Jitřní záře: Ve Zlíně se představí další minisérie z produkce Voyo

Ještě před nadcházející pražskou slavnostní premiérou se nová minisérie z produkce Voyo Jitřní záře představí na právě probíhajícím Zlín Film Festivalu. V poslední době velmi progresivní streamovací platforma nabídne po úspěšné minisérii Iveta další výrazný počin inspirovaný skutečnými osudy. V hlavních rolích šestidílné Jitřní záře z dílny Voyo Originál se objeví Petra Bučková, Jan Plouhar, Veronika Žilková nebo Pavel Nový. Ve Zlíně budou diváci pilotní díl vidět v pátek 27. května ve 20:00 v Golden Apple Cinema. V jedné z rolí se v Jitřní záři objeví i včera ve Zlíně oceněný Pavel Zedníček.

I když se příběh odehrává přibližně před dvaceti lety, jeho téma silně rezonuje i dnes. Co tehdy bylo bráno jako alternativa je dnes novým standardem. Nebo není?

„Jitřní záře je o lidech, kteří se rozhodli opustit systém a žít v souladu s přírodou. A náš příběh je o tom, co se stane pak, jestli to jde, jestli je to udržitelné rozhodnutí, a kam až to může vést,“ říká kreativní producentka Voyo Lenka Szántó a Vratislav Šlajer za Bionaut Works dodává: „Hlavní postavy jsou velmi inspirativní, pokoušejí se žít po svém. Důležité je, že jde o příběh rodiny, jde o silné drama, strhující.“

Jitřní záře (foto: Voyo)

Mladý pár se stěhuje na venkov, aby v novém, čistém prostředí počal vymodlené dítě. Dostalo nepovolené jméno Jitřní záře. „Nenormální“ jméno i spory se sousedy a celou vesnicí spustí soukolí boje s úřady a odebrání osmiměsíční dcery. Alternativní životní styl Junkových provokuje, do boje o dítě vstupují média. Jitřní záře se tak záhy stává symbolem zvůle státního aparátu vůči nonkonformním postojům a zároveň symbolem občanského vzdoru. Kde jsou hranice mezi normálním a alternativním? Kde začíná a končí svoboda jedince rozhodovat o tom, jaký život a podle jakých pravidel povede?

Jitřní záře (foto: Voyo)

Ke střetu životních hodnot dochází mezi rodiči „Jitřenky“, jak jí rodiče říkají, a sociálními pracovnicemi, které ji odeberou. „V příběhu tvoříme protipól alternativní rodiny Junkových, zastupujeme řád, jsme za kartičky pojišťovny, za rodné listy, za pravidelné lékařské prohlídky a očkování,“ popisuje svou roli vedoucí sociální pracovnice Veronika Žilková a Petra Bučková, co by seriálová maminka Pavla Junková, ji doplňuje: „V tomhle příběhu není černá a bílá, hrajeme s Janem Plouharem milující pár, který není snadné mít za sousedy. O žádné z postav, které v Jitřní záři vystupují, se nedá říct, že má pravdu. Všichni mají totiž tu svoji. Je to velmi silný příběh několika lidí.“

První díl šestidílné minisérie bude mít premiéru na Voyo 10. června.

-red-
zdroj: Aneta Veselská
foto/video: VOYO © 2022