodní ocenění horolezců Zlatý cepín – Piolet d´Or a pak znovu v roce 2020. V těchto letech se, laicky řečeno, stal mistrem světa v horolezectví.
Na ty nejvyšší hory světa leze bez kyslíku náročným alpským stylem. Jeho extrémní přístup k horám i životu mu přináší úspěchy a také problémy.

Během natáčení byla režisérka s Holečkem v těsném kontaktu, na výslednou podobu filmu však horolezec ani nikdo z jeho okolí vliv neměl. Snímek představí Máru Holečka nejen scénami z velehor a jeho vlastními slovy, ale také očima rodiny, kolegů a přátel. Na horách je Mára Holeček doma, cesta do sebe samotného a pohled očima druhých vyžaduje mnohem větší odvahu a s filmem ji podstupuje poprvé.

Mára Holeček s tuleněm

Jsem dokumentaristka, nejsem milovnice outdooru a lezení. Pouze krása hor a vášeň pro lezení pro mě není dostatečný důvod k filmu,“ říká režisérka dokumentu Markéta Ekrt Válková.

„Film Mára jde do nebe se dívá Márovi Holečkovi takzvaně pod pokličku, poodhalí i jeho bolesti a strachy. Díváme se na něj očima druhých a je to často pohled překvapivě upřímný, říká dále režisérka.

“Marek působí stále upřímným otevřeným dojmem. Často není jasné, kdy je to jen role. Tváří má víc a naším úkolem bylo je odhalit. Jeho mysl se musí neustále něčím zaměstnávat. Často jsou to povrchnosti, protože sám k sobě, ke své podstatě, nemá chuť se přiblížit,” dodává Markéta Ekrt Válková.

Režisérka točila s Márou Holečkem v průběhu dvou let, film Mára jde do nebe rámuje jeho pět pokusů o prvovýstup na náročnou horu Gašerbrum I v pákistánském pohoří Karákóram. Úspěšná totiž byla až pátá expedice a film sleduje i ty nepovedené a dokonce ty tragické. Během nich přišel díky omrzlinám o několik článků prstů na noze a také o kamaráda a spolulezce, jenž přímo před ním spadl z výšky tisíce metrů.

Producentem filmu je Česká televize.
Do široké distribuce film dorazí 19. května v distribuci Bontonfilmu.

-red-
foto/video: Bontonfilm, Česká televize © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast