Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nejen pirát. Cenu za přínos kinematografii ve Varech převezme Geoffrey Rush

56. ročník karlovarského filmového festivalu je v plném proudu. Seznam hostů je pravidelně jednou z nejočekávanějších částí festivalu a po Karlových Varech se za dlouhé roky prošla už celá řada hvězd od herců přes režiséry až po hudební skladatele. Zatímco vloni na sebe většinu pozornosti strhával Johnny Depp, včera dorazil jeho dlouholetý rival z pirátské série, Geoffrey Rush. 

Geoffrey Rush před Grandhotelem Pupp (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Tento sedmdesátiletý Australan se mainstreamových divákům nejspíš vybaví právě svou dlouholetou rolí v sérii Piráti z Karibiku, kde Deppovi pravidelně komplikoval život coby lstivý podrazák kapitán Hector Barbossa. Rush se poprvé objevil jako hlavní záporák už v prvním filmu z roku 2003 a roli si poctivě zopakoval v následujících čtyřech pokračováních, ať už jako malé cameo nebo plnohodnotnou vedlejší úlohu. Výrazné slávy a velkých komerčních projektů se mu tedy dostalo až okolo padesátky, do světa filmu ale prorazil teprve deset let předtím a prvních čtyřicet let života se převážně věnoval divadlu.

Geoffrey Rush jako kapitán Barbossa (foto: Disney)

S hereckým snem už od mládí ale nezačínal. Geoffrey Rush se na prkna dokonce poprvé podíval až v rané dospělosti, když studoval na australské univerzitě v Queenslandu umění a angličtinu. Tady si ho ovšem povšimlo místní divadlo a brzy jej začalo pravidelně obsazovat.

Rush si tedy za čtyři roky, kdy u tamější divadelní společnosti pracoval, zahrál v celé řadě klasických divadelních kousků jako Shakespearova Zimní pohádka nebo Wildovo Jak je důležité míti Filipa. Po čtyřech letech účinkování v divadle ale odletěl do Evropy za cílem doplnit si vzdělání v umělecké oblasti. V Paříži pak dva roky studoval jako mim a v Londýně také absolvoval kurz režie, načež se opět vrátil do Austrálie a k divadlu.

Geoffrey Rush na projekci (foto: Totalfilm Media)

Na svou první filmovou roli z roku 1997 musí Geoffrey Rush určitě rád vzpomínat. Jen málokomu se totiž povede poprvé v životě předstoupit před kamery a rovnou si za svůj výkon odnést domů Oscara. Přesně to ale Rush dokázal s životopisným dramatem Záře, kde si zahrál mentálně nemocného pianistu Davida Helfgotta. Film získal nominací několik, jediný Rush ji ovšem dokázal proměnit a tím se bez problému dostal mezi nejžádanější herecké talenty v Hollywoodu.

Geoffrey Rush v Záři (foto: archiv)

Uplynuly pouhé dva roky a hercovi přistála do klína nominace druhá, tentokrát za snímek Zamilovaný Shakespeare. Tentokrát sošku nezískal a nepovedlo se to ani u dalších dvou nominací, jednou za dramatickou romanci Quills – Perem myrkýze de Sade z roku 2001 a o devět let později za Královu řeč. Jak za Shakespeara, tak za Královu řeč ale získal cenu BAFTA, kterou už dříve vyhrál za výše zmiňovanou Záři. Objevil se také v adaptaci Bídníků s Liamem Neesonem a historickém filmu Královna Alžběta po boku Cate Blanchett.

Geoffrey Rush v Králově řeči (foto: Bontonfilm)

Po přelomu tisíciletí samozřejmě začal točit slavné Piráty a poprvé velice úspěšně zavítal také na televizní obrazovky. Za svůj výkon v roli komika v životopisném televizním filmu Život a smrt Petera Sellerse obdržel Zlatý glóbus a na další byl nominován za ztvárnění Alberta Einsteina v desetidílné sérii Génius. Svým ztvárněním slavného génia ale oslnil na cenách Emmy, které mu na rozdíl od Glóbů hereckou cenu skutečně daly. Mimo svůj herecký talent také Geoffrey Rush ve světě filmu zaujal svým hlasem, pravidelně tedy dabuje animované filmy a v průběhu let ho anglicky mluvící diváci mohli slyšet například v Hledá se Nemo, Legendě o sovích strážcích nebo Mimoních.

Geoffrey Rush s fanoušky (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Do Varů si Geoffrey Rush přijel převzít Křišťálový glóbus za celoživotní přínos kinematografii a zítra, 7. července je v plánu také promítání jeho stěžejního filmu Záře. Dárek to bude určitě pěkný, dnes totiž herec slaví narozeniny.

Petr Schön, spolupracovník redakce
foto/video: Film Servis Festival Karlovy Vary, Disney, Bontonfilm, archiv © 2022

kviff-56-plakat

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast