Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Začalo natáčení filmu Bratři, který vypráví příběh Ctirada a Josefa Mašínů (video)

Na začátku srpna začal režisér Tomáš Mašín natáčet film Bratři, který podle scénáře Marka Epsteina vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Ty ztvární Oskar Hes a Jan Nedbal, v dalších rolích se objeví například Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Antonín Mašek, Matěj Hádek a Tatiana Dyková. Premiéra je naplánována na podzim roku 2023, ve videu ale můžete nahlédnout do zákulisí natáčení scény, ve kterém Mašínovi plánují přepadání stanice SNB.

Jen málokteré téma moderní české historie vzbuzuje tolik emocí jako právě příběh skupiny bratří Mašínů. Byli to hrdinové, nebo vrazi? Pětice mladíků s pistolemi pronásledovaná tisíci vojáky se v boji o život dotkne hranic vlastního strachu i statečnosti. Rodina, jejíž členové se vzepřeli nacistické i komunistické totalitě. Jeden ze zásadních příběhů naší novodobé historie bude vyprávět film Bratři, jehož natáčení bylo právě zahájeno.

bratri

Oskar Hes jako Josef Mašín (foto: Zuzana Panská)

Režisér Tomáš Mašín se k tématu a vyznění filmu vyjádřil slovy: „Bratři jsou pro mne osobním filmem. Nejen proto, že jsem spřízněn s rodinou linií, ze které Mašínové pocházejí, ale zejména z důvodu povahové rezonance s hlavními hrdiny. Rozumím touze vzepřít se nespravedlnosti a útlaku. Křičet, když ostatní zbaběle nebo konformně mlčí. Chápu potřebu mladých kluků ukázat odvahu, jako ji ukázal jejich táta. Ale také vidím jejich nezralost, nezkušenost, chyby v úsudku a zbrklost. Stejně jako to, že jejich činy byly vedeny čestnými úmysly – riskovat své životy za svobodu nejen svou, ale také svého národa. Bratry chci natočit jako přímočarý film, mimo jiné i v absenci přikrašlování reality, či kýčovitému očerňování protivníka. S důrazem na rodinnou linku příběhu.“

K vlastnímu natáčení filmu režisér doplnil: „Bratry vidím jak moderní, syrový akční film. Někdy brutální, za všech okolností co nejvíce autentický. Bude to velmi náročné natáčení a bude to bolet. Mne, štáb, herce, kteří se budou muset připravovat fyzicky a ztratit minimálně desetinu své váhy. Fyzická proměna hlavních protagonistů musí zprostředkovat fyzický diskomfort i divákovi.“

bratri

Režisér na place (foto: Zuzana Panská)

Kromě představitelů hlavních rolí Oskara Hese (Josef Mašín) a Jana Nedbala (Ctirad Mašín), se ve filmu objeví Taťána Dyková (Zdena Mašínová), Matěj Hádek (Zbyněk Roušar), Adam Ernest (Milan Paumer), Matyáš Řezníček (Václav Švéda) nebo Antonín Mašek (Zbyněk Janata). Premiéra je v plánu 26. října 2023, sedmdesát let od útěku do Západního Berlína.

-red-
zdroj: Petr Slavík
foto: Zuzana Panská, video: Totalfilm Media © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast