V kinech od 14. července (přehled a ukázky)

Přehled premiér tohoto týdne otevírá jeden z nejoblíbenějších titulů z letošního karlovarského festivalu: Hodně štěstí, pane Veliký vypráví o stárnoucí učitelce, která si na hotel zavolá gigola. Hádkovi jsou česká komedie o (jak je z názvu patrné) o rodině rozhádané kvůli dědictví. Černý telefon je povedená hororová novinka s Ethanem Hawkem, Erupce lásky zase monumentálním dokumentem o lásce jedné dvojice k sobě i sopkám. Muréna vypráví o dospívání na chorvatském pobřeží, Nejkrásnější chlapec na světě je o osudech chlapecké múzy Luchina Viscontiho. Díra vám ukáže jeden z nejhlubších jeskynních systémů na světě.

Hodně štěstí, pane Veliký (VB, 2022)

Nancy (Emma Thompson) za celý svůj život spala jen s vlastním mužem, který navíc v posteli nestál za nic. Když zůstane sama, uvědomí si, že vlastně vůbec netuší, co je dobrý sex. Namísto čtení ženských časopisů a studování odborné literatury se rozhodne pro podstatně rychlejší a jednodušší formu vzdělávání v tomto oboru a objedná si služby zkušeného profesionála. Jenže přesvědčit samu sebe je ta nejtěžší věc na světě, a proto první setkání s panem Velikým v hotelovém pokoji dopadne trochu jinak, než Nancy očekávala. Přesto je jasné, že chce tohoto neskutečně přitažlivého mladého muže vidět znovu, protože si u něj začíná věřit a přestává pochybovat o svých touhách a pocitech.

Hodně štěstí, pane Veliký
Good Luck to You, Leo Grande
Komedie / Drama
Velká Británie, 2022, 97 min
Režie: Sophie Hyde
Scénář: Katy Brand
Kamera: Bryan Mason
Hudba: Stephen Rennicks
Hrají: Emma Thompson, Daryl McCormack, Isabella Laughland


Hádkovi (Česko, 2022)

Když se sejde rodina, je to vždy radost. Dva bratři se svými ženami se potkávají v bytě svého dědy, který je v nemocnici a už to s ním vůbec nevypadá dobře. Bráchové jsou každý úplně jiný, ale mají se svým způsobem rádi, zato jejich manželky se nemohou vystát a vzájemné pomlouvání je pro ně nezbytnou součástí života. Ve vzduchu visí dědictví po dědečkovi, ale na schůzku dorazí i otec obou bratrů s důležitou novinkou. Dědeček chce s nimi se všemi jet k moři, aby ho jednou v životě viděl. Mají se tedy o čem bavit, ale naráží na jeden problém. Nikdy se neshodnou a pokaždé skončí tím, že se pohádají. Jmenují se Hádkovi.

Hádkovi
Komedie
Česko, 2022, 95 min
Režie: Vojtěch Moravec
Scénář: Vojtěch Moravec, Sandra Nováková
Kamera: Jan Drnek
Hudba: Eliáš Jeřábek, Ondřej Gregor Brzobohatý
Hrají: Sandra Nováková, Jakub Prachař, Jitka Čvančarová, Hynek Čermák, Ondřej Pavelka, Lucie Polišenská


Černý telefon (USA, 2022)

Finney Shaw je normální třináctiletý kluk, kterému změní život sadistický vrah, jenž ho unese a uvězní ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí únoscovy oběti. Ty mají jeden společný cíl – postarat se o to, aby Finneyho příběh neskončil tak tragicky jako ten jejich.

Černý telefon
The Black Phone
Drama / Horor
USA, 2021, 103 min
Režie: Scott Derrickson
Předloha: Joe Hill (povídka)
Scénář: Scott Derrickson, C. Robert Cargill
Kamera: Brett Jutkiewicz
Hudba: Mark Korven
Hrají: Ethan Hawke, Mason Thames, Jeremy Davies, James Ransone, Madeleine McGraw, Gina Jun, E. Roger Mitchell, Michael Banks Repeta, Megan Petersen, Kellan Rhude, Braxton Alexander, Mark Riccardi, Miguel Cazarez Mora, Rebecca Clarke, Spencer Fitzgerald, J. Gaven Wilde, Jordan Isaiah White, Brady Ryan, Troy Rudeseal, Tristan Pravong, Jacob Moran, Brady Hepner


Erupce lásky (Kanada, USA, 2022)

Katia a Maurice Krafftovi měli v životě dvě vášně – sebe navzájem a sopky. On přímočarý a odvážný, ona klidná a opatrná, ale vždy spolu. Po celé dvě dekády se tito vulkanologové nechali svádět krásou a nebezpečím bublajících obrů a při své cestě za poznáním zachránili desítky tisíc životů. Jejich neuvěřitelný příběh a autentické záběry sopek pořízené z dechberoucí blízkosti na 16 mm film nyní ožily v kreativním zpracování režisérky Sary Dosy. Hit ze Sundance, připomínající estetiku Wese Andersona, je nejen o vybuchujících sopkách, ale i o dynamice unikátního vztahu dvou svérázných vědců.

Erupce lásky
Fire of Love
Dokumentární
Kanada / USA, 2022, 93 min
Režie: Sara Dosa
Scénář: Shane Boris, Erin Casper, Sara Dosa
Kamera: Pablo Alvarez
Hudba: Nicolas Godin
Hrají: Miranda July (vypravěč), Katia Krafft (a.z.), Maurice Krafft


Muréna (Chorvatsko, 2021)

Julijino dospívání navenek vypadá jako dokonalá idyla. Své dny tráví na skalnatém břehu Jadranu, v útulném penzionu, který provozuje její otec Ante. Všechno se zdá být zalité sluncem a mořskou modří. Vztahy uvnitř rodiny ale mají k harmonii daleko. Ante je manipulativní, žárlivý tyran, který dává svoje rozmary tvrdě pocítit Juliji i její matce Nele. Napjatou atmosféru změní příjezd zámožného Javiera, jehož uvolněný šarm zdánlivě otupí hrany. Šaramantní cizinec nabídne Juliji možnost úniku před dusivou otcovskou autoritou, pozorný hostitel Ante ale každý její krok sleduje s rostoucí ostražitostí a záští. Film chorvatské režisérky Antonety Alamat Kusijanovic Muréna, který v Cannes získal cenu pro nejlepší debut, vyniká pronikavým stylem, precizní charakterovou studií a dokonale zachycenou atmosférou léta, které pro hlavní hrdinku ukrývá zprvu nenápadnou, posléze ale zcela zásadní životní proměnu.

Muréna
Murina
Drama
Chorvatsko / Brazílie / USA / Slovinsko, 2021, 92 min
Režie: Antoneta Alamat Kusijanović
Scénář: Antoneta Alamat Kusijanović
Kamera: Hélène Louvart
Hudba: Jevgenij Galperin, Sacha Galperine
Hrají: Gracija Filipović, Danica Curcic, Leon Lučev, Cliff Curtis, Jonas Smulders, Klara Mucci


Nejkrásnější chlapec na světě (Švédsko, 2021)

V roce 1970 procestoval filmař Luchino Visconti Evropu hledaje dokonalého chlapce, který by zosobnil absolutní krásu v jeho filmové adaptaci románu Thomase Manna Smrt v Benátkách. Ve Stockholmu objevil Björna Andrésena, stydlivého 15letého teenagera, kterému přes noc získal mezinárodní slávu, díky čemuž strávil krátkou, ale intenzivní část svého bouřlivého mládí mezi Lidem v Benátkách, Londýnem, filmovým festivalem v Cannes a vzdáleným Japonskem. Padesát let po premiéře filmu Smrt v Benátkách nás Björn vezme na pozoruhodnou cestu složenou z osobních vzpomínek, historie kinematografie, slávy a tragických událostí, která by pro něj mohla být posledním pokusem vrátit svůj život do starých kolejí.

Nejkrásnější chlapec na světě
Världens vackraste pojke
Dokumentární / Životopisný
Švédsko, 2021, 93 min
Režie: Kristina Lindström, Kristian Petri
Scénář: Kristina Lindström, Kristian Petri
Kamera: Erik Vallsten
Hudba: Filip Leyman, Anna Von Hausswolff
Hrají: Björn Andrésen, Luchino Visconti (a.z.), Rijoko Ikeda


Díra (Itálie, Francie, Německo, 2021)

Píše se rok 1961. Zatímco sever Itálie je v průmyslovém rozpuku, jih zůstává stále opuštěným venkovem. Skupina jeskyňářů z bohatého severu přijíždí do vesnice kousek od Neapole, aby se nepozorovaně vydala prozkoumat jeden z nejhlubších jeskynních systémů v celé Evropě. Výprava vybavená nejnovějšími technickými vymoženostmi, která se rozhodla svést odvěký boj člověka s přírodou, však zraku okolní krajiny a místních obyvatel může uniknout jen těžko. Film Michelangela Frammartina je meditativním zážitkem, v kterém z hlubin tajemné propasti vyvstávají mementa minulosti a čas plyne v poklidném tempu zelených kalábrijských plání. Z filmového festivalu v Benátkách si snímek odnesl Zvláštní ocenění poroty.

Díra
Il buco
Drama
Itálie / Francie / Německo, 2021, 93 min
Režie: Michelangelo Frammartino
Scénář: Michelangelo Frammartino
Kamera: Renato Berta