Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #21/22 – Dannyho parťačka z Karibiku, ochotnictví Amber Heard a návrat Daredevila

Fandy MCU to asi moc nepřekvapí, ale Daredevil se oficiálně dočká pokračování svého netflixovského seriálu. Uplynulý týden byl poznamenán i dalšími oznámenými návraty, ať už jde o třináct let starého Ctihodného občana nebo Šíleného Maxe. Mezitím Margot Robbie na svých bedrech ponese pravděpodobně hned dvě lukrativní filmové série a kariéře Amber Heard se naopak pomalu rozeznívá umíráček.

Daredevil se vrátí na Disney+

Po miniroli Matta Murdocka v posledním Spider-Manovi a návratu Kingpina v Hawkeyovi bylo jen otázkou času, kdy se slepý právník a superhrdina z Hell’s Kitchen dočká vlastního projektu v rámci MCU. Původně netflixovský Daredevil dodnes zůstává nejlepším marvelovským seriálem, máme tedy radost, že před pár dny byly serverem Variety potvrzeny i přípravy scénáře pokračování vyvíjeného již pro Disney+, kterému se na postavu nedávno od streamovacího konkurenta vrátila plná natáčecí práva.

Zatím neznáme datum premiéry ani míru provázání s původními třemi sériemi, pomalu se ale můžeme na návrat herců Charlieho Coxe a Vincenta D’Onofria začít těšit. Ještě předtím by se Daredevil měl objevit už v seriálech Echo a She-Hulk.

Dva Ctihodní občané

Dlouhých třináct let od premiéry Ctihodného občana, solidního, ale nijak převratného thrilleru, ve kterém se Gerard Butler mstí justici ve Filadelfii za osvobození vraha své dcery, byly oznámeny přípravy pokračování.

Film v kinech utržil něco přes 130 milionů dolarů, solidně si ale vedl především na Netflixu, kde se vloni stal třetím nejstreamovanějším filmem. Snad proto se tedy producenti rozhodli značku znenadání oprášit. Butler se do role má vrátit, nic bližšího se o filmu zatím neví.

ctihodny-obcan

Harley Quinn, Dannyho parťačka z Karibiku

Margott Robbie se stala jednou z nejvýraznějších tváří DC universa jako Harley Quinn, jak se ale zdá, v budoucnu ji budou bolet záda z tahání hned dvou dalších velkých sérií. Zatímco Johny Depp má plné ruce práce s nejmemovanějším soudním procesem historie a svou další možnou účast v případném pokračování Pirátů z Karibiku vylučuje, v Disneym by rádi slavnou franšízu resuscitovali. Proto se aktuálně pracuje na scénáři, jehož hlavním tahounem by se měla stát právě Robbie, byť ta se oficiálně ještě ničemu neupsala.

Co už je ale oficiální, je její hlavní role v tento týden oznámeném prequelovém rebootu Dannyho parťáků, který se má odehrávat v 60. letech a natáčet by se měl začít již příští rok na jaře. Spolu s řadou již rozpracovaných projektů, ve kterých se má v nejbližších letech objevit, tak bude mít herečka slušně napilno.

Amber málem přeobsazena

Samotnému soudu mezi Deppem a Heard nemá cenu se věnovat podrobněji, na tom ostatně dennodenně pracuje polovina internetu. Zajímavou kapitolku ovšem otevřela sama Heard, když tvrdila, že její role v druhém Aquamanovi byla výrazně seškrtána. To z pozice svědka před pár dny u soudu potvrdili producenti, přidali ovšem zajímavé detaily o důvodech tohoto umenšení.

Kdo viděl jakýkoli její plačtivý výstup z přelíčení a neumřel u toho na cringe, ten ví, že herecký talent Heard je defacto neexistující, a stejně tak nepřesvědčivá je podle tvůrci Aqumana její chemie s hereckým parťákem Jasonem Momoou. Co se v prvním díle řešilo náročným stříháním a trikařinou, mělo ve druhém díle smáznout daleko prozaičtější přeobsazení; Heard nicméně silně orodovala za ponechání své role a postavil se za ni i Momoa, účast podmořské princezny Mery tedy byla ve dvojce výrazně seškrtána. Upřímně pochybujeme, že by to kromě herečky někoho zvlášť mrzelo.

amber-heard

Mad Max chystá pátý díl

Tento týden byl mimořádně bohatý na spoustu trailerů, které všechny najdete v české lokalizaci u nás na YouTube kanále – ať už jde o čtvrtého Thora, sedmou Mission:Impossible, bourání Prahy v netflixovském Gray Manovi nebo třeba novinku George Millara Tři tisíce let touhy.

Právě díky canneské premiéře podivné fantasy s Tildou Swinton a Idrisem Elbou se režisér Šíleného Maxe: Zběsilé cesty nejen rozpovídal o připravovaném prequelu Furiosa, ale potvrdil i přípravy regulérního pátého dílu, ve kterém se vrátí Tom Hardy v titulní roli. Námět na Wasteland, jak by měl znít originální podtitul, podle režiséra vznikl už při natáčení Zběsilé cesty, a aktuálně se pracuje na scénáři. Snad tedy Furiosa s Anyou Taylor-Joy vydělá dost peněz, aby Warneři pokračování co nejdříve odklepli.


Na co se chodilo

Ještě že tento týden do kin dorazili Tři tygři a nový Top Gun, kina totiž oživení nabídky potřebují jako sůl. Doctoru Strangeovi stačilo totiž nuzných 32 tisíc diváků, aby se stal králem české tržebního žebříčku minulého týdne, zatímco Lavi už přisypal jen 16 tisíc diváků. Obě jarní trvalky tak naráží limity diváckého zájmu, Mnohovesmír šílenství finišuje na zhruba 350 tisících diváků a Vyšehrad osciluje okolo 550 tisíců diváků. Výsledky ostatních titulů ani nestojí za řeč.

I ve světě marvelovský čaroděj brzdí poměrně razantně, a přírůstek třiceti milionů z Ameriky a padající přírůstky ze zbytku světa dle některých analytiků nasvědčují, že pokoření miliardové hranice nakonec není takovou jistotou, jako se po prvním víkendu zdálo. Překvapivě slušně si vedlo nové Panství Downton, které vydělalo celosvětově při rozpočtu 40 milionů dolarů již 50 milionů dolarů. Vzhledem k tomu, jak nicotně v posledních měsících do kina chodilo starší publikum, jde o velice sympatický úspěch.

Filmový tip

Po mnoha a mnoha covidových odkladech na diváky čeká neskutečná letecká show. Top Gun: Maverick je totiž zcela strhující a audiovizuálně úchvatnou filmařinou, jejíž hmatatelnost a nedigitálnost je mezi současnými blockbustery nesmírně svěžím zážitkem. Při pohledu na záběry z kokpitu i mimo něj, natáčené nejmodernějšími imaxovými kamerami, nelze než nesmeknout před Tomem Cruisem divácký klobouk.

Zápletka i její směřování jsou dost odhadnutelné, stejně jako citová katarze filmu, to ale nebrání tomu, aby Maverick po cestě vhodně naladěného diváka naprosto strhl a opakovaně z něj mačkal další a další mužnou, hrdě stékající slzu. Svůj patos servíruje ve zcela vhodné míře, aniž by působil trapně, přičemž krásně hraje na nostalgickou notu i pro ty, kteří jedničku nijak zvlášť neopěvují. Kéž by podobně poctivých blockbusterů vznikalo víc; naštěstí se už můžeme těšit na novou Mission: Impossible.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Marvel, Disney, Overture Films, Warner Bros., AP, Bontonfilm, Vertical Ent., CinemArt © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast