Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Filmovka uvede novinku Jana Švankmajera, festival odtajnil hosty

48. Letní filmová škola oznamuje další světovou premiéru – vůbec poprvé zde bude k vidění Kunstkamera Jana Švankmajera. K dalším českým novinkám do Uherského Hradiště dorazí režiséři Šimon Holý, Beata Parkanová či Jiří Havelka. V sekci LFŠ uvádí budou představeny tři nové tituly, z nichž návštěvníci vyberou vítěze, který zamíří do kin. V rámci doprovodného programu vystoupí Bratři Ebenové, Midi Lidi či Zrní, číst ze svých knih budou Jáchym Topol nebo Pavel Klusák, k vidění a poslechu budou aktéři podcastů Čelisti i Buchty. Poprvé se představí mezioborová sekce Nová realita. Festival se koná od 29. července do 4. srpna.

Kocáb – rocker versus politik

Ve světové premiéře uvede festival kromě již dříve oznámeného dokumentu Olgy Sommerové Kocáb – rocker versus politik i poslední film Jana Švankmajera Kunstkamera, ve kterém režisér otevírá dveře své kunstkomory na zámku Horní Staňkov a za doprovodu hudby Antonia Vivaldiho zve na procházku prostorem vlastní inspirace. Snímek uvede dvorní producent Jana Švankmajera Jaromír Kallista.

Jan Švankmajer

Režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger, čerstvě ocenění z festivalu v Karlových Varech, představí divákům v Uherském Hradišti dobové rodinné drama Slovo, které pojednává o dvojici manželů, jimž se na konci 60. let rozpadne všechno, co doposud budovali.

Šimon Holý uvede dva své filmy – v předpremiéře novinku A pak přišla láska…, ve které zpracovává témata ženství, mateřství a ezoteriky, a společně s Alenou Dolákovou i svoji prvotinu Zrcadla ve tmě.

Režisér Jiří Havelka přiveze na Letní filmovou školu dokudrama Očitý svědek a v Respekt stanu bude diskutovat o vztahu filmu a divadla.

Pošesté na Letní filmové škole budou moci v rámci sekce LFŠ uvádí diváci zvolit film, který po festivalu vstoupí do širší distribuce. Letos budou o pozornost diváků bojovat další tři pozoruhodné tituly: dánská hořká komedie o bývalé královně krásy Miss Viborg, drama o rozvedené matce Na plný úvazek, oceněné na festivalu v Benátkách, a do třetice v Cannes i na Evropských filmových cenách bodující rakousko-německý film Velká svoboda, v níž Franz Rogowski exceluje v roli muže, jenž kvůli své homosexualitě přišel o svobodu pohybu, ne však o svobodu milovat.

Velká svoboda (foto: FreibeuterFilm)

Na webových stránkách Letní filmové školy je již zveřejněn program po jednotlivých dnech i sekcích, které se letos budou věnovat například španělskému géniovi Luisi Buñuelovi, Britské nové vlně, japonskému režiséru Šindžimu Sómaiovi, portugalské kinematografii, novinkám z Česka, Slovenska, Polska i východní Evropy.

Letní filmová škola (foto: AČFK)

Z pestré nabídky českých novinek se diváci osmačtyřicátého ročníku festivalu mohou těšit na Velkou premiéru Miroslava Krobota, BANGER. Adama Sedláka nebo třeba na Slovo Beaty Parkanové.

V rámci doprovodného programu nebude chybět ani tradiční Stan České televize, který ve Smetanových sadech návštěvníkům nabídne speciální projekce či debaty s filmovými tvůrci,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Velkou radost mám i z letošního zahajovacího filmu. Dokument Olgy Sommerové o Michaelu Kocábovi, u jehož vzniku jsme rovněž stáli, se divákům v Uherském Hradišti představí ve světové premiéře.“

Akreditace, mecenášské balíčky, balíčky vstupenek i vstupenky na doprovodný program jsou v prodeji v akreditačním systému https://moje.lfs.cz/.

-red-
zdroj: Lenka Horáková
foto/video: CinemArt, archiv, Bontonfilm, Aerofilms, FreibeuterFilm, Falcon © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast