V kinech od 26. května (přehled a ukázky)

Do kin míří blockbusterová pecka měsíce – pokračování slavného Top Gunu. Plnokrevná popcornovka Top Gun: Maverick potěší starými známými postavami a úchvatně natočenými leteckými scénami. Do kin míří také úspěšná herecká parta z Divadla Mír v komedii Tři tygři ve filmu: Jackpot. V nabídce nechybí výrazné italské drama Všechno nejlepší, Chiaro! Vyrazit můžete i na dokumenty o skupině Chinaski nebo motocyklovém závodníkovi ve snímku Plná 6. Nakonec tu máme francouzskou komedii Muži na pokraji nervového zhroucení.

Top Gun: Maverick (USA, 2022)

Plakat_Top Gun Maverick

Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise) k smrti rád pilotuje stíhačky. Dokonce tak, že se už přes třicet let úspěšně brání povýšení ve strukturách amerického letectva, protože to by ho z kokpitu vyhnalo do vyhřáté kanceláře. Maverick byl navíc vždycky magnetem na průšvihy, což se s armádní kariérou taky docela vylučuje. Pilot je ovšem bravurní, možná ten úplně nejlepší, a proto dostane nabídku stát se instruktorem elitních stíhačů z programu Top Gun, které má připravit na úkol, jenž spadá do kategorie Mission Imposssible. Kromě téhle bude muset Maverick zvládnout i jednu obtížnou soukromou misi. Jedním z pilotů, které má připravit do akce, je i Bradley Bradshaw (Miles Teller), syn jeho kamaráda a navigátora Goose. Znalci prvního Top Gunu vědí, že Goose zahynul, když se neúspěšně katapultoval z neovladatelné stíhačky, pilotované právě Maverickem. A jeho syn mu otcovu smrt klade za vinu. Maverick za žádnou cenu nechce, aby Bradleyho potkal stejný osud jako jeho otce. Přitom si uvědomuje, že pravděpodobnost, že některý z pilotů plánovanou leteckou operaci nepřežije, není vůbec malá.

Top Gun: Maverick
Akční / Drama
USA, 2022, 131 min
Režie: Joseph Kosinski
Scénář: Ehren Kruger, Eric Warren Singer, Christopher McQuarrie
Kamera: Claudio Miranda
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Jon Hamm, Val Kilmer, Monica Barbaro, Lewis Pullman, Glen Powell, Manny Jacinto, Ed Harris, Jean Louisa Kelly, Charles Parnell, Jay Ellis, Raymond Lee, Bashir Salahuddin, Danny Ramirez, Greg Tarzan Davis, Jake Picking, Lyliana Wray, Charlotte Xia, Chelsea Harris, Kara Wang, Andre Franco


Tři tygři ve filmu: JACKPOT (Česko, 2022)

Tři Tygři zaseknou drápy humoru i do filmových pláten! Ve zběsilé akční komedii se na dobrodružnou cestu za nečekanou výhrou vydá předposlední český akční hrdina a strážce Teritoria Milan (Albert Čuba), citlivá duše, prokletý básník a řidič tramvaje David Votrubek (Štěpán Kozub), orgán městské policie Robert (Robin Ferro), a snaživý, leč průměrný herec oblastního divadla Herbert (Vladimír Polák). Stanou se z nich přátelé, nebo rivalové? Najde David po cestě ztraceného otce, Robert lásku a sebevědomí, Milan Indulonu a slávu, a Herbert vytoužené angažmá? Rozbije Milan chvatem z Krav Mňagy JACKPOT a zvolá nakonec David Votrubek své „vyhjáááál!“, nebo to nebude tak jednoduché? Road trip z Ostravy do Prahy plný šílených událostí, nečekaných odboček (Brno?) a akčních scén jim totiž stíží nejen Davidův osobitý pohled na svět, ale také mafiánský boss Král taktéž toužící po miliónové výhře.

Tři Tygři ve filmu: JACKPOT
Komedie / Akční
Česko, 2022, 107 min
Režie: Emil Křižka
Scénář: Albert Čuba, Vladimír Polák
Kamera: Ryszard Perzynski
Hudba: Michal Sedláček
Hrají: Albert Čuba, Štěpán Kozub, Robin Ferro, Vladimír Polák, Dušan Sitek, Sára Erlebachová, Petr Sýkora, Markéta Matulová, Zbigniew Kalina, Michal Noga, Lada Bělašková, Josef Kaluža, Tomáš Dianiška, Iva Janžurová, Jiří Štěpnička, Tomáš Magnusek, Honza Dědek, Milan Baroš, FattyPillow, Miroslav Kalousek, Zdeněk Hrabal, Janusz Klimsza, Michaela Rykrová, Izabela Firlová, Ondřej Brett, Marcin Kaleta, Ondřej Malý, Kristýna Lipinová, Táňa Bystroňová, Alena Sasínová-Polarczyk, Marie Logojdová, David Březina, Daniel Bodlák, Ondřej Turoň, Beáta Hrnčiříková


Všechno nejlepší, Chiaro! (Itálie, Francie, 2021)

Patnáctiletá Chiara má mnoho přátel, dvě sestry a pozorné milující rodiče. Do jejího spokojeného života nezvratně zasáhne násilný incident a následné zmizení otce. Na povrch tak vyplavou skutečnosti, které otec před Chiarou tajil a před kterými zbytek rodiny zavíral oči. Chiara je postavena před rozhodnutí, jakým směrem se bude dál ubírat její život. Snímek režiséra Jonase Carpignana, který zazářil v sekci Directors’ Fortnight na festivalu v Cannes, empaticky vypráví příběh dívky, která byla okolnostmi nucena rychle dospět. To vše v prostředí fotogenické Kalábrie, ve které jsou zločin a násilí běžnou součástí života.

Všechno nejlepší, Chiaro!
Drama
Itálie / Francie, 2021, 121 min
Režie: Jonas Carpignano
Scénář: Jonas Carpignano
Kamera: Tim Curtin
Hudba: Dan Romer, Benh Zeitlin
Hrají: Swamy Rotolo, Claudio Rotolo, Carmela Fumo


Chinaski: Každej ví kulový (Česko, 2021)

Nebývale otevřený dokument Chinaski: Každej ví kulový ukazuje, že na pozadí hudebních úspěchů, vyprodaných koncertů, vydání úspěšných alb a desítek rádiových hitů, byly také deprese, hádky, rozpady přátelství nebo nutnost vyrovnat se se smrtí kapelníka Pavla Grohmana. Režie časosběrného dokumentu, který vznikal pět let, se ujal režisér Pavel Bohoněk. Hlavní aktéři Michal Malátný a František Táborský před divákem nic netají a bez obalu popisují své tehdejší pocity a rozhodnutí. Velký prostor dostali i bývalí členové Petr Rajchert, Adam Stivín, bratři Škochové, Marpo nebo Petr Kužvart. Cenné svědectví přinášejí bývalí a současní manažeři Milan Pešík, Hana Petřinová, Marcel Vyšín z Universal Music nebo Ladislav Vajdička z BrainZone. Kariéru Chinaski reflektují i hudební novinář Jaroslav Špulák, rádio pluggerka Marta Říhová, muzikantští kolegové David Koller a Petr Janda nebo herec Zdeněk Svěrák.

Chinaski: Každej ví kulový
Dokumentární / Hudební
Česko, 2021, 97 min
Režie: Pavel Bohoněk
Kamera: Lukáš Hendrych
Hrají: Michal Malátný, Petr Hradil, Adam Stivín, David Koller, Petr Janda, Zdeněk Svěrák
Střih: Jakub Řikovský


Plná 6 (Česko, 2022)

Kamil Holán je aktuálně jedním z nejlepších českých motocyklových závodníků na přírodních okruzích. Přestože jeho materiální možnosti a zázemí ani zdaleka nedosahují úrovně světových továrních jezdců, na nejtěžších roadracingových tratích jako je Isle of Man, je schopen se jim vyrovnat. Dokumentární portrét vypráví příběh muže z obyčejných poměrů, který podlehl vášni rychlosti a podřídil jí svůj život i tělo. Plná šest znamená moment, kdy motocykl dosáhne svého limitu a jede na šestý stupeň maximální rychlostí. Znamená vítězství nasednout na motorku a rozpálit to naplno? Pohled do každodennosti extrémního závodníka odkrývá sílu nečekaných podmínek úspěchu. Dokážeme pochopit, co vrcholový sportovec získává nasazováním života a co vyžaduje a přináší překonávání limitů?

Plná 6
Dokumentární
Česko, 2022, 80 min
Režie: Adam Sejk
Kamera: Adam Sejk
Hudba: Marek Doubrava
Produkce: Václav Flegl
Střih: Jakub Voves
Zvuk: Václav Flegl


Muži na pokraji nervového zhroucení (Francie, 2021)

Sedm městských mužů ve věku od 17 – 70, kteří mají společnou jedinou věc – všichni jsou na pokraji nervového zhroucení. Jejich zoufalství je zavede na opuštěnou vlakovou stanici uprostřed ničeho, kde začíná neobvyklý „chlapácký“ kurz přežití, jenž je má postavit zpět na nohy. Každý krok na tomto „táboře“, který vede hodně excentrická koučka jim má pomoci znovu najít své mužné já. Úkol se však zdá být dosti složitý a obzvlášť, když se jaksi nic nedaří podle plánu.

Muži na pokraji nervového zhroucení
Hommes au bord de la crise de nerfs
Komedie
Francie, 2021, 97 min
Režie: Audrey Dana
Scénář: Audrey Dana, Claire Barré
Kamera: Pierre Aïm
Hrají: Thierry Lhermitte, Ramzy Bedia, Marina Hands, François-Xavier Demaison, Max Baissette de Malglaive, Pascal Demolon, Laurent Stocker, Michaël Grégorio, Georges Gay, Gaëtan Amiel