Karel Roden tentokrát jako exekutor, jehož matka má Alzheimera (natáčení)

Waltzing Matilda, jedna z nejznámějších písní nazpívaných mimo jiné slavným Tomem Waitsem, se stala součástí inspirace tvůrců celovečerního filmu Tancuj, Matyldo o tom, že navzdory všem životním prohrám a pádům je třeba nést své břemeno a „tančit“ dál až do úplného konce. Do rolí naprosto rozdílných charakterů, bývalé barové zpěvačky a bohémské Matyldy, u níž propuká Alzheimerova choroba, a jejího syna, citově uzavřeného soudního exekutora Karla, tvůrci obsadili výrazné herecké osobnosti Reginu Rázlovou a Karla Rodena.

Karel Roden ve filmu Tancuj, Matyldo

Ti se setkávají spolu před kamerou úplně poprvé, v minulosti Rázlová však působila jako Rodenova pedagožka na DAMU. Natáčení nového snímku Tancuj, Matyldo právě probíhá v Praze, později se štáb přesune do Plzně nebo Bratislavy.

Scénář příběhu inspirovaný skutečnou událostí v rodině scenáristky Nataši Slavíkové a režiséra a scenáristy Petra Slavíka vznikal téměř sedm let a poukazuje na to, že nemoc nemusí být jen komplikací, ale naopak životní příležitostí vydat se na cestu uzdravení v okruhu rodiny a blízkých. Tvůrci chtějí zároveň připomenout, že s rozšiřováním nemocí typu Alzheimerova choroba v současné společnosti přibývá i těch, kterých se toto téma stále více týká a chtějí o něm veřejně mluvit. Žánr filmu tragikomedie navíc slibuje řadu nejen dramatických, ale i humorných situací. Do příběhu stárnoucí ženy a jejího odtažitého syna totiž vstupuje ještě nezodpovědný floutek, Matyldin vnuk Pavel, který se svou babičkou jedná ve stádiích pokračující nemoci stále jako se sobě rovnou. Navíc k ní má blíž než jeho táta a Matyldin syn Karel, kterému nemůže Pavel zapomenout, že ho v dětství opustil. Do role Pavla byl obsazen Antonio Šoposki, ve filmu dále hrají Zuzana Kánocz nebo Simona Postlerová.

Regina Rázlová ve filmu Tancuj, Matyldo

„Náš příběh obsahuje motivy jako jsou nemoc, smrt, rozpad tradičních rodinných vazeb a jako takový sice nemůže být bezstarostnou komedií, nicméně v žádném případě nerezignujeme na diváka. Naopak. V tématu hledáme momenty naděje a životního optimismu, možnosti vlastního obohacení a díky osobní zkušenosti víme, že soužití rodiny s takto nemocným členem přináší množství komických či tragikomických situací,“ říkají scenáristka a producentka Nataša Slavíková a scenárista a režisér Petr Slavík. A na otázku, proč obsadili právě tyto dva herce a co si od jejich propojení slibují, dodávají: „Kromě toho, že jsou to oba vynikající herci a typově do svých postav přesně zapadají, tak příběh jim dává možnost ukázat své herecké umění v polohách pro ně nových.“

režisér Petr Slavík s herečkou Reginou Rázlovou

Významnou roli ve filmu hraje i hudba. A to nejen proto, že hlavní hrdinka je původní profesí barová zpěvačka. V hudbě nacházejí hlavní postavy společnou řeč a cestu k vzájemnému porozumění, hudba pomáhá nemocné ženě vrátit se alespoň na krátké okamžiky do reality. S motivy písně Waltzing Matilda se tu prolíná i Dvořákova Rusalka, která symbolizuje kdysi velkou naději na operní kariéru hlavní hrdinky v podání Reginy Rázlové.

Regina Rázlová a umělecká maskérka Andrea McDonald

Ve filmovém štábu jsou zastoupeni oceňovaní filmoví tvůrci, jako například kameraman Martin Štrba, kostýmní výtvarnice Katarína Štrbová Bieliková či umělecká maskérka Andrea McDonald. Producentkou snímku je Nataša Slavíková, koproducenty Česká televize a slovenská firma VIRUSfilm.

Premiéra filmu je plánována na rok 2023. Do kin jej uvede Bontonfilm.

-red-
zdroj: M. Reková, K. Bobková
foto: 4press © 2022