Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Patnáct filmů, které byste si neměli nechat ve Varech ujít

Letošní plnohodnotný ročník karlovarského festivalu nabízí desítky zajímavých filmových titulů v mnoha sekcích. Vybrali jsme pro vás ze soutěžních i nesoutěžních filmů tituly, na které bychom sami zašli. V programu ale kromě těchto našich tipů najdete na 170 snímků! Takže vybírat je opravdu z čeho. Letošní postpandemický ročník navíc nečekají žádná omezení, takže v kinech se na rozdíl od loňska bude také dobře dýchat. Pusťte si také čerstvé video s uměleckým ředitelem festivalu Karlem Ochem nebo si poslechněte audioverzi níže. 

Hranice lásky

Režisér Tomasz Wiński zaujal před pár lety festivalové publikum už svým krátkým filmem Jiří pes uprchlík. Jeho celovečerní prvotina vypráví o sexuálním experimentu se svobodou, který ale může skončit všelijak. Krom ztvárnění hlavní role si Hana Vagnerová vyzkoušela i roli spoluscenáristky. Film se objeví v Hlavní soutěži.

Hranice lásky (foto: Aerofilms)

A pak přišla láska

Do soutěže Proxima se probojoval Šimon Holý se svým druhým filmem A pak přišla láska. Ve Varech se jeho film objevuje podruhé. Loni soutěžil s filmem Zrcadla ve tmě. V hlavní roli psychologického dramatu exceluje Pavla Tomicová, která některé diváky možná překvapí jinou polohou, než kterou by u ní předpokládali.

Tři tisíce let touhy

Letošní zakončovací film byl poprvé k vidění na filmovém festivalu v Cannes. Tři tisíce let touhy s Tildou Swinton a Idrisem Elbou v hlavních rolích režíroval George Miller, který má na kontě posledního Šíleného Maxe. Film kombinuje fantasy s prostředím orientu, Idris Elba jako kouzelný džin v něm vypráví příběhy touhy napříč historií a režisér tak nabídne divákům svou obdobu Pohádek tisíce a jedné noci plnou nespoutané fantazie a odvahy.

Men

V britském hororu Men se v roli vdovy zažívající noční můry plné mužů představí irská vycházející hvězda Jessie Buckley. Ve výrazné roli se objevuje Rory Kinnear, kterého jsme naposledy viděli v bondovce Není čas zemřít. 

Korzet

Korzet je drama o čtyřicátých narozeninách císařovny Sissi, která ze všeho nejvíce touží dostat jako dar alespoň trochu volnosti. Za snímek ze sekce Un certain regard si odnesla Cenu za nejlepší herečku Lucemburčanka Vicky Krieps.

Korzet (foto: Aerofilms)

Kuciak: Vražda novináře

Pohled na tragickou událost na Slovensku prorůstající od politiky až po organizovaný zločin. Dánský koprodukční dokument rozplétá chapadla (nejen) slovenské mafie z cenné zahraniční perspektivy. Děsivý příběh připomíná zápletku rafinovaného thrilleru, smutným faktem však zůstává, že takto krutá byla a je skutečnost sama.

Kuciak: Vražda novináře

Trojúhelník smutku

V Karlových Varech se představí vítěz Zlaté palmy z festivalu v Cannes a jeden z nejočekávanějších filmů roku, kousavá a vtipná společenská satira Rubena Östlunda s názvem Trojúhelník smutku. Plavbě plné zmlsané smetánky a třídních rozdílů herecky kraluje jeden z hostů festivalu chorvatsko-dánský herec Zlatko Burić.

Trojúhelník smutku (foto: Aerofilms)

Banger.

Každej bude znát moje jméno, každej bude znát můj ksicht,“ hlásá Adam Mišík ve filmu režiséra Adama Sedláka BANGER.. Příběh jedné divoké páteční noci bude plný drog a rapu. Režisér se v Karlových Varech představil v roce 2018 s thrillerem Domestik.

Velká premiéra

Další autorský snímek herce, režiséra a scenáristy Miroslava Krobota vypráví o herci Šnajdrovi v podání Pavla Šimčíka. Herec s radostí přijímá nabídku na první režijní příležitost. Za příležitostí odjíždí z Prahy do Olomouce a vůbec mu to nevadí. Na svérázné komedii Krobot opět spolupracoval se scenáristou Lubomírem Smékalem.

Utama

Autentické bolívijské drama s indiánskými neherci se stalo vítězným filmem letošního festivalu v Sundance, kde získalo Velkou cenu poroty. Utama je pokorným žalozpěvem za mizející kulturu bolivijských indiánů i tichou, ale naléhavou připomínku dopadů globálních klimatických změn na místa, kterým říkáme domov.

Utama (foto: Artcam)

PSH Nekonečný příběh

Orion, Vladimir 518 a Mike Trafik jsou Peneři strýčka Homeboye. Tři kluci z Prahy, legendární rapeři na prahu středního věku, kamarádi. Vynalézavě natočený trojportrét známých hudebních osobností se nevyhýbá žádným tabu.

Erupce lásky

Dojemná dokumentární romance se stala nečekaným diváckým hitem letošního festivalového jara. Příběh geochemičky a geologa, okouzlujícího páru vulkanologů, kteří strávili život na vrcholech aktivních sopek, erupcím lávy i emocí navzdory.

Krásné bytosti

Syrové i poetické drama o teenagerech vzniklo v české koprodukci a natočil ho jako svůj druhý film Islanďan Guðmundur Arnar Guðmundsson. Addi, bojovný čtrnáctiletý chlapec, bere pod ochranná křídla šikanovaného spolužáka a přivádí ho do své klučičí party. Znepokojivé, přesto citlivé drama o odvrácené straně dospívání, krásách i krutostech dětství a temných zákrutech chlapeckého přátelství.

Krásné bytosti

Návrat do budoucnosti

První film kultovní trilogie Roberta Zemeckise z 80. let se vrací na filmová plátna. Čím to je, že se dobrodružství Marty McFlye a doktora Browna stala tak milovaným kulturním fenoménem? To můžete zkusit zjistit právě ve Varech.

Návrat do budoucnosti (foto: archiv)

Silnice

Silnice se ve Varech promítá v rámci pocty Dr. Evě Zaoralové. Felliniho snímek kromě Oscara posbíral několik desítek cen. Zná jej dodnes snad každý, kdo se zajímá o filmové umění. Na velkém filmovém plátně si ho můžete užít na počátku i v samém závěru festivalu.
Dr. Eva Zaoralová, která letos navždy odešla, je zároveň připomenuta na speciální výstavě v prvním patře hotelu Thermal.

Silnice (foto: archiv)

-red-
foto/video: Totalfilm Media, archiv, Aerofilm, Artcam, Bontonfilm, Falcon 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast