ČT a její podzim: vrací se Případy I. oddělení, novinky má Hřebejk i Vejdělek

Česká televize představila podzimní filmové a seriálové novinky. Vedle pořadů osvědčených autorských týmů, které stojí za Případy 1. oddělení nebo novou minisérií Pozadí událostí, nabídne divákům také soubor čtyř komedií, režiséra Jiřího Vejdělka či originální internetový seriál mladého režiséra Damiána Vondráška Pět let.

„Většina premiér, které uvidí diváci na podzim, vznikala za nestandardních podmínek a omezení daných koronavirem. Navzdory tomu nabídneme silný a žánrově pestrý program, který ukazuje, že i přes současnou složitou finanční situaci je naším hlavním kritériem kvalita,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Případy I. oddělení

Po šesti letech se vrací populární seriál Případy 1. oddělení s novými kauzami a v nové době. „Byli jsme si skoro jistí, že další řada Případů už nebude. Vyčerpali jsme zajímavé případy i policejní témata. Škrtnutím sirky byl náhlý odchod Pepy Mareše od policie. Proč to Pepa položil? Až při hledání příčin mi začalo docházet, že zajímavá profesní témata roky ležela na chodníku před Krajským policejním ředitelstvím v Kongresovce, jen jsem je neviděl,“ vzpomíná scenárista seriálu Jan Malinda.

Případy I. oddělení

Třetí řada je podle něj definitivně také tou poslední. Vedle známé sestavy vyšetřovatelů v čele s Ondřejem Vetchým se v ní objeví i nové postavy, nové vyšetřovací postupy a nové formy kriminality, které s sebou přináší technologický rozvoj. Seriál natočili podle scénáře Jana Malindy a bývalého elitního vyšetřovatele Josefa Mareše režiséři Peter Bebjak a Michal Blaško. Stejný autorský tým stál i za předešlými řadami.

Pozadí událostí

Michal Sýkora, Petr Jarchovský a Jan Hřebejk spolupracovali již na filmech ze série Detektivů od Nejsvětější Trojice. Jejich nová minisérie, Pozadí událostí, je ale jiná. Proplétají se v ní různé podoby partnerských vztahů, střety ambicí, specifika univerzitního prostředí a zločin.

„Myslím, že je to vlastně taková psychologická komedie o mužích a ženách a proměňujícím se genderovém vzorci, měnícím se statutu mužství a ženství. Zločin slouží jako katalyzátor příběhu. Ženské postavy jsou dominantní a myslím, že jsou v naší minisérii silnější než muži,“ přibližuje Pozadí událostí režisér Jan Hřebejk.

V čtyřdílné minisérii, která se opírá o řadu hlavních rolí, se objeví například Jiří Havelka, Petra Hřebíčková, Jitka Čvančarová, Martha Issová, Sarah Haváčová nebo Katarzia.

Zločin na hranicích

Ve vysílání Česká televize nabídne na podzim také snímek Zločin na hranicích, který vznikl ve spolupráci s rakouskou televizí ORF. Česko-rakouský je také jeho příběh, lokace i obsazení. Vedle známých rakouských herců si tak ve filmu zahrál Martin Pechlát, Denis Šafařík, Leonard Stirský Hädler či Robert Mikluš.

Nové komedie Jiřího Vejdělka

Čtyři nové komedie Jiřího Vejdělka natočené podle scénáře Marka Epsteina, přinesou příběhy o mužích a ženách, které uprostřed životního běhu zastaví choroba. Nečekaně, jak jinak. Už samotné názvy filmů naznačují, s čím se budou jejich hrdinové potýkat: Bezva zuby na zásnuby, Ruce v záruce, Ledviny bez viny a S písní v tísni.
„Jde o mou první práci přímo pro Českou televizi. V tom, zda jde film do kina, anebo rovnou na obrazovku, však nedělám rozdíl. Vždy, když jde o komediální žánr, to musí být natočeno zcela precizně a působit to dojmem, že na tom vůbec nic není,“ říká režisér Jiří Vejdělek, který do svých snímků obsadil například Jiřího Langmajera, Elišku Balzerovou, Annu Fialovou, Annu Polívkovou, Hynka Čermáka, Simonu Stašovou a další.

Pět let

Různé úhly pohledu, různé časové linie, dva lidé, jedna situace. Neotřelý seriál Pět let, který vznikl pro internetovou platformu České televize iVysílání, je dílem mladých začínajících autorů – scenáristky Sáry Zeithammerové a režiséra Damiána Vondráška. V deseti patnáctiminutových epizodách se bývalí spolužáci vracejí po pěti letech ke svému poslednímu komplikovanému setkání na maturitním plese. A divák do poslední chvíle neví, na čí straně je pravda. V seriálu se objeví například Alžběta Malá, Samuel Toman, Simona Lewandowská, Pavel Řezníček, Vanda Hybnerová a další.

Za posledních deset let, kdy existuje Filmové centrum ČT, pomáhala televize uvést do kin v rámci koprodukce přes 300 filmů. Nové distribuční premiéry přibydou i letos. Diváci se v kinech dočkají například dlouho očekávaného historického filmu Petra Václava Il Boemo. Snímek o vzestupu a pádu hudebního skladatele Josefa Myslivečka má v hlavní roli Vojtěcha Dyka a do kin se podívá už 20. října.

Další ze snímků, které se na podzim v kinech představí, je komedie scenáristky a režisérky Alice Nellis Buko. Film vypráví s nadhledem i humorem o vysloužilém cirkusovém koni jménem Buko a čerstvé vdově Jarmile.

ČT se podílela i na dalších distribučních filmech, z nichž se řada představila už na festivalu v Karlových Varech, například snímky Hranice lásky, Velká premiéra, BANGER., dokumenty PSH Nekonečný příběh, Zkouška umění, Běžná selhání a další.

zdroj: Karolína Blinková, Johana Turner
foto: Česká televize © 2022
video: Česká televize, Totalfilm Media © 2022