Ve Zlíně proběhla světová premiéra pohádky Zakletá jeskyně (video)

Nová fantasy pohádka Zakletá jeskyně se v sobotu dopoledne za účasti herecké delegace představila na právě probíhajícím Zlín Film Festivalu. Pohádku o zázračné jeskyni, která obsahuje vzácné poklady i obyčejnou sůl na festivalové premiéře představili režisérka Maria Čengel Solčanská,  Dominick Benedikt, Ondřej Kraus, Martina Zábranská, Petra Dubayová a producent Kamil Kožíšek. Podívejte se na video z této festivalové předpremiéry. Do českých kin se novinka pro celou rodinu vydá už 2. června.

Zázračná jeskyně obsahuje vzácné poklady, sůl a drahé rubíny. Horníci si z ní mohou vzít jen tolik soli, kolik potřebují, ale z rubínové síně v samém středu jeskyně si nesmí nic odnést. Toho, kdo si rubíny vezme, postihne kletba. Rychtářova dcera Lena přesto po vzácném drahokamu zatouží a i přes varování sestry Ady nedokáže svou touhu překonat. Na její lehkovážný čin doplatí celé království i sama Lena. Přes den smí zůstat v jeskyni, ale když ji chce opustit, promění se ve vlka, strážce pokladů.

Zakleta_jeskyne

Zakletá jeskyně (foto: Vojtěch Resler)

Zakletou Lenu dokáže osvobodit pouze člověk s dobrým srdcem, který vrátí ukradený rubín zpět do srdce jeskyně. Ten nyní zdobí koruny zlé královny Berty. Podařilo by se to snad pouze jejím dvěma nevlastním synům, princům Zachovi a Cyrilovi. Ti jsou však plní pýchy a marnivosti a o neštěstí ostatních se nestarají. Když z vůle macechy Berty o všechno sami přijdou a stanou se závislými na pomoci ostatních, pak teprve pochopí, že je jejich povinností bojovat za spravedlnost pro všechny. Jejich odměnou je nejen to, že najdou vlastní odvahu, laskavost, schopnost obětovat se, ale i zjištění, že objeví pravou lásku.

Zakletá jeskyně se natáčela 39 dní. Natáčení bylo ale kvůli koronaviru několikrát přerušené. Pro zdárný výsledek bylo ale podle producenta Kamila Kožíška zásadní, že projekt dostal v době uzávěr výjimku Ministerstva kultury na přejíždění hranic mezi státy, kde se natáčelo.

Náročnými kousky, které museli především princové zvládnout, byly záběry historického šermu, cval na koních, pád do propasti a slaňování. V případě, kdy byl potřebný odborný dohled, byl připravený svou pomocnou rukou zkušený horský záchranář Pavol Jackovič z Popradu.

Zakletá jeskyně (foto: Vojtěch Resler)

Film se natáčel v Česku, na Slovensku i v Maďarsku. Z Česka je na plátně k vidění hrad Pernštejn, lom Malá Amerika a lokace na Křivoklátsku.
Vchod a východ z jeskyně se natáčel v Súľovských skalách na Slovensku. V Maďarsku vznikaly u Budapešti ateliérové scény.
V pohádce si zahrálo celkem šest vlků z důvodu opakování některých scén.

Slavnostní premiéra v Praze se koná 1. června, o den později pohádka vstupuje do českých kin v distribuci společnosti CinemArt.

-red-
foto/video: Totalfilm Media, CinemArt © 2022

Plakat_Zakleta_jeskyne