Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Letní filmovou školu odstartuje Olga Sommerová s Michaelem Kocábem, akreditace jsou v prodeji

Festival 48. Letní filmová škola Uherské Hradiště letos ve světové premiéře zahájí Olga Sommerová s dokumentem Michael Kocáb – Rocker versus politik. Výroční cenu Asociace českých filmových klubů převezmou herec Ondřej Vetchý, režisér Semih Kaplanoğlu a klubista Pavel Tomešek. Festival se koná od 29. července do 4. srpna. Akreditace jsou již v prodeji zde.

Tradičním hlavním partnerem festivalu je město Uherské Hradiště. „Od běžných filmových festivalů se ten „náš“ v Uherském Hradišti poněkud liší: má velmi specifickou, bezprostřední a uvolněnou atmosféru, při které se lidé baví v pohodovém městě, prozářeném letním sluncem a srdečností místních lidí. Na červené koberce se v Uherském Hradišti moc nehraje, hvězdní hosté běžně chodí mezi lidi, vyprávějí, diskutují, učí je filmovému řemeslu. Ale co hlavně, můžete zde vidět filmy, které jinde neuvidíte. A pobavit se můžete i mimo hlediště, protože Filmovkou žije celé město. Uherské Hradiště vás letos opět přivítá s otevřenou náručí a filmová škola bude taková, jakou ji milujete, a se vším, co k ní patří,“ zve diváky do Uherského Hradiště starosta města Stanislav Blaha.

Už za pár týdnů zahájíme v Uherském Hradišti naši milovanou Filmovku, která se pomalu vrací do režimu bez jakéhokoliv omezení, s pokračující podporou našich dlouholetých partnerů, za což jsme moc vděčni. A jsme vděčni i za to, že jsme jako jediný filmový festival nemuseli přerušit kontinuitu a 48. ročník naváže na všechny uplynulé,“ doplňuje ředitelka festivalu Radana Korená.

Před kinem Hvězda (foto: AČFK)

Slavnostní zahájení proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho režisérka i protagonista. „Je mi ctí, že Letní filmová škola přijala můj dokument o Michaelu Kocábovi jako zahajovací film festivalu. Těším se do Uherského Hradiště i proto, že jsem zde před třemi lety zažila před projekcí filmu o Jiřím Suchém jedny z nejkrásnějších narozenin, k nimž jsem dostala jako dárek Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Doufám, že vás náš film nezklame,“ řekla režisérka Olga Sommerová.

Celovečerní dokumentární snímek Michael Kocáb – Rocker versus politik nabízí portrét výrazné osobnosti, hudebníka a politika, který nadále zůstává výrazným a nepřehlédnutelným občanským aktivistou. Jeho životní etapy postupují od klíčových momentů dětství, mládí, dospělosti až ke zralému věku, jehož perspektivou na sebe a svůj dosavadní život Michael Kocáb nahlíží.

Pořadatel festivalu Asociace českých filmových klubů letos své ceny udělí Ondřeji Vetchému, Semihu Kaplanoğluovi, Michaele Pavlátové a Pavlu Tomeškovi.Jsme moc rádi, že jedna z letošních Výročních cen připadne právě Ondřeji Vetchému, protože si mimořádně vážíme nejen jeho hereckého talentu, ale i lidské a občanské angažovanosti. Za více než čtyřicet let své herecké práce vytvořil nepřebernou řadu rolí, z nichž mnohé již dnes snesou přízvisko kultovní,” řekla programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Programový ředitel Jan Jílek doplňuje: „Greenaway, Kaurismäki, Leigh, Kiarostamí, Loach, Medem, Fridriksson, Tarr, Weerasethakul, Costa a mnoho dalších – za poslední dekádu jsme do Uherského Hradiště přivezli plejádu inspirativních hostů z Pantheonu světového artového filmu. Máme upřímnou radost, že letos se po jejich bok postaví Semih Kaplanoğlu, turecký filmový básník, mistr spirituálního realismu a držitel Zlatého medvěda z Berlinale 2010.“

Semih Kaplanoğlu (foto: archiv)

Filmovka je vrcholným svátkem filmových klubů a letos v rámci dne AČFK oceníme Výroční cenou dlouholetého vedoucího filmového klubu a kina Mír v Krnově Pavla Tomeška, jehož práce pro klub, kino i přehlídku 70mm filmů KRRR! si velmi vážíme,“ vysvětluje ředitelka Letní filmové školy a předsedkyně Asociace českých filmových klubů Radana Korená. Pořadatel Letní filmové školy připomene i svoji distribuční činnost, v premiéře uvede nový film režisérky Jennifer Peedomové Řeka (navazující na úspěšnou Horu), opět nabídne tři snímky v rámci projektu LFŠ uvádí a rozloučí se s filmy, kterým končí monopol (Samba, Muž jménem Ove a další).

Mezi dalšími hosty festivalu pak je i německá scenáristka a režisérka Eliza Petkova, jejíž drama Smutek se dostalo na prestižní Berlinale i do vzdělávacího programu CinEd.

-red-
zdroj: Lenka Horáková
foto/video: AČFK, Bioscop, Totalfilm Media, archiv redakce © 2022

LFS-2022-plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast