Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Pánský klub je v kinech, pětice erotomanů se v adaptaci úspěšné hry léčí ze své závislosti

Do kin vstupuje Pánský klub režiséra Matěje Balcara, který je zároveň autorem stejnojmenné divadelní hry uváděné v Divadle Na Jezerce. Balcarův filmový debut zachycuje nesourodou pětku eroticky závislých mužů, jejichž cesty se nesetkají nikde jinde než na terapii. Právě zde jim do života vstoupí psycholožka Linda, které brzy začnou její klienti přerůstat přes hlavu, přičemž s některými se sblíží více než s jinými… a spletitá mozaika příběhů může začít.

Klienty terapie ve filmu Pánský klub přes jejich zmíněnou třeskutou odlišnost spojuje právě zájem o něžné pohlaví. Ať je to distingovaný postarší scenárista na odpočinku Přemek, nesmělý učitel Cyril, buransky neotesaný majitel cykloservisu Eda, vyhořelý rocker Gigi nebo stydlivý ajťák schovávající se za masku tvrďáka Martin.

Zápletka o eroticky závislé partičce by mohla sklouzávat k prvoplánově sexistickému humoru, diváka ale čeká pobavení z dobře načasovaných komických situací, které doplňují střihy do humorných flashbacků. Pětice hlavních mužských herců dokázala uvěřitelně ztvárnit různorodé charaktery na relativně malém prostoru a chemie mezi Jiřím Mádlem, Milanem Šteindlerem, Martinem Letákem, Boleslavem Polívkou a Zdeňkem Žákem si krade každou scénu pro sebe. Zásluhu na tom má možná právě to, že ústřední chlípníci jsou obsazeni skoro stejně, jako v již zmiňované divadelní hře.

To, že jde zkrátka o komedii ideální na jarní večer ukazuje už vizuál filmu, který je především ve scénách na Střeleckém ostrově nebo Malé straně až kýčovitě líbivý, téměř jako z hudebního videoklipu či reklamy.

Nesourodá pětice se sejde u začínající psycholožky Lindy v podání Kristýny Hrušínské, která se po rozchodu se svým ex rozhodla „vymýtit mužskou nevěru.“ Netuší však, jaká výzva ji čeká. Jak řekl režisér Balcar: „Nevěra je téma, které nabízí jak humorné historky, tak smutné osudy, a tak mě napadlo podívat se na ni z pohledu lidí, kteří ji dlouhodobě provozují. Zajímalo mě, co je k nevěře vede, jak ji provádějí, co to dělá s jejich svědomím, jak to ovlivňuje je samotné a jejich okolí. Při svém pátrání jsem došel mimo jiné k tomu, že jednotná příčina tohoto počínání neexistuje. Nevěra se totiž týká všech sociálních skupin, napříč vzděláním i morálkou. V této rozmanitosti jsem objevil velký komediální potenciál a tak vznikl Pánský klub.“

Režisér se netají tím, že filmová podoba Pánského klubu byl jeho sen. „Od začátku jsem chtěl Pánský klub natočit. Využil jsem odvahy Honzy Hrušínského a udělal to nejprve pro Divadlo Na Jezerce a producenty tam pozval. A díky bohu to zabralo. Diváci plní sál divadla po strop dodnes a ruku v ruce s dobrými recenzemi nás odměňují salvami smíchu,“ popisuje příběh Pánského klubu Balcar.

Diváci v kinech rozhodnou, zda si filmové zpracování vyslouží takový úspěch, jako vyprodaná divadelní představení.

Tereza Mažáriová, spolupracovnice redakce
foto/video: Falcon, Punk Film © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast