Vítězové z Varů začali natáčet další film – Parkanová s Fingerem roztočili Světýlka

Režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger získali od mezinárodní poroty letošního festivalu v Karlových Varech ceny pro nejlepší režii a pro nejlepšího herce za film Slovo. Oba budou v pondělí hosty Letní filmové školy v Uherském Hradišti, kde společně s Gabrielou Mikulkovou a Vojtěchem Fričem uvedou svůj úspěšný film. Na začátku července začali natáčet další společný film s názvem Světýlka

Světýlka

Jsem ráda, že jsem cenu z Varů dostala těsně před začátkem natáčení svého třetího filmu Světýlka, kdyby mi při režii došly argumenty pro štáb či herce“ komentuje se smíchem režisérka Beata Parkanová.

Pro Martina Fingera a Beatu Parkanovou jde o třetí společný film, ve snímku Světýlka pak hraje také Veronika Žilková, Elizaveta Maximová, Marek Geišberg a Mia Bankó. Snímek v česko-slovenské produkci se bude natáčet po celé prázdniny na jižní Moravě a na Slovensku, stejně jako v případě Slova ho nasnímá kameraman Tomáš Juríček a střihačem bude Alois Fišárek.

Světýlka – z natáčení – Beata Parkanová, Mia Bankó

Práce na třetím filmu s Beatou probíhá už v takřka rodinném, bezpečném prostředí. Známe se a známe svůj způsob práce, netřeba dlouhého rozebírání a vysvětlování co kdo chce a co tím myslí. Ale zároveň jsme pořád ve střehu,“ popisuje Martin Finger nové natáčení.

Film Světýlka si režisérka Beata Parkanová sama napsala a po snímcích Chvilky a Slovo jím uzavře trilogii silných osobních a intimních příběhů. Film se odehrává během jednoho horkého letního dne na začátku devadesátých let. Malá šestiletá holčička Amálka si v jeho průběhu začne uvědomovat rostoucí a neřešitelnou partnerskou krizi svých rodičů. Děda a babička se jí snaží od konfliktu uchránit, ale jejich chování a péče Amálčino napětí spíše stupňují. Dívka si spolu s rodiči a prarodiči prožije den plný nepoznaných emocí a její doposud bezpečný svět a jistoty se rozpadají.

Dědečka představuje Martin Finger, do role babičky obsadila režisérka Veroniku Žilkovou. Ta získala diváckou popularitu díky komickým rolím, ve snímcích Otesánek a Zapomenuté světlo, za nějž získala Českého lva, ale ukázala herecký talent pro dramatické role.

Světýlka – Martin Finger, Veronika Žilková

„Hrát dědu je pro mě přelomové. Vypadá to, že už mi to asi pro většinu rolí zůstane a postavím na nich zbytek své umělecké kariéry,“ říká s nadhledem Martin Finger. „Během prvního čtení scénáře Světýlek jsem se ocitl v jakési nostalgii, v dávných vzpomínkách na moje dětství. Byl jsem zase na prázdninách u babičky na vesnici, cítil to horko a stín, dlouhou chvíli a nudu a samotu, když zrovna bratranci a sestřenice nebyli po ruce, fantazie, které se mi už tenkrát pořád honily hlavou. Byla to dojímavá emoce,“ dodává Finger.

Světýlka – Elizaveta Maximová, Mia Bankó, Veronika Žilková

Beatiny filmy jsou vždy osobní, ve Světýlkách hraju v podstatě její babičku. Je to pro mě obrovská čest, protože funkce babiček v rodinách jsou dost důležitá. Ve chvíli, kdy si dítě s rodiči nerozumí, utíká se k prarodičům. I když jsem ve filmu přísná babička a chvílemi i nepříjemná, tak ta moje postava je hluboce milující. Sama cítí vinu za manželskou krizi její dcery, proto má tu svou nepříjemnou stránku,“ popisuje Veronika Žilková svou postavu. „Všechno, co Beata řekne, to udělám. Viděla jsem film Slovo, byla jsem úplně unešená a mám k ní naprostou důvěru. Přecijen hraju postavu inspirovanou její babičkou a nebudu přeci říkat, co si ta postava může myslet. Nemám ambice potřebu o postavě diskutovat, co Beata napsala a co řekne na place, to udělám, a jsem šťastná,“ dodává k samotnému natáčení Žilková.

„Film Světýlka bude něžným vyprávěním o křehkých a nesmírně podstatných věcech, které se dějí v jedné rodině a plně dopadají na holčičku Amálku. Pro mě osobně je to pak ve filmu první velká práce s dítětem v hlavní roli, ale mám z ní nesmírnou radost a velmi mě to celé těší,“ svěřuje se po prvních dnech natáčení Parkanová.

Slovo na Letní filmové škole v Uherském Hradišti
Pondělí 1. 8. 2022
17:30 – 19:53
Klub kultury – Velký sál
(s delegací)

Středa 3. 8. 2022
8:30 – 10:18
Kino Hvězda
(úvod Jaroslav Sedláček)

-red-
zdroj: L. Vedral
foto/video: Love.Frame, Bontonfilm © 2022