Total Week #18/22 – Mnohovesmír cenzury, obměny režisérů a party s Romanem Polanskim

Universal si máknul a pouhý týden po odchodu Justina Lina našel nového nebožáka, který se bude trápit s Vinem Dieslem u desátého Rychle a zběsile. Nového režiséra musí hledat i Marvel, tři pavoučí filmy totiž dovedou pořádně vyšťavit i mladého a energického režiséra; v tuhle chvíli je pro ně všem aktuální spíš cenzura již několikátého jejich filmu. Konkurenční DC mezitím mění svou seriálovou strategii a kontroverzní režisér točí o velké party na přelomu milénia. Vítejte u našeho pravidelného shrnutí filmových novinek a mějte fajn víkend.

Diesela zkrotí režisér Kurýra a Hulka

Minulý týden jsme si povídali o tom, že desátý díl série Rychle a zběsile opouští její dvorní režisér Justin Lin a že náhrada bude pravděpodobně oznámena v řádu dní. To se i stalo, stejně jako se čím dál pravděpodobněji jeví již dříve avizované drby o tom, že důvod Linova opuštění několikamilionového honoráře za režii je čím dál nesnesitelnější Vin Diesel v pozici producenta, který sice každý den na plac přišel se spoustou kritiky a připomínek, zato ale obvykle pozdě, nepřipravený a o poznání méně ve fyzické formě, než by jeho postava měla být.

Premiéra je stále naplánována na jaro, a i vzhledem ke gážím herců každičký den prodlevy Universal stál miliony dolarů. Studio tedy urychleně hledalo za Lina náhradu. Na urgentní nabídku kývl Louis Leterrier, autor kultovního Kurýra či chváleného seriálového Lupina, ale taky dost průměrného Neuvěřitelného Hulka nebo remaku Souboje titánů. Už za v květnu se snad dozvíme, jak zpovykaného Diesela ukočíroval a jak si s čím dál praštěnější popcornovou sérií poradil.

disel-lin

Fantastická čtyřka je bez režiséra

Universal není jediným studiem, které musí řešit odchod režiséra z očekávaného projektu, situace u Disneyho a Marvelu není zdaleka tak palčivým problémem. Od remaku Fantastické čtyřky, který zatím nemá stanovené datum premiéry, totiž odešel režisér v prosinci uzavřené spider-manské trilogie John Watts. Na vině tentokrát nejsou tradičně omílané kreativní neshody, ale prostě únava. Podobně jako Tom Holland je režisér dle svých slov po několika letech náročné velkorozpočtové komiksové produkce jednoduše utahaný, potřebuje menší pauzu.

První marvelovská komiksová rodina si po několika příšerných pokusech kvalitní film určitě zaslouží, je tedy dobře, že režisér ani Marvel nechtějí dělat kompromisy. Wattse čeká řada zajímavých projektů tak jako tak, a pro čtvrtého Spider-Mana s ním podle čerstvých zpráv studio stále počítá – stejně jako s hereckým trojlístkem Tomem Hollandem, Zendayou a Jacobem Batalonem.

watts-na-place

Avengers vs. cenzoři

Zatímco ve většině světa si premiéru v tyto dny odbývá druhý Doctor Strange, pro čínské diváky MCU zřejmě skončilo tři roky starými Avengers: Endgame. Kvůli nejrůznějším cenzorním důvodům totiž komunistická garnitura tamním kinům neumožnila promítat Black Widow, ShangChiho ani Eternals. Mnohovesmír šílenství se stává trezorovým filmem kvůli newyorskému stánku s vystavenými novinami The Epoch Times, které vystupují proti čínskému režimu a na několik snímků se mihnou v pozadí boje superhrdinů s obřím monstrem. Hledají-li záminku, mají cenzoři zkrátka oči jako rys.

Nejde ale o jedinou zemi, která novou marvelovku bojkotuje. Cenzorům v Saudské Arábii, Kuvajtu a Kataru jsou možná The Epoch Times jedno, neskousnou ale jedenáctivteřinovou pasáž, ve které nová hrdinka America Chavez představuje své dvě maminky. V Disney odmítli inkriminovanou scénu vystřihnout, ani zbylých 7 549 vteřin filmu se tedy v těchto zemích nepromítne.

america-chavez

DC ruší i připravuje seriály

Nové vedení Warner Bros. pokračuje v úpravách strategie pro své studio, jak můžeme pozorovat zejména na projektech ze světa DC. S drobnými výjimkami po několika letech a sériích končí seriály z produkce televize CW, tedy Legends of Tomorrow, Batwoman a patrně poslední sérii si odkroutí Flash. Prozatím v bezpečí jsou seriály Superman a Lois a Stargirl, dlouhá budoucnost pravděpodobně nečeká ani je.

Pozornost a prostředky se naopak zřejmě přesouvají do světa filmové Justice League, kterou na obrazovkách nedávno rozšířil Peacemaker od Jamese Gunna. Svěží a krvavý spin-off na HBO Max se zdá být formátem, který divákům i manažerům vyhovuje, aktuálně se tedy spekuluje o vlastním seriálu pro nelítostnou šéfku Sebevražedného oddílu, Amandu Waller s tváří Violy Davis. Těžko říct, kolik diváků právě tato postava naláká, studiu ale nelze upřít snahu o větší koherenci po vzoru konkurenčního Marvelu.

amanda-waller

Polanski chystá nový film

Tři roky od premiéry filmu Žaluji! chystá Roman Polanski svůj další snímek, The Palace. Natáčení se již rozeběhlo v luxusním švýcarském hotelu, kde režisér natáčí o oslavách Silvestra 1999 očima hotelových hostů i zaměstnanců. Pestrou plejádu postav ztvární celá řada herců z celého světa, mezi nimi např. Oliver Masucci, John Cleese nebo Mickey Rourke.

Celý projekt a účast jednotlivých tvůrců v něm nicméně budí vzhledem k osobě Polanskiho značné kontroverze. Polský rodák byl totiž v USA, kde tou dobou žil, obviněn z několik dekád starého znásilnění nezletilé dívky, načež ze země utekl a je v ní dodnes vnímán jako prchající před zákonem. Režisérova vina ani nevina tak dosud nebyla soudně prokázána.

I tak ale zůstává jedním z nejvlivnějších filmařů současnosti a o jeho film se v Cannes mezi nakupujícími distributory z celého světa jistě bude zájem. The Palace tak dost možná uvidíme i v Česku, kde si diváci z podobných kontroverzí ostatně většinou ani nic moc nedělají.

Roman Polanski


Na co se chodilo

V Česku už třetí víkend po sobě kraluje Lavi, kterému k tomu tentokrát stačilo pouhých 53 tisíc diváků. Pomalu se tak blíží půl milionu diváků, který patrně padne již tento víkend navzdory mnohovesmírným problémům marvelovského kouzelníka, který má jako první po více než dvaceti dnech šanci vykaleného fotbalistu přibrzdit.

Co by za Vyšehrad v mezičase dali američtí kinaři, kteří na novou marvelovku čekají jak na smilování. Očekávaný otvírák kolem 200 milionů dolarů bude vítaným oživením po nesmírně jalovém období, kdy za řeč opět stáli jen dva týdny staří animovaní Zlouni s dalšími utrženými čtyřiceti miliony, zatímco premiérový akčňák Memory s Liamem Neesonem se svými tristními třemi miliony za první víkend znovu ukazuje, že boomeři do kina nechodí, akčňáky se nenávratně stávají produktem pro stream a že úspěch 96 hodin irský rodák pravděpodobně už nezopakuje.

Filmový tip

Skoro půl roku od otevření bran paralelních světů ve třetím Spider-Manovi se Doctor Strange vrací, aby znesvěcení reality napravil. Mnohovesmír šílenství je dost nesourodým digitálním bordelem, který určitě nesedne všem. Zároveň jde ale o odvážnou a ujetou jízdu, která v rámci MCU silně vyčnívá hororovými prvky, překvapivě strašidelným záporákem, sebeironickým humorem, nápaditě drsnými úmrtími postav a hlavně rukopisem Sama Raimiho. Vizuálně i příběhově jde o poměrně vyčerpávající komiksový rauš, který si bez znalosti několika předchozích projektů studia asi užijete jen těžko. A jak slibuje konec filmu a první potitulková scéna, v tomhle světě bude už asi jen divněji.

připravil Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv redakce, Disney, Universal Pictures, Warner Bros., Bioscop © 2022