Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Nejočekávanější květnové filmy (přehled a ukázky)

V květnu nás čekají dva velké blockbustery. Vrací se Doctor Strange i pilot Maverick s tváří Toma Cruise. Na plátna míří další adaptace díla Stephena Kinga ve filmu Žhářka, španělská komedie Film roku o excentrických filmařích s hvězdným obsazením, polský filmový skvost z Benátek Nezanechat stopy a také česká komedie úspěšné divadelní party z Ostravy Tři tygři ve filmu. Příběh z ukrajinské věznice přináší slovenský režisér Peter Kerekes v ceněném snímku filmu 107 matek. S dávkou velkého humoru ze země galského kohouta přispěchá Christian Clavier v pokračování francouzské série Co jsme komu všichni udělali? Pozornost zaslouží i dokument Mára jde do nebe o jednom z našich nejlepších horolezců. Nakonec si doporučení určitě zaslouží i italské drama Všechno nejlepší, Chiaro!, které velmi zaujalo diváky minulého ročníku karlovarského festivalu.

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
od 4. května

Doctor Strange má co divákům odhalovat. Je už nějakou dobu důležitou součástí filmového vesmíru Marvelu, takže je těžké uvěřit, že se jedná teprve o jeho druhý samostatný film. Doctor Strange v režii Sama Raimiho je epickým pokračováním jeho originu z roku 2016 a sleduje následky chaotických událostí, které se odehrály v ve filmu Spider-Man: Bez domova. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) se ponoří zpátky do mnohovesmíru, kvůli kterému se dostal do problémů, a rozpoutá více hrozeb, než dokáže zvládnout, včetně něčeho, co se zdá být temnou verzí jeho samotného! Na pomoc si přizve Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), která byla potrestána za své vlastní bezohledné chování, a čelí následkům zneužití své moci. Kdo nebo co se z mnohovesmíru vynoří tentokrát? Zjistíme už 4. května v kinech.

Top Gun: Maverick
od 26. května

Po třech desetiletích a mnoha odkladech se konečně vrací náš oblíbený pilot. V režii Josepha Kosinskiho se vrací Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise), který posledních 30 let strávil jako nezastavitelný letec námořnictva a úspěšně se vyhýbal hodnostnímu postupu. Jeho klidný život je narušen, jakmile je naverbován Tomem „Icemanem“ Kazanskym (Val Kilmer), aby vycvičil skupinu absolventů Top Gunu pro misi, která nemá obdoby. Když se dozví, že jedním ze stážistů je Bradley „Rooster“ Bradshaw (Miles Teller), syn Maverickova zesnulého nejlepšího přítele a důstojníka radarového záchytného systému Nicka „Goose“ Bradshawa, cítí Maverick větší nutkání než kdy jindy, aby odvážnou misi uskutečnil. Zaujme příběh i novou generaci? To brzy zjistíme.

Žhářka
v kinech od 12. května

Tenhle film to pořádně rozjede. Dobrodružný hororový sci-fi snímek Žhářka, natočený podle stejnojmenného románu Stephena Kinga a rebootu filmu z roku 1984 s Drew Barrymore v hlavní roli, sleduje Charlie McGeeovou (Ryan Kiera Armstrong), mladou dívku, u níž se objeví záhadná schopnost zapalovat věci pomocí mysli (pyrokineze). Její otec Andy (Zac Efron) je odhodlán ochránit Charlie před ní samotnou i před vládní agenturou, která ji pronásleduje. Dostanou Charlieiny schopnosti to nejlepší z ní i z těch, které miluje, nebo ji pohltí ohnivé síly, které ovládají její mysl?

Film roku
v kinech od 12. května

Penélope Cruz se představí jako slavná a excentrická režisérka, která dostala za úkol natočit ten zaručeně nejlepší film všech dob. Má neomezený rozpočet a velké umělecké ambice, ovšem jejím největším úkolem bude zkrotit své herce v hlavních rolích. Antonio Banderas hraje roli slavné sebestředné filmové hvězdy, zatímco Oscar Martínez ztvární přehnaně uměleckého charakterního herce. Oba jsou už legendami, ale každý je úplně jiný a rozhodně to nejsou kamarádi. Všichni tři spolu vytváří filmovou sestavu snů s velkým talentem a s ještě větším egem. Kdo z nich ale vydrží až do poslední klapky a do premiéry? Pokud si někdo myslel, že filmaři a filmové hvězdy jsou nesnesitelné primadony, komedie Film roku jim dá za pravdu. Penélope Cruz, Antonio Banderas i Oscar Martínez si v ní dělají legraci sami ze sebe, ze svých kolegů i celého filmového světa.

Nezanechat stopy
v kinech od 5. května

Polsko, 1983. Zemí otřásá případ Grzegorze Przemyka, středoškoláka, kterého policie ubila k smrti. Film založený na skutečných událostech sleduje příběh Jurka, jediného svědka, který se přes noc stal nepřítelem státu číslo jedna. Represivní režim se snaží využít celý svůj aparát, včetně tajné služby, policie, médií a soudů, aby Jurka a Grzegorzovu matku umlčel. Druhý film Jana Matuszyńského (Poslední rodina), který soutěžil o Zlatého lva na festivalu v Benátkách, autenticky zachycuje náladu předrevolučního Polska a události, které vedly k pádu totalitního režimu.

Tři tygři ve filmu: Jackpot
v kinech od 26. května

Tři Tygři zaseknou drápy humoru i do filmových pláten! Ve zběsilé akční komedii se na dobrodružnou cestu za nečekanou výhrou vydá předposlední český akční hrdina a strážce Teritoria Milan (Albert Čuba), citlivá duše, prokletý básník a řidič tramvaje David Votrubek (Štěpán Kozub), orgán městské policie Robert (Robin Ferro), a snaživý, leč průměrný herec oblastního divadla Herbert (Vladimír Polák). Stanou se z nich přátelé, nebo rivalové? Najde David po cestě ztraceného otce, Robert lásku a sebevědomí, Milan Indulonu a slávu, a Herbert vytoužené angažmá? Rozbije Milan chvatem z Krav Mňagy JACKPOT a zvolá nakonec David Votrubek své „vyhjáááál!“, nebo to nebude tak jednoduché? Road trip z Ostravy do Prahy plný šílených událostí, nečekaných odboček (Brno?) a akčních scén jim totiž stíží nejen Davidův osobitý pohled na svět, ale také mafiánský boss Král taktéž toužící po miliónové výhře.

107 matek
v kinech od 5. května

Věznice číslo 74 v ukrajinské Oděse je místo, kde si svůj trest za vážné zločiny odpykává více než 100 žen. Jednou z nich je i Lesja, těhotná mladá žena, která je odsouzená na sedm let za zločin z vášně. Její dítě se tak narodí za mřížemi, na místě, kde se s ním bude moci potkávat jen jednou za čas v oddělené části věznice. Pokud vězenkyně nedokáže pro svého potomka sehnat domov do jeho třetích narozenin, bude umístěný do ústavní péče. Lesja si tak musí zvykat na vězeňskou rutinu, mateřství i obtížný boj o budoucnost svého potomka. V mistrovsky vybalancovaném mixu dokumentárního portrétu a sociálního dramatu se prolínají osudy různých vězenkyň a rutina oddané dozorkyně Iriny, která má na starosti předávání dětí do ústavní péče. Slovenský režisér Peter Kerekes je pečlivým pozorovatelem výrazného prostředí i vnímavým posluchačem pohnutých životních příběhů z místa, kde vidina svobody připomíná jen barevnou tapetu na zdi.

Co jsme komu všichni udělali?
v kinech od 19. května

Claude a Marie Verneuilovi v prvním filmu provdali i čtvrtou dceru a ve druhém úspěšně udrželi všechny své dcery i jejich rodiny ve Francii. A právě když se jim je podařilo přesvědčit, aby nikam neodjížděli, nečekali, že všichni skončí v jejich malebném Chinonu a budou je mít víceméně pořád za krkem. Za péči a starostlivost se jim dcery i se svými rodinami chtějí odvděčit a využijí k tomu skutečnost, že Claude a Marie slaví čtyřicet let společného života. Začnou pro ně připravovat velkou oslavu v jejich rodinném domě, a protože to musí být oslava opravdu pořádná, pozvou do Francie i rodiče svých manželů. Claude a Marie tak budou muset pod svou střechou přivítat rodiče zeťáků Rachida, Davida, Chaa a Charlese. Tento „rodinný“ sraz slibuje, že bude hodně bohatý na nejrůznější události. Stačí k tomu už jen to, že tyto rodiny jsou z nejrůznějších koutů světa a rozhodně je nespojuje ani stejná víra. Nechte se překvapit a hlavně pobavit.

Mára jde do nebe
v kinech od 19. května

Marek Holeček patří mezi nejvýznamnější české a světové horolezce současnosti. Na ty nejvyšší hory těsně pod nebem leze bez kyslíku náročným alpským stylem. Jeho extrémní přístup k horám i životu mu přináší úspěchy a také problémy. Film Mára jde do nebe sleduje jeho pět pokusů o prvovýstup na náročnou horu Gašerbrum I v pákistánském pohoří Karákóram. Dívá se na ně očima Máry Holečka a zároveň očima lidí okolo něj, očima lidí, kteří čekají, zda se vrátí. Úspěšná totiž byla až pátá expedice a film sleduje i ty nepovedené a dokonce ty tragické. Během nich přišel díky omrzlinám o několik článků prstů na noze a také o kamaráda a spolulezce, jenž přímo před ním spadl z výšky tisíce metrů. Na pěti pokusech zdolat Gašerbrum I se tak ukazuje Holečkova schopnost řešit problémy i jeho pozitivní přístup k životu. Díky němu pak dokáže překonat věci, které by ostatní lidé překonávali jen stěží. Režisérka Markéta Ekrt Válková ukazuje sílu i krásu hor, jejich nebezpečí a vůli, kterou musíte pro jejich zdolání mít. Stejně jako Marka samotného, jeho osobní život, komplikovanou povahu a dopad nebezpečných expedic na všechno okolo něj. Snímek ho představí očima druhých a nebojí se jít slavnému horolezci pod kůži. Na horách je Mára Holeček doma, cesta do sebe samotného vyžaduje mnohem větší odvahu a s filmem ji podstupuje poprvé.

Všechno nejlepší, Chiaro!
v kinech od 26. května

Patnáctiletá Chiara má mnoho přátel, dvě sestry a pozorné milující rodiče. Do jejího spokojeného života nezvratně zasáhne násilný incident a následné zmizení otce. Na povrch tak vyplavou skutečnosti, které otec před Chiarou tajil a před kterými zbytek rodiny zavíral oči. Chiara je postavena před rozhodnutí, jakým směrem se bude dál ubírat její život. Snímek režiséra Jonase Carpignana, který zazářil v sekci Director’s fortnight na festivalu v Cannes, empaticky vypráví příběh dívky, která byla okolnostmi nucena rychle dospět. To vše na pozadí fotogenické jihoitalské Kalábrie, ve které jsou zločin a násilí běžnou součástí života.

-red-
foto/video: Falcon, CinemArt, Bontonfilm, Aerofilms, Artcam © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast