Téma: Jak Luc Besson přetvořil pohádkového Arthura a Minimoje v podvratný horor

Tento týden do kin zamíří snímek inspirovaný sérií rodinných filmů o Arthurovi a Minimojích. Autor všech snímků, francouzský filmař Luc Besson, tvůrce filmů jako Brutální Nikita, Valerian a město tisíce planet nebo Pátý element, se tentokrát rozhodl přetvořit původně dětskou značku… do formy hororu.

Z dětského snu se brzy stane noční můra (foto: Bioscop)

Předlohou oblíbené dětské série byl komiks od autora Celine Garciy, který inspiraci přírodou jižní Francie přetavil v příběh o návštěvách světa skřítků. Myšlenky se pak chopil i režisér Luc Besson a společně napsali knihu Arthur et les Minimoys, která se nedlouho poté dočkala i svého filmového zpracování.

Freddie highmore jako Arthur (foto: Bioscop)

I v rodinném filmu s českým názvem Arthur a Minimojové z roku 2006 tedy sledujeme desetiletého chlapce, kterému babička vypráví příběhy o afrických kmenech popsaných v knize jeho zmizelého dědečka. Když jim hrozí zabavení domu, jedinou nadějí je vydat se pro poklad do říše Minimojů, o které mu dědeček kdysi vyprávěl. V pokračováních s podtituly Maltazardova pomsta a Souboj dvou světů z roků 2009 a 2010 se však skřítčí padouch utrhne ze řetězu a je na Arthurovi a jeho přátelích, aby před ním zachránil svět Minimojů i lidí.

Zkrátka standardní pohádková zábava pro malé i velké. Zatímco ve Spojených státech první film ani zbytek série díru do světa úplně neudělaly, ve Francii se ve spojení s oblibou komiksů a knížek zadělalo na slušný malý fenomén, který se dočkal i dvou videoher a vyrostla s ním jedna generace.

Roztomilí skřítci Minimojové (foto: Bioscop)

Budova v normandském městečku, která si ve filmech zahrála dům Arthurovy babičky, byla v letech po natáčení opuštěna a začala chátrat. Během patnácti dalších let byla ale navštívena a vyfotografována tolikrát, že se stala dost možná nejžádanější celebritou z celé série.

Brzy se totiž dostala do hledáčku komunity se zálibou ve zkoumání moderních ruin. Tzv. urbex (zkratka z anglických slov urban exploration) je moderním fenoménem a koníčkem, kterému se převážně v západních zemích věnuje stále větší počet převážně mladých lidí, kteří ve svém volném čase prolézají opuštěné průmyslové nebo i obytné budovy.

Luc Besson na place (foto: archiv)

Právě takoví dobrodruzi a nezvaní návštěvníci původní filmařské lokace Luca Bessona zaujali a po více než dekádě od premiéry poslední pohádky z trilogie o Arthurovi mu vnuknuli nápad na mládeži nepřístupný spin-off ve stylu nalezených záběrů připomínajících kultovní Záhadu Blair Witch, a začal ji tedy v tichosti a zprvu potají připravovat.

Výsledná novinka Arthur: Prokletí se neodehrává v pohádkovém světě původní trilogie. Jde o hororovou meta hříčku, ve které filmy o Arthurovi existují stejně, jako v tom našem, a vyznavači urbexu v něm stejně jako v reálu i prozkoumávají opuštěné lokace z natáčení. Jedna taková skupinka teenagerů nicméně zjistí, že vlezla do smrtící pasti a že jejich vzpomínky a sny z dětství se proměnily v děsuplnou noční můru pro dospělé, kteří se z nich stali. Kam se hrabe třímilimetrový Maltazard.

Nový film francouzského mága tedy rozhodně není pro slabé povahy a už vůbec ne pro děti. Jako producent a autor scénáře přináší divákům čistokrevný horor, podvratně inspirovaný láskou diváků k jeho animované trilogii. Jak film dopadl se můžete jít podívat od 4. srpna.

Jakub Povolný a redakce
foto/video: Bioscop, archiv © 2022