Total Week #20/22 – Nový film s Forrestem, animovaný se závazky a erotika s Léou Seydoux

Dvacátý týden tohoto roku poznamenala smutná zpráva o odchodu české herecké legendy Josefa Abrháma. Odešel v 82 letech, rok po své manželce Libuši Šafránkové a nechal za sebou desítky milovaných rolí. Ve francouzském Cannes mezitím po dvou polovičatých ročnících začal 75. ročník filmového festivalu a distributoři z celého světa se na tamní market vydali nakupovat filmy pro své regiony. Oznámeno bylo hned několik nových filmů i seriálů, k zajímavým událostem došlo ve streamovacích válkách a na dlouhý seznam režisérů obviněných z obtěžování se připsalo další jméno.

Tvůrci Forresta chystají ambiciózní velkofilm

Třicet let od premiéry Forresta Gumpa a jeho žní na Cenách Akademie, kde posbíral šest Oscarů, spojují jeho scenárista, režisér a hlavní hvězda znovu síly na novém projektu. Eric Roth, Robert Zemeckis a Tom Hanks společně připravují adaptaci šestistránkového komiksu Here, který vypráví příběh jednoho malého místa v současné Nové Anglii rozpínající se napříč tisíciletími. Na místě původní divočiny vyroste budova, v ní pokoj a v ní svoje životy prožívá několik generací. Ambiciózní příběh s obrovským potenciálem je aktuálně v Cannes nabízen distributorům, natáčet se začne v září.

hanks-zemeckis-roth

Léa Seydoux si zahraje erotickou ikonu

Dlouho před boomem internetu a s ním spojeným rozvojem masturbace byl erotický obsah vzácným a skoro nevídaným zbožím. Jedním takovým prasečinkovým fenoménem byl snímek Emmanuel, anglicky mluvená adaptace novely spisovatelky Emmanuele Arsan. Sexuální eskapády thajské rodačky se skoro padesát let od premiéry původního filmu dočkají nového zpracování, ve kterém se hlavní role ujme francouzská herečka Léa Seydoux, kterou diváci znají zejména z potterovek a bondovek; blockbustery ale často střídá s menšími a artovějšími produkcemi. Emmanuel zrežíruje Audrey Diwan oceněná Zlatým lvem za drama Happening, pod její taktovkou by tak mělo jít o méně samoúčelný snímek, než by se mohlo na první pohled zdát.

Kauza Caryho Joji Fukunagy

Když už jsme u erotických eskapád a bondovek, režisér posledního přírůstku série, Cary Joji Fukunaga, se aktuálně přidává na dlouhý seznam tvůrců nařčených ze sexuálního obtěžování. Nezávisle na sobě ho obvinilo několik hereček i spolupracovníků. Filmař zodpovědný za Temný případ nebo Není čas zemřít údajně holduje vztahům s velice mladými ženami, nutí je k sexu, případně účast na projektech podmiňuje svléknutím před kamerou. Ze znásilnění sice přímo obviněn nebyl, scenárista Nick Cuse navrch ale promluvil o režisérových snahách přivlastňovat si zásluhy kolegů a o toxickém chování na place, přičemž důrazně varuje další filmaře před spoluprací s ním. Je tedy otázkou, jak to s další Fukunagovou kariérou a projekty bude.

fukunaga

Animovaný se závazky

Seriál Ženatý se závazky běžel od roku 1987, celkem se dočkal deseti sérií, jednoho reunionu a dodnes se nejen u nás houževnatě reprízuje. Vzhledem k jeho popularitě není překvapením, že se producenti rozhodli Ela Bundu a jeho rodinku oprášit, namísto klasického spin-offového řešení si ovšem se stárnoucím osazenstvem původního sitcomu poradili kulišáčtěji. Ed O’Neill, Christina Applegate i ostatní se totiž ke svým rolím vrátí jako dabéři animovaného pokračování, které se aktuálně začíná připravovat a nabízet kabelovým stanicím i streamovacím službám po celém Hollywoodu. Nevíme tedy zatím, kdy seriál vznikne, některý z televizních hráčů po něm však bezpochyby skočí.

Svět Gray Mana se rozrůstá

Obyvatelé Prahy 1 a 2 na natáčení historicky nejdražší netflixovky Gray Man nevzpomínají zrovna rádi, po tramvaji skákající Ryan Gosling a Chris Evans se srandovním knírkem nicméně Česku udělají reklamu už 22. července. Hlavouni streamovacího giganta už nicméně dokončený špionážní thriller bratří Russoových viděli a evidentně jsou s ním nejen dost spokojeni, ale vidí v něm i velký potenciál. Rozhodli se totiž už dva měsíce před premiérou objednat hned dva nové související filmy, který příběh Grey Mana rozšíří chronologicky dozadu i dopředu.

Netflix mění strategii

Zatím je předčasné posuzovat, jak bezhlavé rozšiřování Grey Mana zapadá do tento týden oznámené nové strategie Netflixu, který stále čelí odlivu předplatitelů a finančním problémům. Proto hodlá nejen koncem roku začít nabízet levnější předplatné s reklamami, ale i soustředit se spíš na kvalitu projektů namísto jejich kvantity, která mu byla často a oprávněně vytýkána. Streamovací gigant se podle nového prohlášení hodlá soustředit na silné značky a jejich budování namísto neustálého startování nových projektů, často rušených po pouhé první sérii. Krok je to určitě vhodný, a Netflix jej rovnou ilustruje oznámením šesté řady fantastické antalogie Black Mirror, která se tak v nejbližších letech rozroste o několik dalších dystopických filmečků. Uvidíme, na kolik změna strategie zpomalí pád kdysi nejpopulárnější streamovací služby, které pomaličku začíná na záda dýchat dynamicky rostoucí konkurence v podobě Disney+.

black-mirror


Na co se chodilo

Posledních pár dní nepoznamenala žádná výraznější filmová novinka, v Česku i v Americe si tedy dál v klidu kraluje Doctor Strange, byť na obou trzích se jeho tržby mezi jednotlivými týdny propadly o dost markantní dvě třetiny. Miliarda z celého světa rozhodně v nejbližších týdnech padne a Disney si tak připisuje další finanční vítězství, které pravděpodobně na žebříčku nejvýdělečnějších filmů roku bude muset přepsat sám – ať už čtvrtým Thorem, nebo třeba druhým Avatarem.

Tuzemský Vyšehrad mezitím začíná tržebně pozvolna brzdit a byť hranici 700 tisíc by Lavi pokořit díky letním kinům měl, tempo tenhle vytrvalec ztrácí poměrně razantně. Za oceánem se dál jakž takž daří pouze podobným trvalkám, Zlounům a Ježku Sonicovi, zatímco Žhářka, nová (a dost otřesná) adaptace knihy Stevena Kinga, po zásluze zcela shořela.

Filmový tip

Co jsme komu udělali, Co jsme komu zase udělali, Co jsme komu všichni udělali. Tento týden do kin vstupuje završení oblíbených francouzských komedií o Claudovi a Marie, francouzských tradicionalistech, konzervativcích a zapřisáhlých katolících, kteří v prvním filmu neochotně provdali své tři dcery za Žida, Číňana a muslima. Za péči a starostlivost se jim dcery i se svými rodinami chtějí odvděčit a využijí k tomu skutečnost, že pár slaví čtyřicet let společného života. Začnou pro ně připravovat velkou oslavu v jejich rodinném domě, a protože to musí být oslava opravdu pořádná, pozvou do Francie i rodiče svých manželů. O multikulturní rodinnou pohodu je tedy v tento týden uváděné novince předem postaráno – stejně jako o odpočinkovou zábavu pro diváka s tradičně perfektním českým dabingem.

připravil Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Deadline, archiv, Daily Mail, Netlix © 2022