Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #22/22 – Nálož nových Star Wars, playstationové adaptace a vraždící Pú

Máme tu červen a zatímco u nás uplynulý týden probíhal 62. ročník Zlín Film Festivalu, v Cannes 75. ročník festivalu skončil. Baťova metropole ocenila Karla Heřmánka a Pavla Zedníčka, francouzská riviéra zase Toma Cruise nebo Foresta Whitakera. Zásadní pro diváka ale je, že v následujících měsících se do českých kin podívá celá řada vítězných filmů z obou festivalů. Kromě toho Disney, Sony i Warneři oznámili velké věci, konečně skončil jistý soudní proces, nové filmy ze série Hunger Games našly svou hlavní hrdinku a Medvídek Pú se chystá k brutálnímu masakru.

Kam směřují Star Wars

V uplynulých dnech v kalifornském Annaheimu probíhala fanouškovská a prezentační slavnost Star Wars Celebration, tématický con, kde jsou tradičně na panelech s tvůrci představovány nové projekty z předaleké galaxie. Tamní diváci tak na plátnech mohli vidět řadu ukázek, z nichž všechny oficiálně vydané již najdete na našem YouTube kanále. Nejvíc pozornosti na sebe strhla třetí série Mandaloriana, která dorazí na Disney+ příští únor; Ahsoka, která je soudě podle prvních záběrů defacto hraným pokračováním animovaných Povstalců; a nově oznámený seriál Johna Wattse s názvem Skeleton Crew, ve kterém se v hlavní roli objeví Jude Law a zaměří se na skupinku dětí ztracených ve vesmíru těsně po pádu Impéria. První záběry ale ukázal ale i Andor nebo pokračování osmdesátkové fantasy Willow, která je asi jediným prezentovaným projektem mimo svět Star Wars.

Ty nicméně kdysi byly primárně i filmovou franšízou, na celovečerním poli ale novinek přibývá jen pomálu. Nejblíže by měl být snímek novozélandského hračičky Taiki Waititiho, který by mohl dorazit už ke konci příštího roku; někdy po něm bychom pak mohli vidět produkci marvelovského šéfa Kevina Feigeho a leteckou Rogue Squadron od Patty Jenkins. Hlava Lucasfilmu Kathleen Kennedy nicméně upozornila, že studio se poučilo a nechystá se nadále točit kolem ságy Skywalkerů, ale pokračovat v příběhu chronologicky a soustředit se na postavy ze sequelové trilogie. Zrovna po tom mnoho fanoušků sice pravděpodobně nebaží, ale uvidíme, kam se tenhle nekonečný svět bude v dalších letech ubírat.

Střídá Abramse režisér Jokera?

Mezitím u Warner Bros. po nedávné fůzi s Discovery pokračuje restrukturalizace studia jeho novým šéfem Davidem Zaslavem. Studio má v následujících letech údajně do kin uvádět zhruba 25 snímků ročně a prioritizovat přitom komiksové filmy od DC, kvůli čemuž najalo jako poradní sílu režiséra Todda Phillipse, autora úspěšného a velebeného Jokera. Filmař přitom není kovaným komiksovým autorem a slavného záporáka využil spíš jako berličku k natočení vysokorozpočtového filmu o duševní poruše, jeho autorský pohled zvenčí by nicméně určitě mohl unylé warnerovské komiksy trochu oživit.

Naopak menší veselí panuje okolo dohody studia s produkční společností Bad Robot režiséra a producenta J. J. Abramse. Ten totiž dostal čtvrt miliardy dolarů za to, aby pro studio exkluzivně připravil několik projektů včetně nového Supermana či Constantina. Všechny jsou ale od své realizace velmi daleko, zatímco rozpočty čítají obří sumy peněz, jejichž návratnost je nejistá a v nedohlednu. Navzdory tomu, že oba pánové údajně mají mezi sebou dobré vztahy tak pravděpodobně některé seriály i filmy z produkce Bad Robot budou zrušeny ještě před svou realizací.

Videoherní hity před kamerou

Tento týden s novými oznámeními nelenilo ani studio Sony, které na obchodním briefingu oznámilo další plány pro svou odnož PlayStation Productions, která se má soustředit na tvorbu filmových verzí oblíbených videoherních značek. Po dobrodružném Uncharted, již dotočené zombie depce Last of Us a připravovaném samurajském filmu Ghost of Tsushima by se své adaptace měly dočkat dvě další veleúspěšné herní série, které ohromily převážně měřítkem a filmovostí svého vyprávění.

Na Amazon Prime se tedy v God of War podívá řecký bijec Kratos, který ve hrách vlastnoručně a dost krvavě vybíjí celý panteon řeckých bohů, zatímco Netflix se ujme akční sci-fi Horizon, ve které mladá hrdinka Aloy tisíc let ode dneška pátrá po původu katastrofy, která lidstvo proměnila v primitivní společnost přežívající ve světě hemžícím se monumentálními robotickými zvířaty.

Kromě fandů velkolepých a příběhově bohatých fantasy se ale dočkají i autíčkáři. Filmové adaptace série Gran Turismo by se měl ujmout velice talentovaný režisér Neill Blomkamp, snad tedy se scenáristy přijde se smysluplným příběhem a opodstatněním zfilmování závodního simulátoru, který spíš než filmové Need For Speed připomene pecky jako Rivalové nebo Ford vs. Ferrari.

playstation-productions

Prequel Hunger Games obsadil hlavní hrdinku

Prequel série Hunger Games s názvem Balada o ptácích a hadech má vyprávět o mladém prezidentu Snowovi, kterého v původních filmech ztvárnil Donald Sutherland. V prequelu ho ztvární herec Tom Blyth, tento týden se k němu ale přidalo další zvučné mladé jméno.

Mladinkou Lucy, kterou Snow mentoruje během desátých hladových her, totiž ztvární čím dál populárnější Rachel Zegler, která zazářila v novém West Side Story a aktuálně pro Disneyho natáčí hranou Sněhurku. Její postava by se měla stát hlavní tahounkou chystané nové série a navázat tak na odkaz Katniss Everdeen a její představitelky Jennifer Lawrence. Film má jít do kin příští listopad.

zegler-pisen-o-ptacich-a-hadech

Amber Heard usvědčena z pomluvy

Čtyři roky starý komentář Amber Heard v deníku The Washington Post, ve kterém se označila za „veřejně známou tvář domácího násilí,“ je pomluvou. Alespoň tak na základě žaloby Johnyho Deppa rozhodla sedmičlenná porota po zdánlivě nekonečném procesu, který v květnu hýbal celým internetem. Heard podle rozhodnutí soudu tedy jednala se „zlým úmyslem,“ zároveň ale porotci uznali jako pomlouvačné i vyjádření Deppova právníka, který Heardino obvinění herce z domácího násilí označil jako hoax. Z patnácti milionů dolarů, které tedy herec od bývalé manželky má obdržet, jí tedy bude muset dva zase vrátit.

Stranou finančního odškodnění Depp tímto tedy je částečně očištěn a bude zajímavé sledovat, jak se producenti postaví k jeho dalšímu obsazování a restartu jeho kariéry. Škraloup a jistá kontroverze okolo jeho osoby navzdory silné podpoře mnoha fanoušků pravděpodobně jen tak přes noc nezmizí, pošramoceny navíc jsou hercovy vztahy s mnoha hollywoodskými hlavouny i studii. Tak či onak se proces zapíše do internetové historie jako soud, ve kterém Heard skoro chytila kapitána Jacka Sparrowa.

Krev a med

Po vzoru televizního zpravodajství se rozloučíme zprávou o zvířátkách. Medvídek Pú totiž přestává být laskavým obtloustlým ňoumou a chystá pořádný masakr. Antropomorfní šelma i jeho přátelé se dočkal 95. výročí svého prvního uvedení, čímž se dle amerického autorského práva stává dílem s volnou licencí. Přirozeně proto nedisneyovští filmaři okamžitě vycítili příležitost a fanoušci oblíbené dětské knížky a medvídkových kreslených trampot se mohou začít těšit na hororový snímek s volně přeloženým názvem Medvídek Pú: Krev a med.

V příběhu, ve kterém odrostlý Kryštůfek Robin odjíždí na vysokou školu, se Pú spolu s Prasátkem musí postarat sami o sebe. Dosud nepoznané hladovění domestikovaných zvířat nicméně vede k jejich zdivočení, a kdysi roztomilí chundelatí přátelé vyrazí ze svých domečků ven hledat kořist. Stokorcový les brzy zbarví rudá krev. Film by měl být v Americe uveden ještě letos a potenciál má minimálně k tomu, aby byl A. A. Milne rotující v hrobě využit jako nevyčerpatelný zdroj čisté energie.



Na co se chodilo

Top Gun: Maverick se přiřítil do kin a oprávněně u toho udělal pořádnou parádu. Poctivý, srdcařský blockbuster vydělal za první víkend v Americe přes 120 milionů dolarů a stal se tak nejlepším otvírákem Toma Cruise od sedmnáct let staré Války světů. Hned v pondělí pak přisypal dalších 40 milionů dolarů a stal se díky tomu i nejúspěšnější premiérou uvedenou na americký svátek Memorial Day, který připadá vždy na poslední pondělí v květnu.

Úspěch je o to hezčí, že velký poměr diváků si leteckou show nenechal ujít na imaxovkých plátnech a že skoro polovina jich byla starších 45 let, poprvé od začátku pandemie tedy opravdu ve velkém do kina vyráží i starší diváci. V sumě miliardové tržby sice nejsou příliš pravděpodobné, i tak je ale Top Gun obrovským úspěchem, na který se ještě bude chodit dlouhé týdny.

I u nás přišlo na Mavericka krásných zhruba 100 tisíc diváků, úplně marně si ale nevedla ani partička z ostravského divadla Mír. Tři tygři si stejně jako Tom Cruise točili své kaskadérské scény sami, možná i proto na jejich šílenou komedii Jackpot přišlo 45 tisíc diváků. Vzhledem k absenci pozitivních recenzí nicméně lze očekávat poměrně strmý pád mezitýdenní návštěvnosti.

Filmový tip 

Kde je Anne Franková začíná zázrakem: Kitty, imaginární kamarádka, které Anne Franková psala svůj slavný deník, ožije v dnešním Amsterdamu. Kitty, která si neuvědomuje, že od té doby uběhlo 75 let, je přesvědčená, že když je naživu ona, musí být i její přítelkyně. Po na Oscara nominovaném Valčíku s Bašírem se izraelský režisér Ari Folman pouští do adaptace vlastního komiksu, který tematizuje odkaz nejslavnější dětské spisovatelky pro dnešní dobu velice hravou a příjemnou formou s mnohými přesahy.

Film pátrá po současném odkazu výjimečné historické postavy s tragickým osudem a pomocí lidského, dojemného a krásně animovaného příběhu jej nejen předkládá novým generacím, ale i vztahuje k aktuální společenské problematice. Občas je sice zbytečně doslovný, i tak ale jde o obohacující a velice příjemný film, který má na srdci mnoho zajímavého k dětem i jejich doprovodu.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Disney, Warner Bros., Sony, Paramount, Esports Chimp, JoBlo, AP, Jagged Edge Prod., Falcon, Vertical Ent., CinemArt, Film Europe
© 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast