Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Velká premiéra Šimčíka, Janžurové a Pazderkové: Kdo je kdo v novince Miroslava Krobota (video)

Nový film Miroslava Krobota s názvem Velká premiéra po uvedení na MFF Karlovy Vary vstoupil 21. července do kin. V komedii plné nečekaných situací uvidí diváci v hlavních rolích kromě režiséra i Pavla Šimčíka, Ivu Janžurovou, Ivu Pazderkovou a další. Hlavní postavou je pražský herec, který miluje improvizaci a stand-up. Hraje tak trochu i v normálním životě. Baví ho uvádět lidi do rozpaků, testovat je a vytvářet trapné situace. Když dostává nabídku režírovat své vlastní představení v olomouckém kulturáku, balí tašku, odjíždí z Prahy a nechává za sebou krachující manželství. Podívejte se na videa ze zákulisí, kde herci své postavy představují. 

Velká premiéra je nejnovějším režisérským i scenáristickým počinem Miroslava Krobota, který na ní pracoval se svým již tradičním spolupracovníkem, psychologem Lubomírem Smékalem. „Profese divadelního režiséra a psychologa jsou dobrá kombinace. Hlavně si ale rozumíme ohledně humoru, názorů i zájmů, takže to jde dohromady a baví nás to spolu.“ Děj scenáristé zasadili do své oblíbené Olomouce. „Mám k ní osobní vztah a Olomouc je úžasně fotogenická,“ vysvětluje Krobot. Ve filmu si sám zahrál kariéristického šéfa divadla, který chce z pražského herce vytvořit událost sezony.

Pavel Šnajdr je bojovník. Je to hrdina. Bojuje za vztahy kolem sebe. Snaží se udržet to, co mu zbývá, vztahy s jeho nejbližšími. Líbí se mi, že neztrácí naději. Rád bych si jako on poradil s některými situacemi,“ chválí Pavel Šimčík svého protagonistu, který mu byl psán na tělo tak, aby dle Krobota, jeho dlouholetého kolegy a kamaráda, využíval potenciál jeho bezbřehého humoru. Herec se zálibou v improvizaci, kterou podědil po své babičce, bere celý život jako hru. Manželce tím ale už dost leze na nervy, proto je pro oba úleva, když Šnajdr dostane příležitost uspořádat vlastní představení v Olomouci. Otázka je, nakolik budou místní na pražského přivandrovalce zvědaví.

Šnajdrova babička, která vnukovi v Olomouci poskytne střechu nad hlavou a je mu i hereckou mentorkou, má nejzářnější okamžiky své kariéry již za sebou. Aby ne, když ji kvůli diagnéze Tourettova syndromu co chvíli přepadává neovladatelné nutkání vychrlit ze sebe lavinu nadávek. S tím se na jeviště jde jen těžko. „To vlastně nemá být sprostý. Má to být skoro roztomilý, takový bezmocný,“ vysvětluje její představitelka Iva Janžurová, která si při natáčení vyzkoušela celou řadu šťvanatých českých invektiv. „Rozhodně by to nemělo působit, že chceme bavit lidi vulgaritou.“

Vzhledem k pokročilému věku i diagnóze babička občas potřebuje pomocnou ruku. Tu ji poskytuje ošetřovatelka Mikyna, hodná a zábavná holka od vedle, pro kterou je setkání se Šnajdrem dost zajímavou zkušeností. „Má svoje ajemství a je odzbroující v tom, jak je upřímná,“ popisuje její představitelka Iva Pazderková. „V podstatě ji nezajímá žádnej bullshit v komunikaci s lidma,“ dodává s rázností sobě vlastní, díky které si herečku tolik diváků ovlivnilo v jejích stand-upových vystoupeních.

-red-
foto/video: Falcon © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast