Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #19/22 – Sexuální výchova s Doctorem Who, návrat Raimiho superhrdiny a trailerové bourání

Zdravíme vás z libereckého Anifilmu, odkud vám přinášíme tradiční páteční shrnutí filmových a televizních novinek. Tento týden poznamenaly především tržby druhého Doctora Strange a sledovanost traileru na druhého Avatara, který za pár hodin zboural internety. Mezitím dostal novou tvář sám Pán času, Disney+ se nabídl českým divákům za zvýhodněnou cenu a Jason Statham se chystá makat pilně jako včelka.

Sexuální výchova s Doktorem Who

Pán času po několika letech zase jednou změní tvář. Po dvou sériích s Jodie Whittaker, která se stala první ženskou verzí Doctora Who od 60. let, kdy kultovní seriál BBC odstartoval, se role ujme herec s rwandskými kořeny Ncuti Gatwa. Stane se tak už čtrnáctou reinkarnací postavy, která se svou smrtí vždy promění svou tvář i manýry, což je pro tvůrce dekády trvajícího seriálu velice praktické řešení.

Představitel Erica z netflixovské Sexuální výchovy musel novinky o svém obsazení dlouho tajit a po jejich oznámení uvedl, že je mu obrovskou ctí se kultovní role zhostit. Děvetadvacetiletý herec tvůrce přesvědčil v samém závěru konkurzů, kdy už přitom byl vybraný jiný kandidát, Gatwa nicméně producenty svým výkonem přesvědčil k tomu, aby své rozhodnutí ještě na poslední chvíli přehodnotili. Kromě Doctora Who herce čeká i role v hvězdně obsazené Barbie a válečné minisérii Stevena Spielberga, kariéru má tedy nakopnutou velmi slušně.

doctor-who-nguti-gatwa

Disney v akci, kupujte!

Že Disney+ dorazí do Česka už za pouhý měsíc, 14. června, už víme dávno. Tento týden ovšem streamovací služba pro našince oficiálně spustila možnost předběžné registrace. Pokud už teď víte, že si kompletní knihovnu Marvelu a Star Wars okořeněnou tunou dalšího disneyovského i foxovského obsahu hodláte pořídit, asi nemáte na co čekat.

Startovní balíček ročního předplatného totiž aktuálně v předprodeji pořídíte za 1590 korun, díky čemuž oproti standardní ceně 199 korun za měsíc ušetříte pěkných pár stovek… které můžete myšákovi poslat třeba na lístcích do kina. Akční cena trvá do konce června, službu si tedy můžete při launchi nejprve v klidu vyzkoušet.

 disney+

Pilná včelka Statham

Jason Statham a David Ayer, režisér výborné Patroly a ne úplně výborného prvního Sebevražedného oddílu chystají akčňák s poutavě bizarní zápletkou. Britská mlátička si v něm zahraje člena organizace Beekepers, mocné špionážní skupiny vyrůstající ze včelařské mytologie, který hledá pomstu a chrání u toho i národní zájmy.

Zní to jako slušná blbina a moc to nedává smysl, film ale míří na trh festivalu v Cannes, kde jej budou moci kupovat lokální distributoři. Možná se ho tedy dočkáme i u nás.

 the-bee-keeper-jason-statham-1024x538

Trailer Avatara bourá internety

Novému Avataru část diváků na internetu s předstihem slušně spílá, další část po mnohaleté pauze od prvního dílu vůbec nezajímá. Filmu ale soudě podle čísel nelze upřít ani velkou zvědavost, nadšení a očekávání. Sledovanost prvního traileru, který si v kinech odbyl premiéru před druhým Doctorem Strangem a na internet se podíval jen pár dní poté, stihla za první den dosáhnout 150 milionů zhlédnutí, což je číslo srovnatelné třeba s osmým dílem Rychle a zběsile, které za sebou nechává např. všechny nové Star Wars i řadu marvelovek. Po Thorovi a seriálovém Pánu prstenů jde zatím o třetí nejsledovanější trailer letošního roku.

V prosinci se dozvíme, jestli nás čeká další technologická revoluce a jestli se divácký zájem přetaví v přepsání příčky nejvýdělečnějšího filmu historie, kterou prvnímu dílu ukradli Avengers, nebo jestli režisér několika z nejlepších blockbusterů historie třináct let utopil prací na zapomenutelném filmovém zklamání.

Vrací se Raimi ke svému superhrdinovi?

Kina se zmítají v mnohovesmíru šílenství a na PR akcích po celém světě padlo hned několik zajímavých prohlášení režiséra Sama Raimiho. K možnosti natočení regulérního čtvrtého fimu se Spider-Manem Tobeyho Maguira prohlásil, že sice neví o tom, že by se projekt chystal a vzhledem k úspěchu nové trilogie o tom i kapku pochybuje, návratu k sérii by se ale vůbec nebránil. Vzhledem k hrátkám s paralelními realitami by nás popravdě dost překvapilo, kdyby se původní pavoučí hrdina po No Way Home na plátně už nikdy neukázal.

Reálněji to ale aktuálně vypadá s pokračováním filmu temného hrdiny Darkmana. Toho si Raimi vymyslel na začátku 90. let, dávno před boomem komiksových filmů, kdy se mu nepodařilo získat práva k zavedeným postavám z předlohových sešitů. Do hlavní role mafií zohaveného, nadlidsky silného a mentálně nestabilního vědce obsadil tehdy ještě relativně neznámého Liama Neesona. Pokračování pocty třicátkovým hororům studia Universal má údajně hotový scénář a nyní, po dokončení Doctora Strange, bude režisér se studiem jednat o svém návratu k látce. Darkman je u nás relativně neznámý, v Americe ale dodnes má dost fanoušků a mohl by tak znamenat i příležitost pro svého kariérně trochu přešlapujícího představitele.

darkman

Druhá Duna nabírá obsazení

Pokračování oscarové Duny se pomalu ale jistě blíží, s čímž se pojí i postupné obsazování důležitých nových postav z knižní předlohy. Už před časem bylo potvrzeno, že princeznu Irulán, jejíž vyprávění celou knihu nepřímo rámuje, si ve dvojce zahraje čím dál oblíbenější Florence Pugh. Feyda-Rathu Harkonnena, nového záporáka, kterého si v osmdesátkovém filmu střihl zpěvák Sting, má ztvárnit herec Austin Butler, představitel chystaného filmového Elvise.

Nejzásadnější je ale asi obsazení šedé eminence v pozadí příběhu prvního filmu, galaktického císaře Shaddama IV. Dvě stě let starého imperátora a otce princezny Irulán, který Atreidy v prvním filmu nalákal do pasti na planetě Arrakis, si zahraje Christopher Walken, který má s rolemi podlých manipulátorů za svou kariéru ostatně dost bohaté zkušenosti.

christopher-walken


Na co se chodilo

Chodilo se na Marvel, který už se ostatně stává jedinou kinařskou jistotou a neporazitelným hegemonem zábavního průmyslu. Už za první víkend a bez trucující Číny druhý Doctor Strange stihl vydělat skoro půl miliardy dolarů a stát se tak nejúspěšnější premiérou od… ano, třetího Spider-Mana. Film se tak připojuje k hned několika svým komiksovým soukmenovcům na žebříčku nejlepších otvíráků historie a byť reakce i recenze jsou tentokrát podstatně rozpačitější než u posledního pavoučího dobrodružství, celkové miliardové tržby pro Disneyho jsou již jistotou.

Mnohovesmír kasovního šílenství zapůsobil i u nás, na celkem 150 tisíc diváků za první víkend. Z trůnu tak po třítýdenní krasojízdě na druhou příčku sestupuje Lavi s Vyšehradem, jehož návštěvnost spadla o třetinu a meta půl milionu návštěvníků tak byla pokořena až v průběhu týdne. Tak či onak jde o super úspěch, po kterém Muži se 160 tisíci diváky celkem mohou maximálně tak toužit.

Filmový tip

Stárnoucí podnikatel jednoho dne ve své kanceláři sezná, že by rád po sobě zanechal pomník a něco, díky čemu se zapíše do pamětí. Nabízí se stavba mostu, jako atraktivnější řešení si ovšem farmaceutický magnát zvolí raději zaštítění nejnovějšího filmu excentrické režisérky s tváří Penélope Cruz. Pod jejím vedením si k sobě dva herci, floutkovská hvězdička Antonio Banderas a zasloužilý umělec Oscar Martinéz, snaží najít cestu, zatímco režisérka je nutí nejjednodušší repliky opakovat klidně i dvacetkrát, pro pochopení vnitřní tíhy postav zkoušet pod zavěšeným pětitunovým balvanem, připoutat se k sobě potravinářskou folií nebo velmi nepříjemným způsobem využít k uvolnění emocí drtičku odpadu.

Filmů o filmech – ve smyslu satiry hollywoodského pokrytectví a utahování si z herců a režisérů všeho druhu – jsme se v už několikrát minulosti dočkali. Aktuální španělsko-argentinská komedie s výmluvným názvem Film roku si prakticky bez hudby a v minimalistických kulisách s lehkostí a nenásilně utahuje z uměleckých ambicí a pozérských filmařů. Stačí mu k tomu tři skvělí herci a výborný scénář, aby bavil lépe, než většina okázalých, drahých komedií.

připravil Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Wallpaper Abys, Vulture, Disney, JoBlo, 20th Century Studio, Universal Pictures
© 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast