Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První teaser na vyhlíženou dvojku Avatara šetří slovy, ale ne atmosférou (video)

Na druhý Avatar už čekáme třináct let, produkci ovšem značně protáhl perfekcionismus režiséra Jamese Camerona a komplikace spojené s natáčením pod vodní hladinou. Ta, jak jsme se před pár dny dozvěděli dověděli, se dostala dokonce i do podtitulu snímku Way of Water. Trailer v kinech diváci mohli vidět už před projekcemi druhého Doktora Strange, dnes si pak odbyl premiéru i na internetu.

Druhý Avatar je spolu s novým Top Gunem, Jurským světem a marvelovkami na špici seznamu nejočekávanějších filmů letošního roku, opakovaně se pak o něm mluví již déle než dekádu. Oscarový autor Vetřelců, Titanicu nebo druhého Terminátora od prvního Avatara natočil jen několik dokumentů, většinou právě s podvodní tematikou, která je mu i soudě dle jeho dosavadní filmografie velmi blízká.  V době, kdy studia chrlí jednu spotřební rychlokvašku za druhou, je množství času a prostředků, které Fox a následně po jeho odkupu i Disney Jamesi Cameronovi poskytli, zcela bezprecedentní, a projekt tak budí velké naděje.

Režisér James Cameron a herec Sam Worthington na place filmu Avatar: The Way of Water

První Avatar byl technologickou revolucí, která spustila trend nepovedených 3D konverzí, které pečlivě komponovaným záběrům z planety Pandora často bohužel nesahaly ani po kotníky. Často ovšem zaznívaly i oprávněné výtky vůči slabému a plochému scénáři filmu, který spolu s absencí kvality kinozážitku příliš nesváděl k opakovaným domácím projekcím. Režisér si nicméně kritiky scénáře zřejmě vzal k srdci; se psaním dvojky mu totiž pomáhal jeden z autorů seriálů Nadace a Terminátor: Příběh Sáry Connorové, Josh Friedman. Snad tedy se scenáristickou pomocí příběhovým neduhům tentokrát Cameron předešel.

Ačkoli tedy dvojka Avataru může po právu budit kromě očekávání i obavy, stále jde o několik let piplaný velkofilm autora několika z nejlepších blockbusterů ve filmové historii. Už v prosinci se dozvíme, jestli Cameron opět posune kinematografii po technické stránce o krok dál, poučí se ze svých scenáristických chyb a znovu přepíše tržební historii. 

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: 20th Century Studios, Falcon © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast