Napsal, zrežíroval, zahrál, zhudebnil – Jan Budař o Princi Mamánkovi (podcast, trailer)

Dnešní narozeniny Jana Budaře si vybrali tvůrci filmové pohádky Princ Mamánek ke zveřejnění oficiální upoutávky filmu. Příběh o princi, který musel dospět v krále, sám totiž napsal, režíroval a hraje v něm i titulní postavu prince Ludvíka. Po mnoha letech příprav se konečně blíží premiéra, stanovená na 27. října 2022. Na Letní filmové škole v Uherském hradišti jsme si s Janem Budařem tedy povídali nejen o jeho autorské pohádce, ale i o roli v historickém Janu Žižkovi a dalších projektech, které plánuje. 

Příběh připravovaného Prince Mamánka fanoušci již mohou znát ze stejnojmenné knihy a audioknihy. Princ Ludvík Otomar Karel XII. zrozený Vznešený je velmi spjatý se svou milující maminkou, královnou Ludmilou. Jenže Ludvík je princ už poněkud přerostlý, je mu 39 let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinu života se poflakuje po přepychovém zámku a přilehlých oborách. Moudrý král Radomil mu proto připraví nečekaný dárek – princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře Hudrovala.

První zmínky o Mamánkovi přitom u nás na YouTube kanále datujeme až do roku 2017. “Je to asi tím, jak říká Martin Scorsese, že filmařina není ani tak otázka talentu, jako trpělivosti. Je to běh na dlouhou trať, jak jsem pochopil. Film je drahá záležitost milionových položek, člověk musí získat důvěru lidí, kteří do něj investují. Neměl jsem navíc úplnou výhodu v tom, že jako debutant jsem neměl, čím se prezentovat,” popisoval nám Budař v rozhovoru na Letní filmové škole několikaleté přípravy svého nejosobnějšího projektu.

Budař na prezentaci Mamánka v Uherském Hradišti (foto: LFŠ)

Snímek se natáčel během loňského září a října na několika různých místech Česka. Tvůrci vystřídali prostředí Pohanska na jižní Moravě, Lednicko-Valtický areál, Žehrovskou oboru v Českém ráji, skály a lesy Kokořínska nebo zámek Dětenice, kde myšlenka na film vznikla a kde se z části také natáčel. Budař do filmu i obsadil část tamního personálu, který tradičně obsluhuje hosty ve středověkých rolích a kostýmech.

Ta kulisa mi přišla tak dokonalá, tak mě nadchla, že jsem v ní hned chtěl natočit film. Původně to měl být krvák, ale zkušený producent Peter Veverka mi tehdy poradil, že na ty se do kina moc nechodí. Nakonec je z toho tedy pohádka,” vzpomíná Budař na úplně prvotní impuls k filmu.

Jan Budař s jednou z dětenických čarodějnic (foto: FB Jan Budař)

Příběh filmu vypráví postava Boleslava Polívky, současně do jeho děje zasahuje. Martin Huba jako král je nespokojený s rozmazleností svého dospělého syna a jako moudrý otec ho vykopne ze zámku a vyšle ho na dobrodružnou cestu, aby poznal svět.

Velkou pozornost vzbudilo obsazení přespříliš pečující maminky prince Ludvíka. Po téměř třiceti letech se v roli královny vrátila před kameru představitelka legendární Arabely Jana Nagyová. Je to jeden z těch bláznivých nápadů, které máte a nevěříte, že by mohl vyjít. Pátrání bylo poměrně složité, nemohl jsem kontakt sehnat a už jsem to i vzdal. Nakonec se ale zadařilo a naštěstí Jana souhlasila, protože po tom všem mě samozřejmě klidně mohla i odmítnout. Typově jsme si něčím blízko, takže věřím, že je mi i uvěřitelnou filmovou maminkou,” vzpomíná Budař.

Ondřej Vetchý se v roli rytíře Hudrovala z Dětenic stane princovým průvodcem a společníkem na jeho dobrodružné cestě za dospěním. Oba na cestě potkají hubatou mladou šenkýřku v podání Veroniky Khek Kubařové.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm, Totalfilm Media, LFŠ, Facebook Jana Budaře
audio: Totalfilm Media © 2022